Do sezóny vtrhol víťazstvami, ale Saganov zápis Pogačar neprekonal

Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|21. feb 2023 o 18:30

Slovinec dosiahol už 50 víťazstiev.

BRATISLAVA. Keď vlani v júli stál na pódiu na Chámps Elyseés a blahoželal víťazovi Tour de France, mal úsmev na perách. Z toho, že nezvíťazil si zdanlivo nič nerobil. Pôsobil akoby mu to vôbec neprekážalo. 

„Som šťastný. Keďže som nezvíťazil, získal som novú motiváciu, aby som sa pre žltý dres vrátil o rok,“ vravel Tadej Pogačar pre denník Marca. 

Niektorí odborníci vravia, že druhé miesto na Tour je to najlepšie, čo sa mu mohlo stať. Svoj potenciál sa pokúsi vďaka tomu ešte viac navýšiť. 

„Musím sa poučiť. Na nové výzvy sa teším a pozerám sa na ne s entuziazmom,“ dodal. 

Ťažko dnes medzi profesionálmi nájdete komplexnejšieho jazdca. Je všestranný a dokáže súperov prekvapiť v rozličných situáciách. Vyhráva od februára do októbra.

O tom, že vlaňajšia Tour ho vlastne ešte viac naštartovala svedčí úvod tejto sezóny. Slovinec berie všetko útokom, hoci do začiatku kľúčových pretekov sezóny ostáva päť mesiacov.

Výsledky ho prekvapili

Hneď v prvých pretekoch roka na klasike Jaen Paraiso Inerior zrýchlil 36 kilometrov pred cieľom. Zvýšil tempo a hoci súperi za ním pomaly šprintovali, nik mu nestačil. Pogačar musel neskôr zastať a vymeniť bicykel, aj tak vyhral s vyše minútovým náskokom. 

A jeho víťazná séria pokračovala aj na pretekoch Ruta del Sol v Andalúzii. V prvej etape ušiel súperom v stúpaní 12 kilometrov pred cieľom.

Darmo ostatní zatínali zuby a snažili sa ho dostihnúť. Pogačar má už vo februári senzačnú formu. V tomto roku má zo šiestich súťažných dní päť víťazstiev (štyri etapové a jedno celkové, pozn.). 

VIDEO: Víťazstvo Tadeja Pogačara vo 4. etape na Ruta del Sol

Keď sa k tejto sérii prirátajú dve víťazstvá zo záveru predchádzajúcej sezóny, má Pogačar sedem víťazstiev z ôsmich súťažných dní. 

Pogačar do novej sezóny doslova vtrhol. Súperom nič nedaroval. Ak ostatní plánujú postupné budovanie formy, on ide od začiatku naplno. 

„Bolo to naozaj skvelé, počas celého týždňa sme odviedli perfektnú prácu. Som veľmi spokojný so svojou formou aj s výkonmi celého tímu.

Výsledky ma trochu prekvapili, hoci som tušil, že som dobre pripravený. Cítil som sa naozaj silný. Dúfam, že to potvrdím aj v ďalších pretekoch,“ hodnotil Slovinec úvod sezóny na tímovej stránke. 

Sagana neprekonal

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Do sezóny vtrhol víťazstvami, ale Saganov zápis Pogačar neprekonal