09.07.2022 13:05
8. etapa
Dole > Lausanne
186,3 km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Wout van Aert
Jumbo - Visma

Sagan vzdal boj o zelený dres: Van Aert ho vyhrá s jednou nohou

Peter Sagan vo farbách tímu TotalEnergies.
Peter Sagan vo farbách tímu TotalEnergies. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|10. júl 2022 o 07:20

Náskok Belgičana je po ôsmich etapách trojciferný.

BRATISLAVA. Belgický športový web Sporza už po úvodnej etape Tour de France prišiel s prognózou, že ak chce Wout van Aert získať zelený dres, bude musieť získať aspoň 300 bodov. 

V ostatných troch sezónach túto métu pokorili všetci víťazi bodovacej súťaže - Peter Sagan (316), Sam Bennett (380) aj Mark Cavendish (337).

Momentálne sa však zdá, že spomenutú hranicu jazdec Jumba-Visma pokorí skôr, ako mnohí čakali. Po ôsmich etapách má na konte už 264 bodov a po prvýkrát je jeho náskok pred druhým Fabiom Jakobsenom trojciferný. 

Spolu s Tadejom Pogačarom je jediným pretekárom v doterajšom priebehu Tour de France 2022, ktorý dokázal vyhrať viac ako jednu etapu. 

V sobotu najlepšie finišoval v klasikárskom dojazde vo švajčiarskom Lausanne. 

"Som veľmi šťastný. Bola to skvelá príležitosť ako získať body v boji o zelený dres," povedal van Aert v bezprostrednej reakcii.

Hoci sa etapa končila na kopci, k dispozícii bolo až 50 bodov. "Bolo to náročné stúpanie. Musel som bojovať, aby som zostal za Pogačarom a jeho tímovými kolegami. Vedel som však, že v závere sa profil trochu vyrovná," dodal.

Strata Sagana je priepastná

Legendárny Erik Zabel pred štartom Tour povedal, že van Aert je favoritom na zelený dres, pretože je najkomplexnejším jazdcom. A jeho slová sa potvrdzujú. 

Belgičan sa predviedol druhým najlepším výkonom v časovke, dvakrát finišoval druhý medzi šprintérmi a takisto sa ukázal ako skvelý klasikár.

Jeho kvality si uvedomuje aj Peter Sagan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Sagan vzdal boj o zelený dres: Van Aert ho vyhrá s jednou nohou