Sagan by na Okolo Slovenska prišiel radšej. Tím ho však zrejme pošle na Vueltu

Preteky Okolo Slovenska 2022.
Preteky Okolo Slovenska 2022. (Autor: Ján Melicher )
Miloslav Šebela|29. jún 2023 o 12:12

Účasť trojnásobného majstra sveta ešte nie je vylúčená.

BRATISLAVA. Peter Sagan sa ani tento rok s veľkou pravdepodobnosťou nezúčastní pretekov Okolo Slovenska. Trojnásobný majster sveta bude v termíne pretekov zrejme štartovať na Vuelte. 

Sponzor jeho francúzskeho tímu spoločnosť TotalEnergies sa stal partnerom španielskej Vuelty a francúzsky tím bude na poslednej Grand Tour v kalendári štartovať. Sponzor má prirodzene veľký záujem, aby sa na podujatí predstavila aj najväčšia osobnosť Peter Sagan.  

„Či prídem nezávisí odo mňa, ale od môjho zamestnávateľa. Ak by to bolo na mne, rád by som prišiel na Okolo Slovenska,“ reagoval Peter Sagan pred majstrovstvami Slovenska. 

S TotalEnergies stále prebiehajú rokovania

Organizátori slovenských pretekov vravia, že stále nie je definitíva a Sagan ešte môže prísť. 

Prehľad etáp

Program 67. ročníka Okolo Slovenska:
1. etapa, streda 13. septembra, Košice - Košice, 127,7 km (štart o 10.15 h)
2. etapa, štvrtok 14. septembra, Prešov Poprad, 144,6 km
3. etapa, piatok 15. septembra, Ružomberok Martin, 171,6 km
4. etapa, sobota 16. septembra, Prievidza Nitra, 149 km
5. etapa, nedeľa 17. septembra, Hlohovec Púchov, 183,5 km (cieľ približne o 14.20 h)

„Situácia okolo štartu tímu TotalEnergies je stále otvorená. Často sa tento tím rozhoduje ohľadom štartu na poslednú chvíľu, no hlavný problém je, že ide o termínovú kolíziu Vuelty s našimi pretekmi,“ reagoval športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič. 

„Peťo sa vyjadril že by chcel prísť na Okolo Slovenska, preto to ešte neuzatvárame. Ak príde TotalEnergies, pribudne na štartovej listine ešte jeden tím. Na tom aby prišiel na Okolo Slovenska pracujeme sedem mesiacov.“ 

Preteky sa budú konať od 13. do 17. septembra. Budú viesť z Košíc do Púchova. Na trase bude viacero pamiatok, cyklisti pôjdu okolo Bojnického zámku, Oravského podzámku, budú štartovať pri zámku v Hlohovci, pôjdu popod Tatry a prejdú aj cez Oravu. Najvyšší bod pretekov bude v Zázrivej - 1061 m.

Cieľovými mestami sú Košice, Poprad, Martin, Nitra a Púchov.

So Saganom môžu rokovať aj o rok

Novinkou v porovnaní s minulými ročníkmi je, že na trase nie je žiadna časovka ani prológ. Podľa riaditeľa pretekov Petra Privaru veľké tímy využívali svoju silu a rozdiely z časovky sa snažili brániť. 

Štart potvrdili štyri WorldTour tímy Jumbo-Visma, Soudal Quick-Step, Astana a Groupama FDJ. Zaujímavosťou je štart holandskej reprezentácie. V tíme by mali prísť elitní dráhari, medzi ktorými sú majstri sveta či olympijský víťaz. 

V prípade, že by sa tento rok nemohol Peter Sagan zúčastniť na pretekoch, sa vyjadril Privara, že by sa ho pokúsili osloviť aj o rok. 

Preteky Okolo Slovenska 2022.
Preteky Okolo Slovenska 2022. (Autor: Ján Melicher )

Sagan síce plánuje uzavrieť svoju kariéru na najvyššej úrovni, ale absolvovať krátke etapové preteky by preňho nemal byť problém. „Bude to vec dohody s ním a s jeho tímom.“

Tým môže byť znova termínová kolízia. Tento raz s veľkými podujatiami. 

„Teraz ešte netušíme aký bude kalendár podujatí budúci rok, pretože aktuálne hrozia v septembri v rozpätí zopár dní majstrovstvá sveta aj majstrovstvá Európy. Nedáva to zmysel a nevieme usporiadať preteky v našom termíne. Budeme musieť navrhnúť nejaké dva termíny, kedy by sa mohli preteky konať,“ vravel Privara.  

Dva slovenské tímy na štarte

V hre je tento rok stále aj možnosť prenosov na Eurosporte. Organizátori veria, že agentúra Slovak Travel aj tento rok uvoľní dotáciu na výrobu signálu z podujatia. Zatiaľ nie sú prenosy dotiahnuté.

Ak sa budú preteky vysielať na Eurosporte, vzhľadom na etapy Vuelty budú musieť končiť etapy na pretekoch Okolo Slovenska do 14.30 h. 

Na štartovej listine budú okrem 4 tímov WorldTour aj 6 profesionálnych kontinentálnych tímov (Green Project Bardiani CSF Faizané, Eolo Kometa, Equipo Kern Pharma, Caja Rural-Seguros RGA, Corratec a Human Powereed Health) a 10 kontinentálnych tímov, medzi ktorými sú aj dva slovenské - Dukla Banská Bystrica a RRK Group Pierre Baguette Benzinol.

Na štarte sú prakticky všetky tímy, v ktorých pôsobia slovenskí cyklisti.

Celkový rozpočet pretekov je približne 700-tisíc eur. 

Tímy na štarte Okolo Slovenska

World Tour: Soudal Quick-Step, Jumbo-Visma, Astana-Qazaqstan, Groupama-FDJ

Profesionálne kontinentálne tímy: Green Project-Bardiani CSF-Faizané, EOLO Kometa, Equipo Kern Pharma, Caja Rural-Seguros RGA, Corratec, Human Powereed Health

Kontinentálne tímy: Dukla Banská Bystrica, RRK Group Pierre Baguette Benzinol (oba SR), Adria Mobil, HRE Mazowsze Serce Polski, Friuli ASD, Elkov-Kasper, VolkerWessels, Hrinkow, ATT Investments (aj s aktuálnym majstrom Slovenska Matúšom Štočekom), Epronex-Bike Hungary

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan by na Okolo Slovenska prišiel radšej. Tím ho však zrejme pošle na Vueltu