Mladý Španiel ukázal svoj talent, suverénne vyhral kráľovskú etapu

Juan Ayuso vyhral kráľovskú etapu na Okolo Švajčiarska 2023.
Juan Ayuso vyhral kráľovskú etapu na Okolo Švajčiarska 2023. (Autor: TASR/ Keystone via AP)
TASR|15. jún 2023 o 16:55

Menil sa aj líder celkového poradia.

Okolo Švajčiarska 2023

6. etapa (Fiesch - La Punt, 211 km):

1.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

5:23:01 h

2.

Mattias Skjelmose

Dánsko

Trek Segafredo

+ 54 s

3.

Pello Bilbao

Španielsko

Bahrain - Victorious

+ 54 s

4.

Rigoberto Urán

Kolumbia

EF Education-EasyPost

+ 54 s

5.

Romain Bardet 

Francúzsko

Team DSM

+ 54 s

6.

Wilco Kelderman

Holandsko

Team Jumbo-Visma

+ 54 s

119.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 24:12 min

LA PUNT. Španielsky cyklista Juan Ayuso zvíťazil vo štvrtkovej piatej etape pretekov Okolo Švajčiarska. Stále len 20-ročný jazdec tímu UAE Emirates potvrdil svoj veľký talent a pripísal si tretie profesionálne víťazstvo.

Druhý skončil Nór Mattias Skjelmose z Treku a opäť sa posunul na čelo celkového poradia. Tretí finišoval ďalší Španiel Pello Bilbao.

Slovák Peter Sagan zaostal a nebojoval o popredné priečky. Do cieľa prišiel v tzv. gruppette, ktoré malo stratu na víťaza viac ako 24 minút.

Vo štvrtok pripravili organizátori na pelotón tri horské prémie, dve v úvodnej polovici a tretiu krátko pred cieľom. Už po 20 km sa začalo stúpať na Furkapass najvyššej kategórie s dĺžkou 16,5 km a sklonom 6,4 percenta a vytvorila sa mohutná skupina, do ktorej sa dostalo až 39 pretekárov.

Na vrchole stúpania a následnom zjazde sa nakoniec sformoval devätnásťčlenný únik, ktorý išiel asi tri minúty pred pelotónom. Na Oberalppasse (1. kat., 10,7 km, 5,6%) sa situácia ustálila a rozdiel narastal len mierne.

Nič sa nezmenilo ani na 80 km dlhej zvlnenej pasáži a pod záverečný kopec Albulapass najvyššej kategórie (17,4 km, 6,8%) prišiel únik pokope. To však trvalo len do prvých metrov stúpania, keď sa začalo útočiť.

Náskok si vypracovali Antonio Tiberi a Rui Costa a neskôr ich ešte doplnil Američan Neilson Powless, ktorý vlani vyhral prestížnu klasiku San Sebastián.

Pelotón však bol už kúsok za nimi a líder poradia Felix Gall sa po nástupe dostal pred svojich najbližších prenasledovateľov Skjelmoseho a Remca Evenepoela.

Tiahle stúpanie malo vrchol desať km pred cieľom a prvý na ňom bol napokon Ayuso s náskokom 45 sekúnd pred Tiberim a Costom.

Španielsky mladík, ktorý zaútočil z hlavnej skupiny, mal pred sebou už len klesanie do cieľa a tretie víťazstvo v profesionálnej kariére si už nenechal zobrať.

Skjelmose využil zjazdárske schopnosti a prišiel si pre druhú priečku a s ňou i žltý dres. V celkovom poradí má osemsekundový náskok pred Gallom.

Priebežné celkové poradie

1.

Mattias Skjelmose

Dánsko

Trek-Segafredo

16:43:41 h

2.

Felix Gall

Rakúsko

AG2R Citroën

+ 8 s

3.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

+ 18 s

4.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal Quick-Step

+ 46 s

5.

Pello Bilbao

Španielsko

Bahrain Victorious

+ 57 s

6.

Wilco Kelderman

Holandsko

Jumbo–Visma

+ 1:16 min

131.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 1:13:27 h

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Mladý Španiel ukázal svoj talent, suverénne vyhral kráľovskú etapu