Telo Furrerovej nebolo vidieť. Tragédii mohli zabrániť technológie, cyklistika je 30 rokov pozadu

Ľudia si pripomínajú úmrtie 18-ročnej Muriel Furrerovej na MS.
Ľudia si pripomínajú úmrtie 18-ročnej Muriel Furrerovej na MS. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. okt 2024 o 16:45

Život vedia zachrániť aj inteligentné hodinky.

BRATISLAVA. Od tragického úmrtia Muriel Furrerovej počas majstrovstiev sveta v cyklistike ubehlo sedem dní.

Na miesto, kde 18-ročná švajčiarska pretekárka spadla, prinášajú miestni ľudia kvety a zapaľujú sviečky. Pripomínajú si tragickú udalosť, ktorá otriasla nielen Švajčiarskom ale aj športovou komunitou. 

Prípad vyšetruje švajčiarska polícia. Po týždni je stále ťažko pochopiteľné ako sa mohlo stať, že pretekárka, ktorá mala pád, ležala nikým nepovšimnutá v lese vedľa trate približne hodinu a pol.

Až po takej dlhej dobe ju objavil traťový komisár, ktorého zrejme vyslali, aby zistil, čo sa stalo. 

K tragédii sa vyjadrila aj Viktória Chladoňová, ktorá si v týchto pretekoch vybojovala bronzovú medailu. 

„Priamo pri tomto páde som nebola a je to obrovská tragédia. Muriel bola veľmi talentovaná. Na mieste, kde spadla bol zjazd v hustom lese. Bol dosť rýchly a bolo tam menej svetla. Vraj vyletela zo zákruty a hlavou narazila do stromu,“ vravela Chladoňová. Ani ona nemala viac informácií.

Vyjadrila veľkú ľútosť nad úmrtím Furrerovej, s ktorou súperila aj na MS v horskej cyklistike. Švajčiarka mala z MS bronzovú medailu v tímovej súťaži.

50 metrov od nej stál organizátor

Mnoho ľudí sa stále pýta: Ako je možné, že nik nevidel jej pád a trvalo tak dlho, kým pretekárku začali hľadať? 

Švajčiarka mala pád pri prvom prejazde na okruhu. Okolo miesta, kde spadla, prešli všetky sprievodné vozidlá aj ostatné cyklistiky dvakrát a nikto si nič nevšimol.  

Športový riaditeľ slovenskej reprezentácia Jakub Vančo vysvetlil, že vedľa cesty bol v týchto miestach veľký zráz, a ak by tam niekto dole ležal, z cesty by ho nebolo možné vidieť. 

Prípad intenzívne sleduje aj švajčiarsky denník Blick. Rozprával sa s množstvom ľudí, ktorí sa v okolí miesta pádu pohybovali počas pretekov a je takmer isté, že nik pád Furrerovej nezaregistroval a takisto si nik nevšimol ani jej ležiace telo. 

Podľa Blicku 50 metrov od miesta pádu stál jeden z organizátorov a o ďalších 50 metrov ďalej druhý.

Nie je jasné, kde stáli priamo v momente incidentu a či mali možnosť zaznamenať ho. Ich úlohou bolo dohliadnuť, aby v týchto miestach nik nevošiel na trať z lesných chodníčkov, ktoré križovali cestu. 

Miestom pádu prechádzal krátko po incidente aj traťový komisár a pre Blick rovnako uviedol, že nič nezaregistroval. 

„Pozdĺž tejto cesty sú dve – tri miesta, kde môžete zísť vedľa a stratíte sa v lese bez toho, aby si vás niekto všimol. Že sa práve toto stalo Muriel je prosto veľmi smutná zhoda okolností,“ reagoval pre Blick jeden z miestnych obyvateľov, ktorý okolie dobre pozná. 

Juniorky mali počas pretekov na šampionáte na bicykloch zariadenia, ktoré snímali ich polohu. Prístup k týmto údajom však nemal organizátor šampionátu ani členovia Švajčiarskeho cyklistického zväzu. Nemali teda ako zistiť, že Furrerová je hodinu a pol na rovnakom mieste vedľa trate a nehýbe sa. 

Švajčiarsku cyklistku sa vydali hľadať až po skončení pretekov, teda približne hodinu a pol po jej páde. Do nemocnice sa dostala dve a pol hodiny po páde. Na druhý deň zraneniam v Univerzitnej nemocnici v Zürichu podľahla.

Že jej pád nik nezaregistroval je zhoda okolností. V cyklistike však neexistuje systém varovania v podobných prípadoch a Medzinárodná cyklistická únia (UCI) akoby rezignovala na zvyšovanie bezpečnostných opatrení. 

Na pád mohli upozorniť hodinky

UCI za to teraz čelí kritike, že nehľadá riešenia, aby sa podobným nešťastným udalostiam predchádzalo. Pritom súčasné technológie poskytujú dostatok možností.

„Napríklad Garmin má funkciu, ktorá rozozná pád,“ vravel belgický reprezentant Tiesj Benoot pre denník Het Laatste Nieuws. 

„Sám viem, že spoľahlivo funguje. Pri jednej zastávke sme nechali svoje bicykle pred kaviarňou a môj spadol. Hneď mi prišlo upozornenie,“ vysvetľuje Benoot.

V zariadeniach je akcelerometer, ktorý dokáže pád zaznamenať a pošle upozornenie do mobilu.

Podobné upozornenia majú inteligentné hodinky od Apple. Pri páde odošlú správu o tom, že ich majiteľovi sa mohlo niečo stať. Je viacero prípadov, kedy Apple Watch práve touto signalizáciou zachránili svojmu majiteľovi život. 

„Technológia v tomto už nie je problém. S možnosťami, ktoré máme, by sme mali byť schopní nájsť osobu, ktorá spadla. Na pretekoch jazdíme so snímačom, ktorý zaznamenáva odstup a rýchlosť. Mne sa zdá, že sme len krok od toho, aby sme dokázali určiť presnú polohu toho pretekára,“ dodáva Benoot. 

Cyklistika je 20 - 30 rokov pozadu

Pre belgického reprezentanta je nepochopiteľné, že na majstrovstvách sveta sa jazdí bez vysielačiek. Platí ich zákaz na rozdiel od pretekov v priebehu sezóny.

„Mohla požiadať o pomoc, alebo mohol niektorý z kolegov ohlásiť, že sa niečo stalo. Lenže nič z toho teraz nebolo možné. Nie sú toto dostatočné dôvody na to, aby sme vysielačky používali vždy? To čo sa stalo v Zürichu je špecifický prípad, ale ak môžeme s pomocou technológii zachrániť život, stojí to za to. Bez ohľadu na možné nevýhody,“ myslí si Belgičan. 

Ku kritike sa pridal aj šéf tímu Visma Richard Plugge. 

„Na majstrovstvách sveta rôzne federácie uvádzajú inovácie. V cyklistike sme na MS pozadu o 20 – 30 rokov,“ reagoval pre Het Nieuwsblad. 

„V momente, kedy očakávate, že šampionát bude príkladom moderných riešení v cyklistike, my kráčame späť. UCI v tomto ohľade stále zaostáva,“ dodal Plugge. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Telo Furrerovej nebolo vidieť. Tragédii mohli zabrániť technológie, cyklistika je 30 rokov pozadu