Cyklistická únia chce obmedziť finančný doping. Bohatí budú platiť daň z luxusu

Slovinský cyklista Tadej Pogačar oslavuje svoje tretie víťazstvo na Tour de France.
Slovinský cyklista Tadej Pogačar oslavuje svoje tretie víťazstvo na Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|24. okt 2024 o 16:00

UCI sa inšpirovala americkým bejzbalom.

BRATISLAVA. Na rok 2024 v cyklistike sa bude ešte dlho spomínať. Priniesla veľkolepú šou Tadeja Pogačara. Slovinec v tomto športe neohrozene vládne. Vybojoval 25 víťazstiev. V priebehu roka dosiahol úspechy, ktoré nezíska väčšina cyklistov za celú kariéru.

Tento rok však dominoval aj tím UAE Emirates. Jazdci v bielych dresoch vybojovali 81 víťazstiev. Čo je bezmála dvojnásobok v porovnaní s druhým v poradí Lild-Trek. A cyklisti UAE by rebríčku kraľovali aj v prípade, že by Pogačar nevyhral ani jedny preteky. Pozícia tímu zo Spojených arabských emirátov je mimoriadne silná.

Platový strop chystá aj Premier League

V cyklistike rovnako ako v iných športoch platí, že peniaze sú až na prvom mieste. A v posledných rokoch sa zakaždým darí tímom, ktoré majú najväčšie rozpočty. Je to prirodzené, a platí to prakticky vo všetkých športoch.

UAE Emirates disponuje rozpočtom v rozpätí 55 až 60 miliónov eur. Táto suma by pokryla rozpočet najchudobnejších tímov na tri sezóny. V cyklistike je medzi bohatými a chudobnými tímami veľká priepasť.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) by ju chcela zahladiť.

V záujme finančnej udržateľnosti, stability a zachovaniu rovnakých šancí pre účastníkov niektoré športové súťaže pristúpili k opatreniam, ktoré obmedzujú rozpočet tímov.

Platový strop funguje napríklad v hokejovej NHL, basketbalovej NBA, bejzbalovej MLB, v lige amerického futbalu NFL ale aj vo formule 1. Blízko k jeho zavedeniu je aj anglická Premier League. Platový strop by mal platiť od budúcej sezóny.

Najnovšie analyzuje možnosť zavedenia platového stropu aj UCI. U renomovanej audítorskej spoločnosti PricewaterhouseCoopers si nechala vypracovať štúdiu, aké omedzenia existujú v iných športoch a nakoľko by bolo možné podobný model aplikovať v cyklistike.

Model z NHL fungovať nebude

Analýza upozorňuje, že veľa vecí by v cyklistike nefungovalo. Základom pre určenie platového stropu sú totiž takmer vždy výnosy. Napríklad v NHL platí, že 57 percent výnosov celej súťaže pôjde v nasledujúcej sezóne na platy hráčov.

Premier League chce zaviesť strop na prestupové čiastky, platy hráčov a poplatky agentom vo výške 85 percent výnosov klubu.

Pre cyklistiku sú však tieto príklady nepoužiteľné. „U nás neexistuje predaj vstupeniek, príjem z vysielacích práv ani žiadne finančné bonusy,“ tvrdí šéf tímu Soudal Quick-Step Patrik Lefevere.

Cyklistické tímy sú prakticky dotované sponzormi. Majú aj príjmy z prémii na pretekoch, či výnosy z predaja reklamných premetov, no to sú vzhľadom na celkový rozpočet mizivé čiastky.

Ako chce teda UCI vyrovnať finančnú silu tímov?

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklistická únia chce obmedziť finančný doping. Bohatí budú platiť daň z luxusu