Vlani získal olympijskú medailu. Dumoulin oznámil koniec kariéry

Tom Dumoulin.
Tom Dumoulin. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|15. aug 2022 o 19:42

Nádrž je prázdna, povedal.

AMSTERDAM. Holanďan Tom Dumoulin sa rozhodol vo veku 31 rokov ukončiť kariéru profesionálneho cestného cyklistu.

Ako informoval na oficiálnom webe svojho tímu Jumbo-Visma, pôvodne chcel dokončiť aktuálnu sezónu a zúčastniť sa na septembrových MS v Austrálii.

Napokon však svetový šampión v individuálnej časovke a celkový víťaz Giro d´Italia z roku 2017 ďalšie preteky neabsolvuje. "Nádrž je prázdna," napísal.

"Rozhodol som sa ukončiť kariéru s okamžitou platnosťou. Asi pred dvomi mesiacmi som povedal, že skončím až po sezóne. Aj keď milujem cyklistiku, na jar som si všimol, že veci nejdú podľa mojich predstáv.

Cítil som, že som pripravený na ďalšiu etapu v mojom živote. Napriek tomu som si želal ukončiť kariéru vo veľkom štýle na MS v Austrálii. Chcel som to rozbaliť ako na OH v Tokiu - s pocitom slobody, s podporou tímu a s veľkou motiváciou.

To mi vrátilo radosť z cyklistiky, ale zistil som, že už na to nemám. Nemám výkonnosť, mám ťažké nohy a na tréningoch sa mi nedarí," vysvetlil.

Tridsaťjedenročný rodák z Maastrichtu vyhral striebro v časovke na vlaňajšej olympiáde v Tokiu, dlhodobo však hovoril o veľkej únave a stagnácii.

Medailisti z individuálnej časovky na OH v Tokiu 2020.
Medailisti z individuálnej časovky na OH v Tokiu 2020. (Autor: TASR/AP)

Dumoulin bol skvelý časovkár a vrchár. Na konte má dokopy 22 víťazstiev, trikrát vyhral etapu na Tour, štyrikrát na Gire a dvakrát na Vuelte.

"Mrzí nás, že Tom končí s okamžitou platnosťou, ale rešpektujeme to. Znamená veľa pre fanúšikov cyklistiky v Holandsku aj vo svete.

Môže byť hrdí na svoju kariéru. Želáme mu len to najlepšie do budúcna," vyhlásil na sociálnych sieťach Richard Plugge, šéf tímu Jumbo-Visma.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vlani získal olympijskú medailu. Dumoulin oznámil koniec kariéry