Bol v kóme, potom nedokázal sám ani jesť. Holanďan korunoval svoj návrat víťazstvami

Milan Vader.
Milan Vader. (Autor: Team Jumbo-Visma cycling/ instagram)
Miroslav Kováčik|19. okt 2023 o 08:00

Milan Vader unikol smrti na pretekoch Okolo Baskicka.

BRATISLAVA. Na pretekoch Okolo Slovenska aspoň čiastočne narušil tohtoročnú dominanciu Quick-Stepu. V celkovom poradí si vybojoval tretiu priečku aj bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. 

Zdalo sa, že to budú jeho najväčšie úspechy v sezóne, no 27-ročný holandský cyklista Milan Vader dokázal v závere roka ešte vygradovať svoju formu. 

Na pretekoch najvyššej kategórie World Tour Okolo Kuang-si dosiahol nielen prvé profesionálne víťazstvo, ale dokázal ovládnuť aj celkové poradie. 

Dal tak víťaznú bodku za mimoriadne úspešnou sezónou tímu Jumbo-Visma. 

Ten vyhral Giro, Tour aj Vueltu, získal 69 víťazstiev a to ešte deklasoval konkurenciu na reprezentačnej úrovni, keď na ME obsadil kompletné pódium. 

"Je to skvelé, viac som si ani nemohol želať. Spôsob, akým tento tím bojoval, aby to všetko do seba zapadlo, bol neskutočný," povedal Vader.

Pýtal sa tímu, či môže ísť do Číny

Holanďana by iba málokto tipoval na zisk červeného dresu. Ešte minulý týždeň bola v kolónke jeho profesionálnych víťazstiev nula. Nebol na očiach.

Dá sa povedať, že sa s cestnou cyklistikou iba zoznamuje. Má za sebou len druhú sezónu, keďže predtým sa špecializoval na horskú cyklistiku a na olympijských hrách v Tokiu vybojoval desiate miesto.  

Holandský cyklista Milan Vader.
Holandský cyklista Milan Vader. (Autor: Reuters)

Navyše, jeho tím mal v Číne po náročnej sezóne skôr ambície so šprintérom Olavom Koojim a teda sa chcel sústrediť na etapové úspechy.

"Myslím, že som bol prvý v tíme, kto sa opýtal, či môže ísť do Číny. Najskôr sa nad tým v tíme trochu smiali," cituje Vadera web Cyclingnews. 

Vader si veril a vedel, čo musí urobiť preto, aby získal červený dres. Vzhľadom na profily etáp bola kľúčová tá štvrtá, ktorá finišovala stúpaním Nongla. 

"Pozrel som profil na Veloviewer. Vedel som, že mi to bude sedieť," povedal o viac ako trojkilometrovom kopci s priemerným sklonom 6,6 percenta.

Svoj útok mal naplánovaný. Prišiel si na prvé miesto pelotónu a zaútočil 350 metrov pred cieľom. Jeho náskok bol výrazný a hoci postupne klesal, stačilo to.

VIDEO: Prvé profesionálne víťazstvo Milana Vadera v cestnej cyklistike

Pomohli mu skúsenosti z horskej cyklistiky, v ktorej sú preteky dynamickejšie. Často sú na trati malé stúpania, cez ktoré však treba prefrčať.

"Je to niečo, čo som si zobral z horského bicykla a mal som to na pamäti, keď som útočil. Povedal som si, že pôjdem nejaké dve minúty na plný plyn a uvidím, či to napokon bude stačiť," doplnil.

Po páde bojoval o život

Premiérové víťazstvo je pre každého športovca špecifické. V prípade Milana Vadera sa miešali dokopy veľká únava, radosť a tiež spomienky na mimoriadne náročné obdobie, ktorým si vlani prešiel.

Nebojoval o víťazstvá na trati, ale o život. Dvanásť dní bol v kóme.

Na pretekoch Okolo Baskicka 2022 mal v piatej etape hrozivý pád. Preletel cez riadidlá aj zvodidlá na ceste. Bolo to v rýchlosti viac ako 70 km/h.

Zostal nehybne ležať, lekár pretekov ho takmer prehliadol.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bol v kóme, potom nedokázal sám ani jesť. Holanďan korunoval svoj návrat víťazstvami