Etapu na Vuelte ovládol Philpsen, červený dres po páde lídra mení majiteľa

Jasper Philipsen.
Jasper Philipsen. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. aug 2021 o 18:17

Na pódiu opäť skončil aj Fabio Jakobsen.

Vuelta a Espaňa 2021

5. etapa (Tarancon - Albacete, 184,4 km):

1.

Jasper Philipsen

Belgicko

Alpecin-Fenix

4:24:41 h

2.

Fabio Jakobsen

Holandsko

Deceuninck - Quick-Step

+ 0 s

3.

Alberto Dainese

Taliansko

DSM

+ 0 s

4.

Juan Sebastian Molano

Kolumbia

UAE Team Emirates

+ 0 s

5.

Piet Allegaert

Belgicko

Cofidis

+ 0 s

ALBACETE. Belgický cyklista Jasper Philipsen zvíťazil v 5. etape 76. ročníka pretekov Vuelta a Espaňa.

Jazdec stajne Alpecin-Fenix sa presadil v hromadnom špurte a 184,4 km dlhú trasu z Taranconu do Albacete zvládol za 4:24:41 h.

Druhý finišoval Holanďan Fabio Jakobsen (Deceuninck - QuickStep) a tretí skončil Talian Alberto Dainese (DSM).

Únik Španielov

O červený dres prišiel Estónec Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), ktorý sa 12 km pred cieľom zaplietol do hromadného pádu, stratu už nedobehol a klesol na 27. miesto.

Na čele celkového poradia ho vystriedal doteraz druhý Francúz Kenny Elissonde (Trek-Segafredo). Pred dvojnásobným obhajcom víťazstva Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-Visma) má náskok päť sekúnd.

V stredu bola na programe opäť rovinatá trať a očakával sa hromadný dojazd, v ktorom mali o etapové vavríny znovu bojovať šprintéri. Krátko po štarte sa odtrhla trojica Španielov. Ich náskok čoskoro vyrástol na päť minút, ale skupina bola príliš malá na to, aby mohla ohroziť šprintérov.

Pelotón tak išiel v pokojnom tempe, situáciu nekomplikoval ani vietor a sto km pred cieľom mala trojica na čele náskok šesť minút.

Šprintérsku prémiu vyhral Lazkano, z pelotónu bol najrýchlejší Philipsen. V ďalšom priebehu náskok úniku výrazne klesal a 34 km pred cieľom bol len dvojminútový. O ďalších desať vypadol Sanchez a 15 km pred cieľom sa skončil aj pokus zvyšnej dvojice.

Pád pretekárov

Tempo pelotónu už bolo vysoké a 12 km pred páskou prišlo na jeho čele k hromadnému pádu. Na zemi skončilo množstvo cyklistov a medzi nimi aj držiteľ červeného dresu Taaramäe.

Kým sa dostal späť na bicykel, mal manko minútu a pol a navyše išiel sám. Doráňaný skončil aj francúzsky ašpirant na celkové poradie Romain Bardet (DSM).

Pádu sa vyhla väčšina šprintérov a tí sa v závere pobili o etapový triumf. Výbornú prácu odviedli cyklisti Alpecinu-Fenix, ktorí vyslali do dlhého špurtu 200 m pred páskou Philipsena a toho už nik nepredbehol.

Pre dvadsaťtriročného Belgičana to bolo už druhé víťazstvo na prebiehajúcej Vuelte, predtým sa tešil v 2. etape. Celkovo to bol jeho desiaty triumf medzi profesionálmi, polovicu z nich dosiahol tento rok.

"Je to ešte o to krajšie, že sme na posledných piatich kilometroch boli spolu všetci z tímu. Nedokážem to opísať. Nejazdíme spolu až tak dlho, ale je neuveriteľné, čo pre seba dokážeme spraviť. Víťazstvo si vychutnám spolu s celým tímom," povedal v cieli.

Celkové poradie po 5. etape:

1.

Kenny Elissonde

Francúzsko

Trek-Segafredo

17:33:57 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 5 s

3.

Lilian Calmejane

Francúzsko

AG2R Citroën

+ 10 s

4.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 20 s

5.

Miguel Angel Lopez

Kolumbia

Movistar

+ 26 s

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Etapu na Vuelte ovládol Philpsen, červený dres po páde lídra mení majiteľa