Obrovská dráma. O víťazovi malej Tour rozhodli len sekundy

Španielsky cyklista Carlos Rodriguez.
Španielsky cyklista Carlos Rodriguez. (Autor: Tour de l'Avenir/ twitter)
Sportnet|22. aug 2021 o 15:02 (aktualizované 22. aug 2021 o 16:31)

Podobne ako v roku 2019 triumfoval Nór.

Tour de l'Avenir 2021

9. etapa La Toussuire - Col du Petit Saint-Bernard (151,6 km):

1.

Carlos Rodriguez

Španielsko

4:22:40 h

2.

Georg Steinhauser

Nemecko

+ 1:52 min

3.

Filippo Zana

Taliansko

+ 1:52 min

4.

Tobias Halland Johannessen

Nórsko

+ 2:11 min

5.

Gijs Leemreize

Holandsko

+ 2:38 min

6.

Hugo Toumire

Francúzsko

+ 2:56 min

47.

Lukáš Kubiš

Slovensko

+ 24:11 min

49.

Matúš Štoček

Slovensko

+ 24:11 min

100.

Filip Lohinský

Slovensko

+ 40:43 min

Adam Foltán

Slovensko

odstúpil

BRATISLAVA. Keď mal nórsky cyklista Tobias Halland Johannessen pred záverečnou etapou Tour de l'Avenir 2021 náskok viac ako dvoch minút zdalo sa, že si bez väčších problémov udrží žltý dres pre celkového víťaza. 

Opak bol však pravdou a fanúšikovia sledovali nesmierne dramatický súboj.

Druhý muž celkového poradia Carlos Rodriguez sa po stúpaní na Col de l'Iseran odhodlal k odvážnemu útoku a predviedol viac ako 60-kilometrové sólo. 

Jeho náskok na skupinu okolo Johannessena postupne narastal, dokonca sa Španiel na chvíľu aj virtuálne obliekol do žltého dresu.

Rodriguez: Bol som blízko...

Zvládol aj záverečné stúpanie Col du Petit Saint-Bernard (23,5 km; 5 %) a po príchode do cieľa už len sledoval, aký bude odstup medzi ním a víťazom predošlých dvoch kopcovitých etáp. 

Napokon to 20-ročnému mladíkovi, ktorý má podpísaný kontrakt s tímom Ineos Grenadiers, nevyšlo. Tobias Johannessen sa stal celkovým víťazom prestížneho podujatia s náskokom siedmich sekúnd na Rodrigueza. 

"Nemám slov, bolo to úžasné a bláznivé. Mal som skvelé nohy, dal som do toho všetko a pokúsil som sa zaútočiť na celkové víťazstvo. Bol som blízko...

Určite však budem šťastný aj za druhé miesto. Možno som mohol niektoré zákruty prejsť lepšie, ale Tobias bol veľmi silný a zaslúžil si zvíťaziť," povedal španielsky cyklista v prvom televíznom rozhovore.

Johannessen priznal, že Rodriguez bol dnes silnejší ako on, ale bol šťastný, že sekundy hrali v jeho prospech. Napodobnil tak triumf svojho krajana Tobiasa Fossa, ktorý ovládol predošlú edíciu v roku 2019. 

Kubiš: Chalani bojovali až do konca 

Podobne ako v predošlých vrchárskych etapách si spomedzi Slovákov viedli najlepšie Lukáš Kubiš s Matúšom Štočekom. Obaja mali aj v záverečnej etape rovnaký čas a dokonca sa umiestnili v Top 50. 

"Dnešná posledná etapa bola opäť celý deň v kopcoch. Na začiatku sme sa snažili byť aktívni, no napokon odišla početná skupina a išli chvíľu pred balíkom. V polovici etapy v stúpaní som stratil kontakt s hlavnou skupinou a už som pokračoval v grupete, s ktorým som došiel až do cieľa.

Kopce boli naozaj ťažké, ale v zjazdoch som sa zabavil. Som rád, že som mal príležitosť absolvovať takéto dlhé a najmä ťažké preteky. Škoda prvých šprintérskych etáp, kde som sa nepresadil. Taktiež by som chcel pochváliť chalanov, pretože bojovali až do konca," povedal Kubiš pre Sportnet.

Adam Foltán zo záverečnej etapy odstúpil, a tak boli klasifikovaní traja slovenskí cyklisti. Na 67. mieste skončil Štoček, ktorý o dve priečky zdolal Kubiša. So stratou viac ako jeden a pol hodiny sa na 90. mieste umiestnil Filip Lohinský.

Konečné poradie

1.

Tobias Halland Johannessen

Nórsko

28:11:19 h

2.

Carlos Rodriguez

Španielsko

+ 7 s

3.

Filippo Zana

Taliansko

+ 2:05 min

4.

Gijs Leemreize

Holandsko

+ 2:54 min

5.

Hugo Toumire

Francúzsko

+ 12:02 min

6.

Martin Messner

Rakúsko

+ 12:40 min

67.

Matúš Štoček

Slovensko

+ 1:13:39 h

69.

Lukáš Kubiš

Slovensko

+ 1:15:53 h

90.

Filip Lohinský 

Slovensko

+ 1:36:15 h

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Obrovská dráma. O víťazovi malej Tour rozhodli len sekundy