Vo Švajčiarsku má Sagan najviac víťazstviev. Som tu, aby som pridal ďalšie, vraví

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela, TASR|13. jún 2023 o 18:04

Sagan môže vo Švajčiarsku pridať ďalší rekord.

Okolo Švajčiarska 2023

3. etapa (Taffers - Villars-sur-Ollon, 143,8km):

1.

Mattias Skjelmose

Dánsko

Trek-Segafredo

3:29:14 h.

2.

Felix Gall

Rakúsko

Ag2r Citroen Team

+ 3 s

3.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Team Emirates

+ 12 s

4.

Remco Evenepoel

Belgisko

Soudal Quick-Step

+ 21 s

5.

Cian Uijtdebroeks

Belgicko

Bora-Hansgrohe

+ 21 s

145.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 19:27 min

BRATISLAVA. Bol to jeden z dní, kedy prekvapil celý svet. Už zbieral prvé víťazstvá, no pre súperov bol stále málo známy. Nik ešte nepoznal jeho schopnosti. A zrejme ani sám Peter Sagan. 

Aj preto víťazstvo v tretej etape pretekov Okolo Švajčiarska v roku 2011 patrí medzi najprekvapujúcejšie. Vzhľadom na profil by Sagan nepatril medzi favoritov ani vo svojich najsilnejších rokoch. 

Bola to náročná horská etapa. V ten deň museli cyklisti prejsť dve dlhé stúpania - Grimselpass (2165 m) a Grosse Scheidegg (1962 m).

Nebol to deň pre klasikárov a už vôbec nie pre šprintérov. Sagan sa však dostal do veľkého úniku a udržal sa vo vedúcej skupine aj pri druhom stúpaní. 

Okolo Švajčiarska sú tradíciou

V technickom zjazde do cieľa využil svoje schopnosti, aby dostihol Damiana Cunega a pred cieľom ho prešprintoval. 

„Nečakal som, že môžem dnes vyhrať. Bola to krátka etapa s dvoma náročnými stúpaniami a víťazstvo aj mňa prekvapilo. Mal som dobrý deň,“ komentoval toto víťazstvo. 

VIDEO: Víťazstvo Petra Sagana na Okolo Švajčiarska 2011

Pre mladého slovenského cyklistu to bolo prvé víťazstvo na Okolo Švajčiarska. Po Tour de France sú to etapové preteky, ktoré sa najviac spájajú s jeho kariérou. 

Vo Švajčiarsku štartuje tento rok po dvanástykrát.

„Pre mňa je štart na týchto pretekoch už vlastne tradícia,“ hovoril pred štartom druhej etapy pre akreditovaných novinárov. 

„Tieto preteky sú veľmi dobré ako príprava pred Tour de France. Je to dobrý tréning, sú tu dlhé stúpania, náročné etapy a je to posledná šanca vyskúšať si formu pred Tour,“ vysvetľoval. 

„Okrem toho som predsa držiteľom rekordu v počte víťazstiev, tak sa musím pokúsiť vyhrať ďalšiu etapu,“ doplnil. 

Šprint v druhej etape mu nevyšiel podľa predstáv, skončil na piatom mieste. Utorková etapa mala zase cieľ na konci dlhého stúpania. 

Vyhral aj najrýchlejšiu etapu

Sagan tak svoj rekord zatiaľ nezvýšil. I tak ho posunul veľmi vysoko. Na Tour de Suisse vyhral 18 etáp. Na druhej priečke sú za ním švajčiarske legendy Hugo Koblet, Ferdinand Kubler a Fabian Cancellara s 11. 

Je to rekord, ktorý bude veľmi náročné prekonať. Ďalší aktívny pretekár s najvyšším počtom etapových víťazstiev je Rui Costa s piatimi. 

Sagan rovnako drží rekord v počte víťazstiev v bodovacej súťaži – 8 a v počte dní v čiernom drese lídra bodovacej súťaže – 51. 

Okrem toho mu patrí aj rýchlostný rekord.

V roku 2017 vyhral najrýchlejšiu etapu v histórii pretekov, ktorá nie je časovkou. V 8. etape dosiahol priemernú rýchlosť 51,03 km/h. Etapa však mala len 100 kilometrov. I tak to bolo priam neuveriteľne rýchle. 

Tieto jeho rekordy v ďalších rokoch len ťažko niekto prekoná. 

Môže prekonať legendu

Ďalší rekord ešte môže Sagan tento rok pridať. Je to počet etapových umiestnení v najlepšej desiatke. Slovenský majster ich má 45.

Je to takmer polovica zo všetkých štartov - 92. V tomto poradí je pred ním len legenda klasík a spolukomentátor Eurosportu Sean Kelly, ktorý bol v top10 46-krát. 

Saganovi tak stačí jeden výsledok, aby Kellyho vyrovnal, dva na to, aby ho prekonal. 

V utorok v 3. etape vypadol z hlavnej skupiny približne 37 kilometrov pred cieľom. V nasledujúcich dvoch etapách má na top10 len malú šancu, naopak v piatok by sa mu to malo podariť. 

Novým lídrom Skjelmose

V utorok sa z víťazstva v 3. etape tešil dánsky cyklista Mattias Skjelmose z tímu Trek Segafredo, čím sa dostal aj na čelo priebežnej klasifikácie.

V 148 km dlhej kopcovitej etape z Tafers do Villars-sur-Ollon skončil na druhom mieste Felix Gall z Rakúska, tretí bol v cieli Španiel Juan Ayuso. Sagan obsadil s vyše 22-minútovou stratou 145. miesto.

V úvode etapy prišiel prvý únik, ale ten pelotón zlikvidoval. O všetkom sa rozhodlo v záverečnom stúpaní na Villars-sun-Ollon.

VIDEO: Zostrih z tretej etapy Okolo Švajčiarska 2023

Ako prvý zaútočil Remco Evenepoel, za neho sa zavesili Skjelmose a Gall. Vytvorili si náskok, sily stratil dovtedajší líder celkového poradia Stefan Küng.

K trojici sa pripojil Pello Bilbao, k nemu sa pridali Rigoberto Uran, Juan Ayuso, Harold Tejada, Wilco Kelderman a Cian Uijtdebroeks.

V úplnom závere zostali na čele len traja cyklisti, ktorí si to napokon rozdali aj o miesta na stupňoch víťazov. Skjelmose dosiahol piate profesionálne víťazstvo v kariére.

V stredu čaká na cyklistov 152 km dlhá kopcovitá 4. etapa z Monthey do Leukerbadu.

Priebežné celkové poradie

1.

Mattias Skjelmose

Dánsko

Trek-Segafredo

7:36:31 h

2.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal Quick-Step

+ 17 s

3.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Team Emirates

+ 24 s

4.

Magnus Sheffield

USA

INEOS Grenadiers

+ 39 s

5.

Pello Bilbao

Španielsko

Bahrain Victorious

+ 49 s

6.

Rigoberto Uran

Kolumbia

EF Education EasyPost

+ 56 s

124.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 20:17 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vo Švajčiarsku má Sagan najviac víťazstviev. Som tu, aby som pridal ďalšie, vraví