Bude v tíme s tínedžermi. Sagan o triumfe nepremýšľa, Alaphilippovi poslal odkaz

Slovenský cyklista Peter Sagan vo farbách tímu Pierre Baguette.
Slovenský cyklista Peter Sagan vo farbách tímu Pierre Baguette. (Autor: TASR/ DUNA)
Miroslav Kováčik|25. jún 2024 o 11:30

Peter Sagan sa predstaví na pretekoch Okolo Slovenska 2024.

BRATISLAVA. Hoci už nebude favoritom na celkové či etapové víťazstvo, Peter Sagan bude najväčším diváckym lákadlom na pretekoch Okolo Slovenska.

Po roku 2021 to bude jeho druhá účasť na domácom etapovom podujatí a zároveň definitívna rozlúčka so svojou kariérou v cestnej cyklistike. 

"Neviem, či to bude také, ako keď som tu vyhral. Keď však mám možnosť jazdiť za Pierre Baguette, tak som si povedal, že prečo by moje posledné cestné preteky nemohli byť na Slovensku," vravel na tlačovej konferencii.

Chce odovzdať skúsenosti

V tejto sezóne súťažne absolvoval len preteky Okolo Maďarska. V piatich etapách bolo jeho najlepším výsledkom 18. miesto v úvodnej etape.

"Netrúfam si povedať, čo sa môže odohrať. Už nepretekám pre výsledky, ale aby som sa rozlúčil s fanúšikmi a bol vzorom pre mladých chalanov.

Chcem im odovzdať svoje skúsenosti. Určite tu nie som pre to, aby som vyhral celkové poradie alebo etapu. Nemám takú výkonnosť ako pred pár rokmi, ale snažiť sa budem," uviedol rodák zo Žiliny. 

V podobnom štýle sa už skôr vyjadril aj prezident SZC Peter Privara.

"Možno ani tak nepôjde o Peťove výsledky, ale o to, že sa príde rozlúčiť s fanúšikmi, ktorí za ním trinásť či štrnásť rokov chodili po celom svete. 

Zrejme budú veľké davy. Je to posledný školský týždeň, takže možno aj deti budú mať možnosť prísť povzbudiť našich cyklistov a získať nejaký podpis alebo fotografiu," povedal šéf cyklistického zväzu. 

Niekdajší víťaz nepríde

Zisk žltého dresu pred domácimi fanúšikmi je jedným z posledných Saganových víťazstiev v kariére. Odvtedy vyhral už len jednu etapu na Okolo Švajčiarska 2022 a pred dvoma rokmi národný šampionát.

Zároveň svojim víťazstvom narušil hegemóniu Quick-Stepu, ktorý od roku 2018 nevyhral na slovenských cestách iba v roku 2021.

Po Saganovi získal žltý dres český cyklista Josef Černý, ktorý figuroval v nominácii belgického tímu aj pre 68. ročník Okolo Slovenska.

Na poslednú chvíľu však nastali zmeny. Na namiesto 31-ročného rodáka z Prahy a tiež Antoinea Hubyho sa na slovenských cestách predstaví taliansko-holandské duo Andrea Raccagni a Pepijn Reinderink.

Lídrom tímu bude nepochybne Julian Alaphilippe. Dvojnásobný majster sveta, víťaz monumentálnej klasiky Miláno - San Remo či šiestich etáp na Tour de France je tiež víťazom Okolo Slovenska z roku 2018.

VIDEO: Julian Alaphilippe príde na Okolo Slovenska 2024

"Som šťastný, že môžem oznámiť, že sa vrátim na Okolo Slovenska. Na moju poslednú účasť mám veľmi dobré spomienky a teším sa na vás," povedal vo videopozdrave Alaphilippe.

Práve Francúz je hlavným favoritom na celkový triumf. "Odo mňa konkurenciu nemusí čakať, ale určite budem rád, že sa stretneme," povedal Sagan.

Slovenský tím s mladou zostavou

Okrem Quick-Stepu musel urobiť zmeny v zostave aj slovenský kontinentálny tím Pierre Baguette. Informoval o tom športový riaditeľ Ján Valach.

"Po pretekoch Okolo Slovinska prišli nejaké zranenia, choroby, a tak sme museli na poslednú chvíľu zmeniť zostavu. Máme troch 18-ročných pretekárov, sú nimi Tomáš Novák, Dušan Oravec a Samuel Skladan.

Cela naša príprava smerovala k tomu, aby sme na Okolo Slovenska boli čo najsilnejší, ale, bohužiaľ, máme výpadky ôsmich ľudí v tíme. 

Uvidíme, ako nám pôjde časovka družstiev a potom nás čakajú etapy, ktoré sú veľmi pekné s technickými dojazdmi a neskôr náročnejšie horské etapy. 

Budeme sa posúvať krok za krokom, chlapci budú naberať skúsenosti. Chceme slušne obstáť a niečo ukázať," povedal Valach.

Tím Pierre Baguette sa na spomenutých pretekoch Okolo Maďarska prezentoval v dobrom svetle a dokonca jednu etapu mal český cyklista Martin Voltr na sebe dres pre lídra celkového poradia.

Na Okolo Slovinska v prvej etape vyhral horskú prémiu Tomáš Kalojíros, a tak mal jeden deň na sebe dres pre najlepšieho vrchára.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bude v tíme s tínedžermi. Sagan o triumfe nepremýšľa, Alaphilippovi poslal odkaz