Sagana čaká posledný šampionát. Bude to lúčenie, ale aj premiéra

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: SME - JOZEF JAKUBČO)
Miloslav Šebela|27. júl 2023 o 07:30

Na MS sa predstaví až 47 slovenských cyklistov.

GLASGOW, BRATISLAVA. Po Tour de France mal na tvári úsmev a bol uvoľnený. Akoby z neho v cieli poslednej etapy spadla veľká ťarcha.  

„Konečne. Užil som si to v cestnej cyklistike aj na Tour. Sú to najväčšie preteky, ale už mám toho dosť," hovoril na Champs Elysées pre Eurosport. 

Dokonca si zapálil cigaru a poťahoval z nej. Užíval si, že absolvoval trojtýždňové preteky a má to za sebou. 

Kto prinesie medailu?

Lenže jeho súťažný program nekončí. Už budúci týždeň nastúpi na majstrovstvách sveta. Zrejme to bude jeho posledný šampionát v kariére. V jednom ohľade však bude aj premiérový. 

Ešte nikdy totiž Peter Sagan neštartoval na MS v kategórii elite v horskej cyklistike. V priebehu pár dní ho čakajú dve disciplíny. 

V Glasgowe sa uskutočnia spojené majstrovstvá sveta v cyklistike (3. - 13. augusta) a pretekári budú súťažiť vo všetkých odvetviach.

Nielen v cestnej cyklistike, ale aj v dráhovej, horskej, sálovej, bmx, paracyklistike a v ďalších. Celkovo za desať dní spoznáme nových majstrov sveta vo viac ako 160 disciplínach. 

Slovenská výprava je rekordne veľká. Na MS sa predstaví až 47 slovenských cyklistov. O dobré umiestnenia však môžu zabojovať viacerí slovenskí pretekári. Bez medaily by sa slovenský tím nemal z MS vrátiť. 

Paracyklista Jozef Metelka.
Paracyklista Jozef Metelka. (Autor: TASR)

Len paracyklista Jozef Metelka má z MS už 15 zlatých medailí a v stíhacích pretekoch je favoritom na zlato. V triale môže o medaily bojovať Samuel Hlavatý, v zjazde v horských bicykloch sa ukazuje talentovaná Vanesa Petrovská.

Medzi juniorkami prekvapila už v zime v cyklokrose 17-ročná Viktória Chladoňová. Na MS bude teraz rovnako ako Peter Sagan štartovať v cestnej aj v horskej cyklistike.

V posledných dvoch rokoch zase nebol ďaleko od medaily Martin Svrček.

Trať MS je plná zákrut

Najväčšou hviezdou slovenského tímu bude Sagan. Prvý štart ho čaká 6. augusta v cestných pretekoch (271 km). Nájazd na finálny okruh má 120 km.

O medailách sa bude rozhodovať na veľmi náročnom okruhu (14,3 km). Na podobnom štartoval v Glasgowe pred piatimi rokmi na ME. Vtedy ale preteky pre zranenie nedokončil. 

Teraz má byť okruh ešte náročnejší. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagana čaká posledný šampionát. Bude to lúčenie, ale aj premiéra