Nazvali ju Sagan v sukni. Zdoláva už aj ženy, na MS môže pomýšľať na medailu

Slovenská cyklista Viktória Chladoňová vyhrala preteky V4 v Novej Bani 2024.
Slovenská cyklista Viktória Chladoňová vyhrala preteky V4 v Novej Bani 2024. (Autor: Ján Melicher)
Miroslav Kováčik|7. júl 2024 o 09:25

Chladoňová suverénne vyhrala preteky v Novej Bani.

Respect Ladies Race 2024

Jednorazové preteky (Nová Baňa - Nová Baňa, 78 km):

1.

Viktória Chladoňová

Slovensko

SKCC - Arbö

2:12:59 h

2.

Karolina Perekitková

Poľsko

Poľská reprezentácia

+ 47 s

3.

Urška Pintarová

Slovinsko

BTC City Ljubljana

+ 1:24 min

4.

Elisa Winterová

Rakúsko

Union Raiffeisen Tirol

+ 1:47 min

5.

Petra Zsankó

Maďarsko

SKCC - Arbö

+ 1:50 min

6.

Malwina Mulová

Poľsko

Poľská reprezentácia

+ 1:50 min

17.

Janka Keseg Števková

Slovensko

WheelDivas

+ 4:43 min

NOVÁ BAŇA. Hoci je vekom stále iba juniorka, Viktória Chladoňová postupne zbiera úspechy aj v konkurencii starších a skúsenejších pretekárok.

Keď suverénne vyhrala spoločný československý šampionát v cestnej cyklistike, oficiálny profil SZC ju na sociálnych sieťach označil za "Sagana v sukni".

O dva týždne neskôr nastúpila 17-ročná cyklistka na svoje prvé medzinárodné UCI preteky medzi ženami na ceste a opäť vyhrala. V Novej Bani predviedla v závere vydarený útok a do cieľa prišla osamotene. 

"Zo začiatku sa mi nešlo najlepšie, ale vedela som, že posledný okruh bude náročný a musím pošetriť čo najviac síl," povedala.

Vyšlo to, ako plánovala

Organizátorom 3. ročníka Respect Ladies Race komplikovalo situáciu počasie. Pre veľké teplo bola trasa skrátená, a tak pretekárky čakalo 78 km. 

Rozhodujúce chvíle sa odohrali na záverečnom 12-kilometrovom okruhu v 1400 metrov dlhom a prudkom stúpaní s priemerným sklonom 10 percent. 

Najskôr sa od pelotónu odčlenila štvorica pretekárok, z ktorých v najprudšej pasáži zaútočila Chladoňová a postupne sa vzdialila svojim konkurentkám. Napokon im v cieli nadelila trištvrte minútu. 

VIDEO: Záznam z pretekov Respect Ladies Race 2024

"V strmom a dlhom stúpaní sa mi podarilo striasť súperky a už to bolo len na udržaní náskoku až do cieľa. Plánovala som to presne takto spraviť. 

Som rada, že sa mi podarilo zvíťaziť. Teplo komplikovalo preteky, takže to bolo veľmi náročné," cituje mladú Slovenku stránka SZC.

Na druhom mieste skončila Poľka Karolina Perekitková a poradie na stupňoch víťazov doplnila 38-ročná Urška Pintarová zo Slovinska. 

Má medailu z cyklokrosu

Chladoňová v súčasnosti patrí k najväčším športovým talentom na Slovensku. 

Momentálne sa o niečo viac venuje horskej cyklistike, respektíve cyklokrosu, v ktorom získala vo februári bronz na juniorských MS v Tábore.

Jedným z jej idolov je Peter Sagan. Stretla sa s ním na Detskej Tour Petra Sagana, kde od trojnásobného majstra sveta dostala medailu a vypýtala si podpis na prilbu. S ňou dlho jazdila na všetkých súťažiach. 

Aj Sagan začal kariéru na horskom bicykli, no najväčšie úspechy dosiahol na cestnom. Chladoňová ešte na konci roka 2022 povedala, že cestné preteky ju až tak nebavia, no spomenuté úspechy možno zmenia jej názor.

Svoj potenciál ukázala už na MS v Glasgowe 2023, kde medzi juniorkami skončila dvanásta a v rovnakej kategórii bola na ME dokonca šiesta.

"Pri takejto výkonnosti môže pomýšľať aj na juniorskú medailu na MS v Zürichu, kde sa pôjde zvlnená trať s pár zaujímavými krátkymi kopčekmi," píše špecializovaný portál cycling-info.sk. 

Mladá Slovenka však priznala, že v najbližšom období ju čaká príprava na MS v horskej cyklistike v Andorre, ktoré sú na prelome augusta a septembra.

Preteky junioriek na MS v Zürichu sa pôjdu vo štvrtok 26. septembra.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nazvali ju Sagan v sukni. Zdoláva už aj ženy, na MS môže pomýšľať na medailu