V inom tíme to Sagan nezažil. Do pretekov pôjde inak ako predtým

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|10. jan 2023 o 07:00

Peter Sagan poskytol rozhovor pred začiatkom novej sezóny.

BRATISLAVA. Aj koncom roka 2022 usporiadal portál Pro Cycling Stats anketu o najpopulárnejšieho cyklistu. Viac ako 7500 fanúšikov, ktorí sa do nej zapojili, si mohli vybrať zo súčasných pretekárov, ale aj hviezd minulých rokov. 

Súboj o víťazstvo bol mimoriadne tesný, ale napokon o päťdesiat hlasov zvíťazil Belgičan Wout van Aert pred slovenským cyklistom Petrom Saganom.

Žilinský rodák sa v popredí umiestnil napriek tomu, že v predošlej sezóne bol pomerne málo na očiach a často nebojoval o najvyššie priečky.

Dosiahol iba dve víťazstvá a na jar musel vynechať aj monumentálne klasiky Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Obe už v minulosti vyhral.

Po prestupe do francúzskeho tímu TotalEnergies ho trápili zdravotné problémy. Tie boli dôsledkom viacnásobnej nákazy koronavírusom.

"Mal som veľmi silnú bolesť v nohách, či už pri tréningu alebo pri pomalej jazde na bicykli. Stálo ma to veľa pretekov. Potom som sa pomaly dostal do dobrej, ale nie mojej najlepšej formy," povedal Sagan v rozhovore pre svoj tím.

Odchádzal, keď sa šport menil na biznis

Prvé víťazstvo dosiahol na etapových pretekoch Okolo Švajčiarska, kde zlepšil svoj rekord. Keď sa už zdalo, že sa jeho kondícia zlepšuje, o zopár dní neskôr a ešte na tých istých pretekoch tretíkrát dostal covid.

Aj preto na Tour de France predĺžil svoje čakanie na triumf. Neraz sa síce dostal do záverečného špurtu, ale na lepšie ako štvrté miesto to nevyšlo.

"Rozhodne ma to neteší. Je dobré, keď víťazíte. Preto robím tento šport, aby som víťazil a nie prehrával. Je to však súčasť cyklistiky a života, že niektoré roky sú dobré a niektoré zlé. Treba sa s tým vyrovnať a nikdy sa nevzdávať," povedal.

Napriek tomu nebola sezóna Petra Sagana iba čierna.

Napokon, zakončil ju siedmym miestom na MS v Austrálii, čo sa príliš neočakávalo. A navyše, v tíme TotalEnergies zažil niečo, čo v žiadnom inom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»V inom tíme to Sagan nezažil. Do pretekov pôjde inak ako predtým