Daciuk končí v NHL. Nastal čas vrátiť sa domov, vyhlásil

Pavel Daciuk vystúpil pred novinárov a oznámil, že v NHL už hrať nebude.
Pavel Daciuk vystúpil pred novinárov a oznámil, že v NHL už hrať nebude. (Autor: SITA/AP)
TASR|18. jún 2016 o 19:11

Ruský hokejista v sobotu oficiálne potvrdil svoj odchod z profiligy.

DETROIT. Ruský hokejista Pavel Daciuk v sobotu oficiálne potvrdil odchod z NHL. Hoci má s Detroitom ešte rok platný kontrakt, na tlačovej konferencii v Joe Louis aréne oznámil, že v kariére bude pokračovať doma v Rusku.

Daciukova budúcnosť v NHL bola nejasná dlhšiu dobu. Elitný ruský center, ktorý oslávi 20. júla 38. narodeniny, sa už v apríli vyjadril, že jeho zámorská misia je pravdepodobne na konci. V sobotu ukončil všetky dohady.

Napriek platnému kontraktu spoluhráčom vrátane Slovákov Tomáša Tatara a Tomáša Jurča v sezóne 2016/2017 nepomôže. "Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale nastal čas, aby som sa vrátil domov," uviedol na tlačovej konferencii.

Z trojročného kontraktu na 22,5 milióna dolárov odohral Daciuk v drese Red Wings dve sezóny. Tretiu so 7,5 miliónovým ziskom už neabsolvuje. Dohodol sa na tom s generálnym manažérom Kenom Hollandom, s ktorým sa stretol v piatok.

Zaujímal sa oňho Petrohrad

Vzájomný rozhovor mali obaja absolvovať už skôr, no pre pohreb legendy Gordieho Howea termín schôdzky presunuli. Deň po nej Daciuk oficiálne oznámil odchod z NHL. Podľa dávnejších vyjadrení jeho agenta Dana Milsteina sa o služby ruského reprezentanta zaujíma najmä SKA Petrohrad z KHL.

V máji mu ponúkol lukratívny kontrakt.

Pavel Daciuk odchádza po skončení tlačovej konferencie spolu so svojim agentom Danom Milsteinom.
Pavel Daciuk odchádza po skončení tlačovej konferencie spolu so svojim agentom Danom Milsteinom. (Autor: TASR/AP)

V uplynulej sezóne odohral Daciuk za Detroit 66 stretnutí, v ktorých nazbieral 49 bodov za 16 gólov a 33 asistencií. Do histórie Red Wings sa zapísal ako štvrtý hráč, ktorý v drese klubu prekonal hranicu 300 strelených gólov a 600 asistencií. Predtým sa to podarilo len Howeovi, Steveovi Yzermanovi a Alexovi Delvecchiovi.

Džentlmen na ľade

V Detroite, ktorý si ho vybral na drafte 1998 zo 171. miesta, odohral Daciuk štrnásť sezón a v základnej časti dovedna 953 zápasov. Strelil v nich 314 gólov, pridal 604 asistencií. V ďalších 157 stretnutiach play off si vylepšil štatistiky o 113 bodov (42+71). V rokoch 2002 a 2008 vyhral s tímom Stanleyho pohár.

V zbierke má i množstvo individuálnych ocenení. V rokoch 2006 až 2009 získal Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča profiligy, navyše je trojnásobným držiteľom Selke Trophy pre najlepšieho defenzívneho útočníka súťaže.

Pred príchodom do NHL hral päť rokov v ruských kluboch SKA, Spartak aj Dinamo Jekaterinburg či AK Bars Kazaň.

Počas výluky v sezóne 2004/2005 si obliekol dres Dinama Moskva.

Hral aj vo finále proti Slovensku

Výrazné úspechy dosiahol Daciuk aj na medzinárodnej scéne. V drese zbornej odohral štyri olympijské turnaje od 2002 po 2014, pričom zo Salt Lake City 2002 si priniesol bronzovú medailu. Na MS 2012 v Helsinkách pomohol vo finále k triumfu 6:2 nad Slovenskom a stal sa majstrom sveta.

Za Rusko nastúpil aj na uplynulom domácom šampionáte v Moskve. V jedenástich stretnutiach strelil jeden gól a pridal desať asistencií.

Rusi na MS vybojovali bronzové medaily.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Daciuk končí v NHL. Nastal čas vrátiť sa domov, vyhlásil