Nedostihneme ho päť rokov, vraví rival. Pogačar bol ako Messi, ktorý strieľal na prázdnu bránu

Tadej Pogačar triumfoval na klasike Okolo Lombardska 2024.
Fotogaléria (31)
Tadej Pogačar triumfoval na klasike Okolo Lombardska 2024. (Autor: TASR/LaPresse via AP)
Miloslav Šebela|14. okt 2024 o 18:10

V cyklistike neohrozene vládne Tadej Pogačar.

BRATISLAVA. Pokutový kop vo futbale je obrovská výhoda, takmer istý gól. No proti strelcovi stále stojí brankár, ktorý môže jeho strelu vyraziť. Hoci je takých prípadov menej.

Predstavte si však, že by si jeden z najlepších hráčov histórie Lionel Messi zobral loptu, postavil by si ju na miesto, z ktorého sa jedenástka kope, no v bránke by nik nestál. 

Zahodiť takú šancu je nereálne. Zakaždým by to bol gól, no diváci by z toho nemali ani štipku zábavy. Futbal by prišiel o svoju podstatu. 

Vyhral takmer každý druhý štart

K strieľaniu gólov do prázdnej bránky prirovnal situáciu v cyklistike bývalý dánsky profesionál Michael Rassmusen. Keď sa Tadej Pogačar rozbehne 50 kilometrov pred cieľom, nik zo súperov sa už ani nepokúša reagovať na jeho tempo.

„Bolo to ako sledovať pokutové kopy bez brankára. Len čakáte, kam to Lionel Messi kopne. Nik zo súperov sa ani len nesnažil odísť,“ hovoril Rassmusen pre Ekstra Bladet. 

Pre Slovinca to bola dominantná sezóna. Vyhral prakticky všetko, čo si zaumienil. Vyhrával neohrozene a veľkou prevahou.

VIDEO: Triumfy Tadeja Pogačara na Tour de France 2024

Bývalý športový riaditeľ Brian Holm podotkol, že na Gire sa súpermi niekedy priam pohrával a ak by štartoval na Vuelte, zrejme by vyhral aj tú.

V sezóne mu stačilo 58 súťažných dní na 25 víťazstiev. Vyhrával takmer pri každom druhom štarte. To je tempo, ktoré dosahoval vo svojich najlepších rokoch Eddy Merckx. Lenže, to bolo pred polstoročím.

V cyklistike je však takéto niečo nevídané. Aj tí najsilnejší v minulosti nevyhrávali v priebehu celej sezóny a rozhodne nevyhrávali s takou veľkou prevahou. 

Svoju silu prezentoval, keď dokázal ujsť všetkým súperom. Opakoval to v priebehu roka neustále.

Fotogaléria: Tadej Pogačar vyhral MS v cestnej cyklistike 2024

Sólo odjazdil 390 km

V marci na klasike Streda Bianche vyhral po sólovom úniku v dĺžke 81 kilometrov. To bolo prvé víťazstvo a po najdlhšom úniku.

Po ňom nasledovalo 16 ďalších na rôznych pretekoch a v rôznej dĺžke. Boli tam etapy na Okolo Katalánska, klasika Liége – Bastogne – Liége, Giro d’Italia, Tour de France, klasika GP Montreal, majstrovstvá sveta či Okolo Lombardska.

Pri 17 sólových víťazstvách najazdil v úniku 390 kilometrov a strávil v nich 10 hodín a 2 minúty. Ak ste v priebehu roka sledovali cyklistické preteky, je tak takmer isté, že ste ho v tomto momente zachytili. V únikoch bol neohrozený.

Preto to skutočne pôsobí, že súperom strieľal góly do prázdnej bránky.

Lenže za jeho dominanciou je aj silný tím UAE Emirates, ktorý dokáže tvoriť preteky a pripraviť mu dobrú pozíciu na rozhodujúci úder. 

„UAE je vo veľkej presile. Ak je Pogačar na štarte s tímom v zložení Majka, Sivakov, Hirschi, ostatní sú bezmocní,“ vraví Rasmussen. 

V závere roka už nik ani neskúšal postaviť sa mu, alebo mu klásť odpor. Ani to cyklistika nezažila roky.

Keď na majstrovstvách sveta s ním zotrval v úniku Pavel Sivakov, vydržal jedno kolo, do nástupu a snahy udržať sa s Pogačarom vložili príliš veľa síl a vyhorel. Súperi akoby vedeli, že nasledovať Pogačara je samovražedná misia. 

Jediný, kto dokázal aspoň trochu potrápiť Pogačara a klásť mu odpor bol podľa Rassmusena Jonas Vingegaard.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nedostihneme ho päť rokov, vraví rival. Pogačar bol ako Messi, ktorý strieľal na prázdnu bránu