17.07.2024 12:45
17. Etapa
Saint-Paul-Trois-Châteaux > Superdévoluy
178 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Richard Carapaz
EF Education - EasyPost

Chcel som si otestovať nohy, vravel s úsmevom. Pogačar takmer nachytal nepripraveného Vinegaarda

Richard Carapaz vyhral 17. etapu na Tour de France 2024.
Richard Carapaz vyhral 17. etapu na Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. júl 2024 o 18:15

Z etapového víťazstva sa tešil Richard Carapaz.

BRATISLAVA. Skúšal to už predchádzajúcich etapách, no zakaždým boli okolnosti proti nemu. Nevzdával sa.

Aj v stredu pelotón nechcel dlho nechať únik. Jazdec v ružovom drese to i tak skúšal. Bojoval. Bolo cítiť, že na Tour prišiel práve s týmto cieľom. Nakoniec sa to vyplatilo. 

V stredu v 17. etape na Tour de France 2024 zavŕšil Richard Carapaz zbierku svojich úspechov. Pridal posledný triumf, ktorý mu chýbal.

Mal etapové víťazstvo na Gire, Vuelte a vyhral aj olympijské hry. Teraz má aj triumf z Tour de France. 

Zväz ho obral obhajobu zlata na OH

V stredu v 17. etape sa rozbehol na predposlendom stúpaní pred cieľom. Záver mu pasov a postupne sa odpútal od súperov. 

„Tento deň si budem pamätať do konca života,“ tešil sa.  

„Je to fantastické. Od prvých etáp som sa pokúšal o dobrý výsledok. Chcel som na Tour dosiahnuť niečo výnimočné.“

VIDEO: Záver 17. etapy na Tour de France 2024

To sa mu podarilo už v tretej etape, v ktorej sa dostal do dresu lídra celej Tour. Ale v ďalších dňoch sa v únikoch snažil uchmatnúť triumf pre seba. 

„Dnes to bol veľmi náročný deň, pretože nakoniec sa dostala do úniku veľmi veľká skupina, ale podarilo sa mi odpútať. To stúpanie som mal dobre naštudované. Bol som na to pripravený," doplnil.

Jeho zbierka je unikátna v tom, že na tohtoročnej Tour zavŕšil aj zbierku dresov lídrov. Carapaz totiž bol lídrom na všetkých troch Grand Tours. Hoci vyhral z nich len jednu. V roku 2019 sa stal šampiónom na talianskom Gire.

Triumf na Tour je preňho zadosťučinením. V máji sa totiž, že ho národný zväz nenaominoval na olympijské hry. Ako úradujúci olympijský víťaz nemá možnosť svoj úspech v Paríži obhajovať. Carapaz cítil krivdu, pretože nominačné kritéria zverejnil zväz v marci.

„Všetko zinscenovali tak, aby ma dostali mimo olympiády," sťažoval sa. Miesto neho pôjde do Paríža Jonatan Narvaez.

Pogačar súperov nenechá vydýchnuť

Už z profilu bolo viac menej jasné, že etapa bude cieľom pre únik. Pre jazdcov, ktorí budú musieť o víťazstvo tuho bojovať celý deň. Záver sa javil pre najlepších vrchárov ako príliš ľahký.

Lenže Tadej Pogačar ukázal, prečo je najlepším cyklistom sveta. Na Col du Noyer znenazdajky zaútočil. Bolo to v momente, keď bola skupina favoritov preriedená a žiadny tím tam nemal veľké zastúpenie. 

Vingegaard vyzeral prekvapene, zodvihol sa, ale na Pogačara sám nedokázal nedotiahnuť. V jednom momente len neveriacky krútil hlavou. 

V poslednej chvíli ho ratovali kolegovia. Bolo vidno, že bez nich by dopadol veľmi zle.

VIDEO: Tadej Pogačar a jeho útok v 17. etape Tour de France 2024

K dánskemu cyklistovi sa vrátil Christophe Laporte z úniku a vďaka jeho pomoci sa trojica zase spojila. Následne ho ešte v závere potiahli aj Tiesj Benoot a Wout van Aert.

„Od Pogačara vždy očakávame, že bude jazdiť takto ofenzívne a bude niečo skúšať. Nakoniec bolo vlastne dobre, že sme my traja boli vpredu v úniku a mohli sme Jonasovi pomôcť. Myslím, že mal slabší moment,“ reagoval van Aert pre Eurosport. 

Pogačar: Mohlo to dopadnúť inak

Pogačar akoby súperom ukazoval, kto je šéfom. Že ani v zdanlivo pokojnejší deň nemá v pláne spomaľovať a stále je plný síl. Nakoniec svoju snahu premenil na zisk 2 sekúnd, no viac ako časový rozdiel išlo o ukážku toho, ako dobre sa cíti v polovici tretieho týždňa.

„Celkom ma to bavilo a tím Lidl vtedy udával celkom dobré tempo, ale chcel som si otestovať nohy. Prečo som zaútočil? Ani neviem, ale zase získal som na Jonasa 2 sekundy," opisoval svoj pokus Tadej Pogačar.

„Podržali ho tímoví kolegovia. Bez nich by sme mu s Remcom nadelili oveľa viac. Mohlo to dopadnúť inak, ale Jonas a jeho tím odviedli skvelú prácu."

„Je pravda, že sme dnes chceli pôvodne bojovať o etapové víťazstvo, ale blo vôbec náročné dostať sa do skupiny, pretože tam chcelo byť veľa tímov. Každý mal nejaký záujem a stále niekto sťahoval únik. Na konci sa do skupiny dostalo veľa silných vrchárov a nedokázali sme sa proti nim presadiť, ale aspoň sme to skúsili.“ 

V celkovom poradí vedie Pogačar pred Vingegaardom o 3:11 minúty. Remco Evenepoel je tretí s vyše 5-minútovým odstupom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Chcel som si otestovať nohy, vravel s úsmevom. Pogačar takmer nachytal nepripraveného Vinegaarda