Sagan má zdravotné problémy, príde o preteky Okolo Flámska

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|28. mar 2022 o 16:30

Má ísť o dohodu s tímom TotalEnergies.

BRATISLAVA. Slovenský cyklista Peter Sagan vynechá monumentálnu klasiku Okolo Flámska. Je to výsledok dohody s jeho tímom TotalEnergies.

Túto správu priniesol francúzsky denník L’Equipe.

Podľa nej žilinského rodáka a trojnásobného majstra sveta trápia zdravotné problémy. Preto najskôr podstúpi podrobné vyšetrenia.

Sagan v januári druhýkrát prekonal ochorenie covid-19. Na jar ho najskôr trápil zápal dýchacích ciest a neskôr mal zvýšenú teplotu a žalúdočné problémy.

Vzhľadom na tieto problémy absolvoval na jar minimum súťaží. Najlepším výsledkom je 4. priečka z tretej etapy na pretekoch Tirreno – Adriatico.

Miesto klasiky na menšie preteky

Okrem toho však nejaké výrazné výsledky nepridal. Na Miláno – San Remo v rozhodujúcej chvíli vypadol z hlavnej skupiny pre technické problémy. 

Postupne mala jeho forma gradovať smerom k flámskym klasikám. Lenže posledné dva štarty nenaplnili očakávania tímu ani samotného Sagana.

Na E3 Saxo Bank Classic prišiel do cieľa s 11-minútovou stratou a klasiku Gent – Wevelgen nedokončil. V jeho kariére je to skôr niečo výnimočné.

L’Eqipe uvádza, že stiahnutie zo štartovej listiny bolo vzájomnou dohodou Sagana s tímom. Slovák by v závere pretekov nemohol byť v dobrom postavení a zrejme by nestačil ani tempu Anthonyho Turgisa, ktorý bude lídrom tímu.

Sagan v najbližších dňoch absolvuje zdravotné vyšetrenia, ktoré by mali zistiť príčinu jeho problémov. Mali by potvrdiť alebo vylúčiť, či to súvisí s prekonaným covidom.

Od budúceho týždňa by mal slovenský majster miesto slávnej klasiky štartovať na etapových pretekoch Circuit de la Sarthe (5. - 8. apríla)

Aký bude jeho ďalší súťažný program tím nespresnil.

Podľa pôvodného plánu by mal 10. apríla štartovať na klasike Amstel Gold a sezónu klasík mal uzavrieť 17. apríla na Paríž – Roubaix. 

Ronde vynechal len raz

Okolo Flámska patria medzi srdcové preteky Petra Sagana. Atmosférou aj náročnosťou si ich zamiloval. Už v roku 2012 pre denník SME vravel, že by v nich raz rád zvíťazil, pretože pasujú jeho naturelu.

„Veľmi rád by som tu niekedy vyhral,“ vravel, keď mal 22 rokov. 

Štartoval na Okolo Flámska od roku 2011 nepretržite až do sezóny 2020. Vtedy organizátori vzhľadom na pandémiu covidu presunuli termín pretekov na jeseň.

Sagan však v tej sezóne sľúbil organizátorom Gira, že bude u nich štartovať. Prvý raz v kariére preto vynechal Okolo Flámska. Teraz to bude druhý raz. 

Pamätný je jeho triumf na Ronde v roku 2016, kedy preteky oslavovali stý ročník a v hľadisku sedeli legendy Eddy Merckx či Johan Museeuw.

Tlieskali a blahoželali vtedy Saganovi k veľkému víťazstvu. „Peter bol dnes príliš silný. Vyhral zaslúžene,“ komentoval Saganov triumf jeho súper Fabian Cancellara.

Z monumentálnych klasík vyhral Peter Sagan len dve. Okrem Flámska triumfoval na Paríž - Roubaix 2018, keď prešpurtoval Silvana Dilliera.

Darí sa im aj bez Sagana

Šéf tímu TotalEnergies Jean-René Bernaudeau si pred sezónou pochvaľoval, že na klasikách bude vďaka príchodu Sagana a jeho pomocníkov patriť medzi najsilnejšie tímy.

Čiastočne to tento rok skutočne platí. Napriek tomu, že Žilinčana obmedzujú zdravotné problémy, a preto sa nemohol ukázať v dobrej forme.

V tíme je viacero talentovaných pretekárov, ktorí dokážu prekvapiť. 

Na Miláno – San Remo prekvapil 2. miestom Francúz Anthony Turgis. V nedeľu skončil na Gent – Wevelgem na 3. priečke Belgičan Dries van Gestel a ten istý pretekár bol šiesty na klasike Kuurne - Brussel - Kuurne. Na Paríž - Nice zase vyhral jednu etapu Mathieu Burgaudeau.

V rebríčku UCI v tejto sezóne je TotalEnergies na výbornom 9. mieste, čo je pozitívne prekvapenie.

Lídrom TotalEnergies na Okolo Flámska by mal byť Turgis.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan má zdravotné problémy, príde o preteky Okolo Flámska