Sagan reagoval na kľúčový útok, potom však v kopci takmer zastavil

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|26. feb 2023 o 17:00

Tiesj Benoot vyhral prvýkrát pred domácim publikom.

Kuurne - Brusel - Kuurne 2023

Belgická klasika (Kuurne - Kuurne, 193,1 km):

1.

Tiesj Benoot

Belgicko

Jumbo-Visma

4:32:24 h

2.

Nathan Van Hooydonck

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 1 s

3.

Matej Mohorič 

Slovinsko

Bahrain - Victorious

+ 1 s

4.

Taco van der Hoorn

Holandsko

Intermarché - Circus - Wanty

+ 1 s

5.

Tim Wellens

Belgicko

UAE Team Emirates

+ 1 s

6.

Christophe Laporte

Francúzsko

Jumbo-Visma

+ 43 s

33.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 50 s

KUURNE. Domáci cyklista Tiesj Benoot sa stal víťazom belgickej klasiky Kuurne - Brusel - Kuurne. Skúsený pretekár uspel v záverečnom súboji malej skupiny.

Dosiahol svoje štvrté víťazstvo v profesionálnej kariére. Čakal naň takmer tri roky, pretože naposledy vyhral šiestu etapu pretekov Paríž - Nice 2020.

Zároveň potvrdil skvelú výkonnosť tímu Jumbo-Visma. Nadviazal na Dylana van Baarleho, ktorý v sobotu vyhral klasiku Omloop Het Nieuwsblad.

Peter Sagan prišiel do cieľa v pelotóne, ktorému zostal len boj o šieste miesto. Sagan už v posledných metroch nešprintoval a skončil na 33. mieste. Cieľovou rovinkou prešiel pomalým tempom.

Priebeh klasiky Kuurne - Brusel - Kuurne

V úvode pretekov sa dostal dopredu šesťčlenný únik a časom si vypracoval viac ako päťminútový náskok. Bol v ňom napríklad špecialista na úniky Taco van der Hoorn či skúsený Talian Daniel Oss.

Prvý dôležitý moment pretekov sa udial 97 kilometrov pred cieľom, keď spadol jeden z favoritov Jasper Philippsen a pelotón sa aj vďaka bočnému vetru rozdelil.

To využil tím Jumbo-Visma. Keďže bol vpredu zastúpený v kompletnom zložení, začal aktívne pracovať a najmä vďaka nemu sa skupiny nedokázali spojiť. Ako na povel zaútočila 80 km pred cieľom trojica cyklistov v žlto-čiernom.

Bolo to v dôležitej časti pretekov, pretože prichádzali na rad kľúčové stúpania. Peter Sagan na to výborne reagoval a dokázal sa na nich dotiahnuť.

Približne 78 kilometrov pred koncom však zaostal, keďže dláždené stúpanie Mont Saint-Laurent (1,2 km a priemerný sklon 7%) ho takmer zastavilo.

Napokon tí, ktorí prežili tento kopec aj bojovali o víťazstvo v pretekoch. Ak by sa Sagan v skupine udržal, naisto by bojoval o víťazstvo.

Vedúcu päticu sa vydal nasledovať pelotón (už aj so Saganom), pričom prím hrali jazdci tímu Lotto Dstiny, ktorí chceli vrátiť do hry Arnauda De Lieho. 

Početnej skupine sa však nepodarilo znižovať manko na vedúcu päticu, v ktorej boli okrem van der Hoorna aj Tim Wellens, Matej Mohorič, Nathan Van Hooydonck a Tiesj Benoot.

Posledný menovaný zaútočil približne 500 metrov pred cieľom a využil početnú prevahu tímu Jumbo-Visma. Vôbec prvýkrát vyhral na domácej pôde a potvrdil, že jeho tím je momentálne najsilnejším v celom pelotóne.

Jumbo Visma má na konte 7 víťazstiev. Z nich 6 vybojovalo za posledné tri dni. Pretekári tohto tímu vyhrali obe flámske klasiky a Jonas Vingegaard vyhral tri etapy a pridal cekové víťazstvo na pretekoch O Gran Camino.

"Jumbo je momentálne najsilnejší tím, bolo skrátka prisilné. V kopcoch som sa cítil veľmi dobre, bol som jeden z najsilnejších spolu s Timom Wellensom.

Najsilnejší v kopci často nevyhrávajú takéto preteky. Počas súboja s Van Hooydonckom som si kompletne zničil nohy. Dúfal som, že Tiesj už nebude mať na to, aby nastúpil," citovala Mohoriča webstránka cycling-info.sk.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan reagoval na kľúčový útok, potom však v kopci takmer zastavil