08.08.2021 02:00
Deň 16
Záverečný ceremoniál
Koniec

Napálil Messiho, vynadala mu aj Shakira. Brazílčan získal, čo sa dalo

Dani Alves na OH 2020 v Tokiu.
Dani Alves na OH 2020 v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|8. aug 2021 o 17:00

Žiaden hráč v dejinách nemá na konte viacej trofejí.

BRATISLAVA. Vyrastal v divej brazílskej prírode. Aby prežil, ako dieťa vyrážal s otcom na lov.

„Používali sme pasce a praky, ktoré sme si vlastnoručne vyrobili. Keď to nešlo inak, zabíjali sme holuby – pre mäso. Často sme si korisť upiekli ešte v lese nad ohňom,“ priznal vo svojej biografii Dani Alves.

Odmalička pracoval ako zberač melónov, citrónov či cibule. „Bola to obrovská drina, ale nesťažoval som sa. V ťažkých podmienkach nie je priestor na plač,“ vravel rodák z Juazeira.

V sobotu sa mu na krku lesklo zlato. Získal ho na olympijských hrách v Tokiu. 

Kľakol si na kolená, sklonil hlavu k zemi. Dani Alves bozkával zem a plakal. Brazílski futbalisti obhájili zlaté olympijské medaily.

Odviezol si hlavnú cenu

Vo finále turnaja zdolali Španielsko 2:1, po predĺžení. V 109 minúte rozhodol striedajúci Malcom. 

Brazília - Španielsko 2:1 po predĺžení

Góly: 45. + 2 Cunha, 108. Malcom - 61. Oyarzabal

Brazília: Santos - Alves, Nino, Diego Carlos, Arana - Douglas Luiz, Guimaraes - Antony (112. Menino), Cunha (91. Malcom), Claudinho (106. Reinier) - Richarlison (114. Paulinho). Tréner: Jardine.

Španielsko: Simón - Ó. Gil (91. Vallejo), García, Torres, Cucurella (91. Miranda) - Zubimendi (112. Moncayola) - Merino (46. Soler), Pedro - Asensio (46. B. Gil), Oyarzabal (104. Mir), Olmo. Tréner: De la Fuente.

Konečné poradie: 1. Brazília, 2. Španielsko, 3. Mexiko, 4. Japonsko, 5. Kórea, 6. Nový Zéland, 7. Pobrežie Slonoviny, 8. Egypt, 9. Nemecko, 10. Argentína, 11. Rumunsko, 12 . Austrália, 13. Francúzsko, 14. Honduras, 15. Saudská Arábia, 16. JAR.

„Nezáleží na tom, že ako ste skúsený a koľkých úspechov ste dosiahol. Olympijské zlato je pre mňa splneným snom. Som tu prvýkrát a hneď si odveziem hlavnú cenu. Nemám slov,“ vravel pre médiá brazílsky kapitán a obranca Daniel Alves.

Mal úprimnú radosť. Neriešil, že sa hralo iba finále olympiády s "béčkovým" obsadením. 

Futbal zostal jediným športom, ktorý sa na olympiádach neukazuje v plnej sile.

Jeho federácia (FIFA) si žiarlivo stráži dôležitosť svetového šampionát, ktorý je v rokoch bez olympiád vždy športovým vrcholom planéty.

FIFA pristúpila len na model hráčov do 23 rokov, ktorých môžu v každom tím doplniť iba traja starší futbalisti. 

Medzi nimi nechýbal Alves. Suverénne najstarší hráč. Bol raritou turnaja. Má už tridsaťosem. 

(Zdroj: SofaScore, Autor: SofaScore)

Viac trofejí nikto nemá

„Je v pôsobivej fyzickej kondícii. Jeho zrelosť hovorí sama za seba," chválil ho podľa sport.es tréner Brazílie Jardine. 

„Je veľmi skúsený. A v každom rozhodnutí, ktoré urobí, je jasný. Je príkladom pre všetkých brazílskych futbalistov,“ dodal tréner Brazílie. 

Olympijské zlato je pre Alvesa 43. trofejou v jeho kariére.

Je svetovým rekordérom. Žiaden futbalista v dejinách futbalu nemá na konte viacej veľkých trofejí ako Alves. Na druhom mieste je Lionel Messi (38).

Tretí Andrés Iniesta (37). Sú bývalí spoluhráči z Barcelony.

Behá takmer do bezvedomia

Lionel Messi sa v nedeľu v slzách lúčil s Barcelonou, ale na tlačovej konferencii nezabudol na Alvesa. „Blahoželám mu k zlatej medaile.“ 

Dnes Alves pôsobí v brazílskom Sao Paule, najlepšie roky zažil v Barcelone. 

Pre Alvesa je typická živelnosť, energia. Nešetrí sa a behá takmer do bezvedomia.

„Úplne zmenil definíciu obrancu. Je rovnako dobrý stredopoliar i útočník. Mal výrazný podiel na našich úspechoch,“ tvrdil jeho bývalý spoluhráč Andrés Iniesta.

S Barcelonou vyhral Alves všetko, celkovo dvadsať veľkých trofejí, z toho trikrát Ligu majstrov. V každej sezóne patril medzi najvyťaženejších hráčov.

Messimu ukradol kľúče

Medzi spoluhráčmi má povesť najväčšieho zabávača, uvoľňuje atmosféru.

„Občas sa mi podarí podstrčiť chlapcom do trenírok tigriu masť. Dostane sa do kože a začne páliť. Chvíľu si myslíte, že zhoríte. Opýtajte sa Piquého. Jeho Shakira mi riadne vynadala,“ vravel Alves pre španielske médiá.

A kedysi si vystrelil si aj z geniálneho Lionela Messiho.

„Ukradol som kľúče od jeho auta a tajne som ho preparkoval. Kľúče som vrátil na miesto a čakal. Messi bol úplne šokovaný, márne ho hľadal. Chystal sa volať políciu a v kabíne sme vybuchli smiechom,“ spomínal Alves.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Futbal»Napálil Messiho, vynadala mu aj Shakira. Brazílčan získal, čo sa dalo