07.08.2021 00:00
Deň 15
Štvorkajak (bronz)
Koniec

Skúsenosti zbieral v Šamoríne. Teraz môže získať s Brazíliou olympijské zlato

Gustavo Leal
Gustavo Leal (Zdroj: Instagram)
Titanilla Bőd|6. aug 2021 o 23:15

Gustavo Leal je asistentom trénera brazílskeho olympijského výberu.

TOKIO, ŠAMORÍN. Pred dvoma rokmi pôsobil v druhej najvyššej slovenskej súťaži. V sobotu sa môže stať ako člen realizačného tímu futbalistov Brazílie olympijským víťazom.

Asistentom trénera brazílskej futbalovej reprezentácie je 35-ročný Gustavo Leal, ktorý v roku 2018 sedel na lavičke ŠTK Šamorín.

Inteligentný a pozitívny

Šamorínsky klub v tom čase spolupracoval s brazílskym veľkoklubom Fluminense. Znamenalo to, že z krajiny futbalových virtuózov prišli na juh Slovenska zaujímaví hráči i tréneri.

Jedným z nich bol Gustavo Leal, ktorý prišiel do Šamorína pred začiatkom jarnej časti sezóny 2017/18. Druholigové mužstvo viedol do decembra 2018, v jesennej časti aj v spolupráci s Bosniakom Sanjinom Alagičom.

„Prišiel k nám z mládežníckych štruktúr Fluminense. Je to veľmi inteligentný chlapík, vždy pozitívne naladený,“ charakterizoval ho pre Sportnet prezident klubu ŠTK Šamorín Csaba Horváth.

„Bolo už vtedy zrejmé, že je to veľmi perspektívny tréner, ktorý môže veľa dosiahnuť,“ zdôraznil.

Reklama aj pre Šamorín

Šamorínske partnerstvo s Brazílčanmi sa skončilo v roku 2019. „Z ekonomického hľadiska nebolo všetko ideálne, no zo športového a odborného hľadiska nám to dalo veľa,“ vyzdvihol Csaba Horváth.

Viacerí hráči, ktorí vtedy nastupovali za Šamorín, hrajú teraz za áčko Fluminense. Zatiaľ najväčšie úspechy však dosiahol Evanilson, ktorý strávil v ŠTK pol roka a v súčasnosti hráva za Porto. V Lige majstrov vypadlo Porto v súboji s Chelsea a Evanilson bol na ihrisku tridsať minút.

„Je to dobrá reklama aj pre náš klub,“ dodal funkcionár Šamorína. „Futbal píše pekné príbehy. Koniec našej spolupráce s Fluminense bol trpký, ale má ešte aj takéto krásne dozvuky,“ podčiarkol.

Cenné skúsenosti

Skúsenosti získané v Šamoríne si pochvaľuje aj samotný kouč. „Pre mňa bolo pôsobenie v Šamoríne obrovskou školou,“ uviedol Gustavo Leal pre stránku druhaliga.sk.

V Brazílii trénoval seniorské tímy z nižších súťaží, vo Fluminense sa venoval mládeži.

„Z tohto pohľadu bolo pôsobenie v Šamoríne prvá profesionálna seniorská skúsenosť a neuveriteľne ma obohatilo,” dodal.

Hviezdne mená

Brazília nastúpi vo finále olympijského turnaja v sobotu o 13.30 nášho času proti Španielsku.

Tréner Andre Jardine má v kádri dispozícii takých hráčov ako bývalá hviezda Barcelony Dani Alves, útočník Arsenalu Gabriel Martinelli, obranca Sevilly Diego Carlos, stredopoliar Lyonu Bruno Guimaraes či útočník Ajaxu Antony.

Brazília zatiaľ v Tokiu neprehrala: v úvodnom zápase zdolala Nemcov 4:2, s Pobrežím Slonoviny uhrala bezgólovú remízu a nad Saudskou Arábiou zvíťazila 3:1.

Následne vyradila Egypt po najtesnejšom víťazstve 1:0 a v semifinále postúpila cez Mexiko po bezgólovej remíze na pokutové kopy.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Futbal»Skúsenosti zbieral v Šamoríne. Teraz môže získať s Brazíliou olympijské zlato