Sagan neustál kľúčový kopec, po sólovom útoku vyhral van der Poel

Holanďan Mathieu Van der Poel vyhral monumentálnu klasiku Miláno - San Remo 2023
Holanďan Mathieu Van der Poel vyhral monumentálnu klasiku Miláno - San Remo 2023 (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Sportnet, TASR|18. mar 2023 o 16:45

Až štvrtý skončil favorizovaný Tadej Pogačar.

Miláno - San Remo 2023

Monumentálna klasika (Abbiategrasso - San Remo, 294 km):

1.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin-Deceuninck

6:25:23 h

2.

Filippo Ganna

Taliansko

Ineos Grenadiers

+ 15 s

3.

Wout van Aert 

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 15 s

4.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Emirates

+ 15 s

5.

Søren Kragh Andersen

Dánsko

Alpecin-Deceuninck

+ 26 s

6.

Mads Pedersen

Dánsko

Trek - Segafredo

+ 26 s

44.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 58 s

SAN REMO. Holandský cyklista Mathieu van der Poel z tímu Alpecin-Deceuninck sa stal víťazom monumentálnej klasiky Miláno - San Remo.

Majster sveta v cyklokrose dosiahol už svoje tretie monumentálne víťazstvo v kariére. Predtým dvakrát uspel v pretekoch Okolo Flámska

Peter Sagan stratil kontakt s najlepšími pri stúpaní na Poggio a pri svojom poslednom štarte na slávnej "La Primavere" nedosiahol vytúžené víťazstvo. Napokon finišoval na 44. mieste s takmer minútovým mankom.

Priebeh pretekov Miláno - San Remo 2023

Prvý monument sezóny sa išiel v príjemnom slnečnom počasí s teplotami okolo 14 stupňov Celzia. Hneď po štarte sa spustila vlna útokov a do úniku dňa sa nakoniec dostalo deväť pretekárov, ktorí však nedostali viac ako tri minúty.

Únik sa postupne rozpadol a poslednú trojicu na čele dobehol balík na stúpaní na Cipressu, kde vypadol z hlavnej skupiny šprintér Fernando Gaviria. Ostatní favoriti zostali pokope a nechýbal medzi nimi ani Sagan.

Peter Sagan sa usmieva pred štartom  114. ročníka pretekov Miláno - San Remo.
Peter Sagan sa usmieva pred štartom 114. ročníka pretekov Miláno - San Remo. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)

V prvom z dvoch kľúčových stúpaní zobrali iniciatívu do svojich rúk jazdci tímu UAE Emirates, ale pelotón okresali len čiastočne. Snáď jedinou výraznou "obeťou" ich tempa bol belgický mladík Arnaud De Lie. 

Peter Sagan sa držal v poslednej tretine "balíka", a tak sa mohlo len špekulovať či sa s problémami udržal alebo sa snažil čo najviac pošetriť sily.

Napokon bola správna prvá možnosť, čo sa ukázalo pri stúpaní na Poggio. Slovák sa držal v závere hlavnej skupiny, no keď nastúpil Tadej Pogačar, šance trojnásobného majstra sveta klesli na minimum. 

Napokon sa od pelotónu odčlenila štvorčlenná skupina, v ktorej okrem Slovinca bol ešte Mathieu van der Poel, Wout van Aert a Filippo Ganna. 

Približne 5,5 kilometra pred cieľom predviedol van der Poel nečakaný útok a do klesania prišiel s drobným náskokom. Ten si dokázal udržať až do cieľa.

"Dnes to bol skvelý scenár, už na Cipresse som mal výborné postavenie, ale fúkal protivietor. Na Poggiu som sa cítil dobre a naplánoval som si tam útok.

Našťastie som tam získal malý náskok. Sú to preteky, ktoré som chcel veľmi vyhrať, a som rád, že sa to podarilo. Sústredil som sa na to už počas jarných tréningov," povedal v televíznom rozhovore.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan neustál kľúčový kopec, po sólovom útoku vyhral van der Poel