Obom prestalo biť srdce. Eriksen už streľa góly, Colbrellimu hrozí koniec

Talian Sonny Colbrelli po triumfe na ME 2021.
Talian Sonny Colbrelli po triumfe na ME 2021. (Autor: Team Bahrain Victorious/ twitter)
Miloslav Šebela|5. apr 2022 o 16:20

Sonny Colbrelli už nebude môcť súťažiť v Taliansku.

BRATISLAVA. Bol to mrazivý moment. Strach, ľútosť, smútok. Hľadisko na štadióne v Kodani stíhlo. Na trávniku zdravotníci oživovali hráča dánskej futbalovej reprezentácie Christiana Eriksena. V závere prvého polčasu zápasu na majstrovstvách Európy skolaboval bez cudzieho zavinenia. 

Hráča sa podarilo zachrániť. Dokonca sa úspešne vrátil ku kariére. Nastúpil v dánskej reprezentácii a nedávno pomohol Brentfordu k víťazstvu nad Chelsea aj gólom. Je to príbeh, ktorý má pozitívne pokračovanie. 

Lekári síce príčinu kolapsu neodhalili, no voperovali mu kardiostimulátor, ktorý má podporiť činnosť srdca, aby sa podobný stav neopakoval. 

Eriksen však práve pre kardiostimulátor musel skončiť svoje pôsobenie v Inter Miláno. Talianske zákonu mu neumožňujú účastniť sa profesionálnych súťažiach. Aj preto pokračuje v kariére v Premier League. 

Podobný prípad sa pred pár dňami stal aj v cyklistike. Majster Európy a víťaz klasiky Paríž – Roubaix Sonny Colbrelli skolabolval v cieli etapy Okolo Katalánska. Vybojoval v nej druhú priečku, no krátko na to odpadol. 

Aj jeho museli oživovať záchranári a život talianskeho pretekára sa im podarilo zachrániť.

V nemocnici v Girone mu o pár dní na to voperovali defibrilátor. 

„Podrobne sme sledovali príčiny srdcovej arytmie a defibrilátor bol to najlepšie riešenie. Bude korigovať arytmie vtedy, keď to bude potrebné,“ komentoval pre L’Equipe Domenico Corrado, ktorý Colbrelliho operoval. 

Podľa L’Equipe teraz hrozí cyklistovi koniec kariéry. S defibrilátorom by nemohol súťažiť na talianskych pretekoch. 

Nebude tak môcť obhajovať titul talianskeho majstra v cestných pretekoch ani nenastúpi šiesty raz na Giro d’Italia.

Taliansko organizuje mnoho prestížnych pretekov. V kariére by aktuálne mohol súťažiť len v iných krajinách, čo prirodzene jeho možnosti výrazne obmedzuje a je otázne, či by ho angažoval tím s vedomím, že jeho program bude obmedzený. 

Medzinárodná cyklistická únia sa zatiaľ k prípadu nevyjadrila. Formálne však súťaženie s defibrilátorom nijako neobmedzuje. 

Colbrelli je jeden z najlepších klasikárov. Vlani prežil výnimočnú sezónu. Stal sa talianskym šampiónom, vyhral preteky Benelux Tour, majstrovstvá Európy či klasiku Paríž – Roubaix vo veľmi nepriaznivých podmienkach. Jeho triumf patrí k najvýraznejším momentom celej sezóny. 

S tímom Bahrain-Victorious má podpísanú zmluvu aj na nasledujúcu sezónu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Obom prestalo biť srdce. Eriksen už streľa góly, Colbrellimu hrozí koniec