Maďarka bola v záverečnom špurte najrýchlejšia. Žltý dres však získala iná cyklistka

Blanka Vasová.
Blanka Vasová. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|15. aug 2024 o 17:03

Piata etapa merala takmer 153 kilometrov.

Tour de France Femmes 2024

Výsledky 5. etapy (Bastogne - Amnéville, 152,5 km)

1.

Blanka Vasová

Maďarsko

SD Worx - Protime

3:46:51 h

2.

Katarzyna Niewiadomová

Poľsko

Canyon/Sram Racing

+ 0 s

3.

Liane Lippertová

Nemecko

Movistar

+ 0 s

4.

Kristen Faulknerová

USA

EF - Oatly - Cannondale

+ 0 s

5.

Emma Norsgaardová

Dánsko

Movistar

+ 8 s

AMNÉVILLE. Blanka Vasová vo štvrtok v šprinte vyhrala piatu etapu Tour de France žien, ale jej tímová kolegyňa a obhajkyňa prvenstva Demi Volleringová sa vzdala celkového vedenia po strate času pri páde, čo využila Katarzyna Niewiadomová.

Volleringová bola jednou z viacerých jazdkýň, ktoré sa šesť kilometrov pred cieľom zaplietli do pádu, a Holanďanka vyzerala v bolestiach, keď bojovala na trati, aby obmedzila škody spôsobené v celkovej klasifikácii.

Pelotón prenasledoval skupinu troch jazdcov, keď sa incident stal v ostrej zákrute, a Poľka Niewiadoma, ktorá začala deň ako tretia v celkovom poradí a 34 sekúnd za Volleringovou, využila pád na získanie žltého dresu.

Nakoniec sa o víťazstvo v etape strhol boj medzi Vasovou a Niewiadomovou a tesné víťazstvo si vybojovala Maďarka, tretia skončila Nemka Liane Lippertová.

"Je to šialené, stále tomu nemôžem uveriť. Neviem, čo mám povedať, dnes som to nečakal, pretože som sa počas pretekov cítil veľmi zle," povedala Vasová.

"Moja vysielačka nefungovala, takže som nevedel, čo sa vzadu stalo, ale Demi havaroval, takže sme asi prišli o žltú, takže je to škoda a teraz mám zmiešané pocity."

VIDEO: Záver 5. etapy na Tour de France Femmes 2024

Niewiadomová z tímu Canyon-SRAM Racing stratila v štvrtej etape v šprintérskom finiši tretie miesto za holandským duom Puck Pieterse a Vollering, ale útechou jej je teraz celkové prvenstvo, keďže v predchádzajúcich dvoch ročníkoch skončila tretia.

"Určite je to veľmi zvláštny pocit, o získaní žltého dresu som sa dozvedela len pred pár minútami, takže mám pocit, že ma to ešte poriadne nedostalo, ale som super šťastná," povedala Niewiadomová.

"Dnešná etapa bola celkovo veľmi chaotická, mám pocit, že všetky doterajšie etapy boli veľmi hektické a nebezpečné, takže sme vedeli, že sa jednoducho musíme udržať vpredu."

Poľka má 19-sekundový náskok pred Američankou Kristen Faulknerovou, ktorá skončila štvrtá v etape dlhej 152,5 km z Bastogne do Amneville. Pieterseová, ktorá tiež spadla, klesla z druhého na tretie miesto so stratou 22 sekúnd na líderku.

Katarzyna Niewiadomová.
Katarzyna Niewiadomová. (Autor: TASR/AP)

Volleringová sa pre nešťastie prepadla na celkové deviate miesto so stratou jednej minúty a 19 sekúnd, ktorú musí dohnať v posledných troch etapách, ak si chce udržať titul.

Piatková šiesta etapa bude kopcovitá, 159,2 km dlhá z Remiremontu do Morteau.

Celkové poradie po 5. etape

1.

Katarzyna Niewiadomová

Poľsko

Canyon/Sram Racing

11:27:29 h

2.

Kristen Faulknerová

USA

EF - Oatly - Cannondale

+ 19 s

3.

Puck Pieterseová

Holandsko

Fenix-Deceunick

+ 22 s

4.

Cedrine Kerbaolová

Francúzsko

Ceratizit - WNT

+ 47 s

5.

Juliette Labousová

Francúzsko

DSM-Firmenich PostNL

+ 56 s

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Maďarka bola v záverečnom špurte najrýchlejšia. Žltý dres však získala iná cyklistka