Vytiahne Sagan eso z rukáva? Kľúč od pretekov má v rukách Pogačar

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|18. mar 2023 o 06:00

Peter Sagan ide naposledy klasiku Miláno - San Remo.

BRATISLAVA. Aký je recept na úspech počas monumentálnej klasiky Miláno - San Remo? "Keby som to vedel, tak by som mal možno viac prvých miest," povedal pre RTVS s úsmevom Peter Sagan.

V jeho odpovedi bola istá dávka irónie, keďže víťazstvo práve v týchto pretekoch mu ako jedno z mála chýba v bohatej zbierke úspechov.

Dvakrát bol k nemu veľmi blízko, no v roku 2013 ho v špurte zdolal Gerald Ciolek a o štyri roky neskôr mu cenné víťazstvo vyfúkol Michal Kwiatkowski.

V sobotu má 33-ročný rodák zo Žiliny svoju poslednú šancu ovládnuť slávnu "La Primaveru". Už začiatkom roka totiž verejnosť informoval, že táto sezóna bude v rámci cestnej cyklistiky jeho posledná.

"Stať sa môže čokoľvek. Nikdy neviete. Ak vyhrám, okamžite ukončím kariéru," žartoval Sagan v nedávnom rozhovore pre belgický denník Het Nieuwsbad.

Kto je však hlavný favorit na víťazstvo?

Kľúčových 3,7 kilometra

Miláno - San Remo sú najdlhšie preteky v cyklistickom kalendári. Sú priam nekonečné. Kým cyklistov čaká viac ako sedemhodinová šichta, diváci sa tešia na necelú hodinu dramatickej akcie.

Až 266 z 294 kilometrov sa prakticky nič nedeje. Ide len o prípravu pred intenzívnym záverom, ktorý okorenia stúpania Cipressa a Poggio di San Remo. 

Cipressa (5,6 km a sklon 4,1 %, pozn.) vrcholí 22 kilometrov pred cieľom, a tak ponúka šancu na útok z diaľky, respektíve na výrazné okresanie pelotónu. 

Väčšiu dynamiku je tradične vidno na Poggiu, ktoré je súčasťou pretekov už od roku 1961. Ide o kľúčových 3,7 kilometra.

Priemerný sklon síce zrejme nikoho neohúri (3,7 %, pozn.), no osempercentné pasáže sú možnosťou na dôležitý či rozhodujúci útok pretekov.

VIDEO: Útok Petra Sagana na Poggiu v roku 2017

Odtiaľ je to do cieľa už len 5400 metrov, a tak všetci cyklisti vedia, že pokiaľ chcú uspieť, musia sa aj po Poggiu udržať vo vedúcej skupine. 

"Cipressa a Poggio sú rýchle kopce. Peter ich zvládal veľmi dobre, dokonca niekoľko rokov tam útočil ako prvý. Ja to s ním vidím dobre, no potrebujeme aj šťastie," povedal športový riaditeľ tímu TotalEnergies Ján Valach pre RTVS.

Éra šprintérov sa skončila

Faktom však je, že stúpanie na Poggio je v posledných rokoch "iné".

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vytiahne Sagan eso z rukáva? Kľúč od pretekov má v rukách Pogačar