Cavendish si nechal poradiť od detí. Rozhodnutie zmenil, aby to neskôr neľutoval

Britský cyklista Mark Cavendish vyhral záverečnú 21. etapu pretekov Giro d'Italia 2023.
Britský cyklista Mark Cavendish vyhral záverečnú 21. etapu pretekov Giro d'Italia 2023. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|4. okt 2023 o 12:03 (aktualizované 4. okt 2023 o 13:10)

Britský cyklista si predĺži kariéru o jednu sezónu.

BRATISLAVA. Nebola to rozlúčka, akú si predstavoval. Na tohtoročnú Tour de France išiel s jediným cieľom - mať jeden výnimočný deň a v špurte nechať všetkých súperov za sebou.

Dopredu ho hnala vidina rekordu na najslávnejších cyklistických pretekoch a šanca prekonať aj takého velikána, akým bol Belgičan Eddy Merckx.

V 7. etape to skúsil, šprintoval skôr než obvykle. Napálil to a veril, že to vyjde. V závere sa však cez neho prehnal Jasper Philipsen a odsunul ho na druhé miesto.

"Bol veľmi silný. Viete, aj ja mu prajem ten rekord. Rád by som ho videl vyhrať etapu. To zrejme všetci. Určite to bude v ďalších etapách skúšať znova. Je na tom dobre," reagoval vtedy Philipsen. 

Mark Cavendish však už ďalšiu šancu nedostal.

O deň si pri páde v priebehu etapy zlomil kľúčnu kosť. Znamenalo to predčasný koniec na Tour a zdalo sa, že je to aj koniec šance na dosiahnutie 35. víťazstva.

Sezóna 2023 mala byť pre britského šprintéra posledná, no napokon je všetko inak. Tridsaťosemročný Cavendish v stredu kývol na ponuku tímu Astana Qazaqstan, za ktorý odjazdí ešte jednu sezónu.

Bol rozhodnutý, že končí

Kazašský tím na sociálnej sieti X najskôr zverejnil krátke video s popisom "Ešte nie je koniec." Vo videu boli zábery práve na majiteľa 162 víťazstiev. 

V ďalšom videu už samotný Cavendish predstavil dôvody svojho rozhodnutia.

"Myslel som si, že je koniec. Oznámil som, že končím. Tešil som sa, že nebudem musieť skoro vstávať a trénovať v každom počasí. Takisto, že nebudem od domova a budem tráviť čas s deťmi," uviedol na začiatku videa.

A hoci ho škrelo odstúpenie z Tour de France, bral to ako fakt a bol spokojný s tým, aké rozhodnutie učinil ešte pred májovým Giro d'Italia.

Rodák z ostrova Man si pochvaľoval rodinnú atmosféru v tíme Astana Qazaqstan a prezradil, akú otázku mu položil generálny manažér tímu Alexandr Vinokurov ako prvú po páde na Tour de France.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cavendish si nechal poradiť od detí. Rozhodnutie zmenil, aby to neskôr neľutoval