Jumbo totálne dominuje. Laporte triumfoval aj bez pomoci van Aerta

Christophe Laporte.
Christophe Laporte. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|29. mar 2023 o 16:45 (aktualizované 29. mar 2023 o 17:05)

Francúz má pred Okolo Flámska vynikajúcu formu.

Dwars door Vlaanderen 2023

Belgická klasika (Roeselare - Waregem, 184 km):

1.

Christophe Laporte

Francúzsko

Jumbo-Visma

4:06:20 h

2.

Oier Lazkano

Španielsko

Movistar

+ 15 s

3.

Neilson Powless

USA

EF Education-EasyPost

+ 15 s

4.

Jasper Philipsen

Belgicko

Alpecin-Deceuninck

+ 15 s

5.

Mads Pedersen

Dánsko

Trek - Segafredo

+ 15 s

6.

Arnaud De Lie

Belgicko

Lotto Dstny

+ 15 s

WAREGEM. Francúzsky cyklista Christophe Laporte dosiahol cenné víťazné double na belgických klasikách v priebehu štyroch dní.

Jazdec tímu Jumbo-Visma vyhral v nedeľu Gent - Wevelgem a v stredu aj 77. ročník Dwars door Vlaanderen, generálky pred monumentom Okolo Flámska.

Tridsaťročný pretekár sa presadil po záverečnom, približne štvorkilometrovom, sóle. Druhý finišoval Španiel Oier Lazkano a tretí bol Neilson Powless z USA.

Laporte si pripísal 28. víťazstvo v kariére a druhé tento rok.

Na Gent - Wevelgem mu ho prepustil tímový kolega Wout van Aert, keď prišli na cieľovú rovinku s obrovským náskokom pred súpermi. Tentokrát sa presadil sám.

"Ťažký, ale skvelý deň. Celý tím bol skvelý. Som nesmierne šťastný, že som opäť vyhral. Bol som silný v stúpaniach a prešiel som selekciou.

V čelnej skupine sme dobre spolupracovali. Dobre som trénoval, mám dobrú formu a úžasne silný tím. Je neuveriteľné, že máme päť triumfov z piatich klasík na kockách," citoval ho cyclingnews.com.

Pretekári Jumba vyhrali tento rok aj Omloop Het Nieuwsblad (Dylan van Baarle), Kuurne–Brussels–Kuurne (Tiesj Benoot) a E3 Saxo Classic (Wout van Aert).

Priebeh pretekov Dwars door Vlaanderen

Preteky naprieč Flámskom sú poslednou previerkou pred monumentom Okolo Flámska, ktorý je na programe v nedeľu. Na pretekárov čakalo jedenásť krátkych, no prudkých stúpaní a desať úsekov na dlažobných kockách.

Po 15 km sa na čele oddelila šesťčlenná skupina a vytvorila si náskok do štyroch minút. Najznámejším menom v nej bol niekdajší elitný nórsky šprintér, vicemajster sveta z roku 2017 a klasikár Alexander Kristoff (Uno-X).

Situácia sa dlhšie nemenila, no asi 90 km pred cieľom prišlo stúpanie na Knokteberg a v pelotóne vystupňovali tempo jazdci Treku-Segafredo.

K nim sa postupne pridalo Jumbo a Ineos a podarilo sa im urobiť diery v balíku. Tie sa ešte zvýraznili na ďalšom kopci Berg Ten Houte. V balíku zostalo už len okolo 45 cyklistov a za ním sa tiahli menšie skupinky.

V hlavnej skupine však neustále prichádzalo k útokom a 50 km pred páskou sa oddelila silná skupina, do ktorej sa dostali Laporte s Tiesjom Benootom z Jumba, Quinten Hermans, Stefan Küng, Valentin Madouas či Mikkel Honore.

O niekoľko minút neskôr zostali vpredu už len Kristoff s Oierom Lazkanom (Movistar). Ich náskok klesal, 25 km pred koncom mali k dobru len 17 s pred deviatkou prenasledovateľov, pelotón strácal ďalších 40 sekúnd.

Dlhočizný únik Kristoffa s Lazkanom sa skončil až šesť km pred cieľom za posledným stúpaním. Za jedenásťčlennou skupinou išiel balík s mankom asi 22 sekúnd. V ňom sa ešte o čosi snažil Julian Alaphilippe, ale márne.

Štyri kilometre pred cieľom už na nič nečakal Laporte, ktorý videl, ako sa približujú pretekári z druhej skupiny, a tak vyrazil dopredu. Na jeho útok nedokázal nikto reagovať, a tak Francúz vyhral s 15-sekundovým náskokom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Jumbo totálne dominuje. Laporte triumfoval aj bez pomoci van Aerta