Získa Pogačar tri tituly majstra sveta? Prajem mu veľa šťastia, bude ho potrebovať, vraví Sagan

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: SZC/ facebook)
Miloslav Šebela|23. okt 2024 o 07:00

Cyklistiku si slovenský pretekár dnes viac užíva.

BRATISLAVA. Tento rok sa oficiálne rozlúčil s úspešnou kariérou. Z cyklistiky ani športu sa nestiahol úplne.

Stále je výraznou tvárou veľkých spoločností, s ktorými bol spojený počas kariéry, chodí na stretnutia s fanúšikmi a vo voľnejšom tempe sa zúčastňuje na pretekoch v horskej cyklistike po celom svete. 

Peter Sagan sa v júni rozlúčil na pretekoch Okolo Slovenska s domácimi fanúšikmi, potom sa však z profesionálnych súťaží vytratil. 

Cyklistiku si užíva

„Tento rok som sa plánoval zúčastniť Svetového pohára v horskej cyklistike, ale na začiatku sezóny som mal problémy so srdcom.

Dohodol som sa so spoločnosťou Specialized, že bude lepšie zúčastňovať sa na rôznych podujatiach ako ambasádor značky a tiež ako motivačný speaker,“ vysvetľuje Peter Sagan v rozhovore pre Mundo Deportivo. 

„Momentálne sa s horským bicyklom snažím baviť, užívať si a zúčastňovať sa na podujatiach s fanúšikmi. Uvidím, čo prinesie budúcnosť. Musím sa dohodnúť so Specialized, akú úlohu budem zastávať. Momentálne ma čakajú ďalšie preteky v Kórei, na Taiwane a v Číne. Budem jazdiť horské bicykle aj gravel,“ vysvetlil. 

V porovnaní s profesionálnymi rokmi jazdí oveľa menej. 

„Už nedokážem vyvinúť taký výkon, ako kedysi. Robím však veľa ďalších aktivít – turistiku, posilujem a venujem sa vodným športom. Stále jazdím aj na bicykli, ale rozhodne nie som v takej forme, ako keď som bol profesionál. Je to úplne iné ako to bolo kedysi.“

Pogačarovi tri tituly praje

Úspešný slovenský reprezentant stále profesionálnu cyklistiku sleduje a v nej v tomto roku kraľoval Tadej Pogačar. 

„Je silný na každých pretekoch. V budúcnosti by mohol skúsiť aj Paríž - Roubaix. To, čo už vyhral, v tejto cyklistickej ére je veľmi výnimočné,“ tvrdil Sagan v Cycling Magazine Podcast.

V súčasnosti sa stále viac porovnávajú úspechy Pogačara s legendou Eddym Merckxom. Slovinec v tomto roku vyhral Giro, Tour de France, pridal víťazstvá na dvoch monumentálnych klasikách a titul majstra sveta. Spolu vybojoval 25 víťazstiev.

Podobné úspechy dosahoval slávny Belgičan vo svojich najlepších sezónach. Lenže to bolo pred vyše polstoročím.

„Cyklistika sa za posledné roky zmenila a nemôžeme to porovnávať. Môžeme o tom diskutovať, ale budeme sa baviť o tom do nekonečna. Na niektoré otázky nenájdeme odpoveď,“ tvrdí Sagan. 

Medzi jeho najväčšie úspechy patria tri tituly majstra sveta, ktoré získal v rokoch 2015, 2016 a 2017. Pogačar si vybojoval dúhový dres tento rok. Šampionáty v nasledujúcich dvoch rokoch mu tiež dávajú veľkú nádej. Trať by mala byť znovu kopcovitá a s veľkým prevýšením.

Môže Pogačar zopakovať, čo sa podarilo Saganovi a ovládnuť majstrovstvá sveta tri razy po sebe?

„Je to možné. Viem, že trať majstrovstiev sveta na budúci rok je veľmi náročná. Všetko je možné. No obaja sme rozdielni jazdci. Ja som mal svoju kariéru, teraz on píše svoj vlastný príbeh. Dúfam, že sa mu to podarí. Prajem mu veľa šťastia, pretože ho bude potrebovať,“ dodal Sagan. 

Budú spolu súperiť na MS?

V posledných dňoch sa objavili na sociálnych sieťach správy, že by sa Sagan mohol spolu s Pogačarom zúčastniť ešte v tomto roku majstrovstiev sveta. 

Znie to prekvapivo. Pod hlavičkou Medzinárodnej cyklistickej únie sa v sobotu 26. októbra budú konať MS v e-športoch. Finalisti sú známi, no organizátori vraj lákajú na štart aj Sagana a Pogačara. 

Účasť slovenského reprezentanta je však veľmi otázna vzhľadom na to, že má naplánované sponzorské akcie v Ázii. 

Účasť Pogačara nie je úplne vylúčená. Jedným zo sponzorov tohto šampionátu je aj veľký sponzor tímu UAE Emirates.

Okrem toho sa podujatie koná v Abú Zabí. Ak by sa Pogačar predstavil a súperil aj v jazde na trenažéri, mohol by pridať v tejto sezóne ďalšie prvenstvo. 

Zatiaľ je však jeho účasť tiež sporná, keďže do pretekov ostávajú štyri dni a organizátori oznámili len mená 22 finalistov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Získa Pogačar tri tituly majstra sveta? Prajem mu veľa šťastia, bude ho potrebovať, vraví Sagan