Lepšie ani začať nemohol. Kubiš v cieli dvíhal ruky a získal hneď štyri cenné dresy

Slovenský cyklista Lukáš Kubiš vyhral 1. etapu pretekov Okolo Rumunska 2024.
Slovenský cyklista Lukáš Kubiš vyhral 1. etapu pretekov Okolo Rumunska 2024. (Autor: Turul României/ X)
Miroslav Kováčik|14. aug 2024 o 20:40

Slovenský cyklista zaznamenal ďalšie víťazstvo.

Okolo Rumunska 2024

1. etapa (Deva - Alba Iulia, 167 km):

1.

Lukáš Kubiš

Slovensko

Elkov Kasper

3:51:13 h

2.

Davide Toneatti

Taliansko

Astana Qazaqstan DT

+ 0 s

3.

Cristian Raileanu

Rumunsko

Rumunská reprezentácia

+ 0 s

4.

Ivan Smirnov

Rusko

Astana Qazaqstan DT

+ 9 s

5.

Patryk Gieracki

Poľsko

Lubelskie Perła Polski

+ 9 s

6.

Paul Wright

Nový Zéland

REMBE Pro Cycling

+ 9 s

32.

Matúš Štoček

Slovensko

ATT Investments

+ 19:03 min

BRATISLAVA. Slovenský cyklista Lukáš Kubiš dosiahol už piate víťazstvo v tejto sezóne, z toho tretie, ktoré sa započítava medzi profesionálne. 

Po národných tituloch v časovke a pretekoch s hromadným štartom, vyhral účastník OH v Paríži úvodnú etapu podujatia Okolo Rumunska (2.2).

Trasa z mesta Deva do Alba Iulia mala 167 km a očakával sa hromadný dojazd. Opak bol však pravdou a v celkovom poradí nastali výrazne rozdiely.

"V prvom krátkom kopci, ktorý mal maximum až 25 %, sme na vrchole zostali asi dvanásti a ešte si nás nejakí došli. A tak sme pokračovali. 

Predpokladal som, že sa to spojí, lebo predsa to bolo 130 km do cieľa. Ale napokon náskok narastal," napísal Kubiš na sociálnych sieťach.

O tempo sa staralo najmä kvarteto jazdcov z rozvojového tímu Astany a napokon už 23. v cieli, Poliak Adam Kus, nabral skoro 12-minútovú stratu.

VIDEO: Záznam z 1. etapy pretekov Okolo Rumunska 2024

"Na poslednej vrchárskej prémii, ktorá vrcholila 40 km pred cieľom, som za to zobral a zaútočil. Išiel za mnou jeden pretekár Astany (Davide Toneatti, pozn.), počkal som ho a relatívne dobre sme spolupracovali. 

Desať kilometrov pred cieľom sme mali náskok vyše minúty, ale potom už nechcel toľko ťahať, a tak náskok začal klesať," uviedol Kubiš. 

Nadviazal tak na slová trénera Otakara Fialu, ktorý počas pretekov Okolo Slovenska pre Sportnet povedal, že Kubiša vidí ako jazdca, ktorý nebude len šprintovať, ale bude aktívny a nebude sa báť útočiť.

K vedúcej dvojici sa ešte snažil dotiahnuť Cristian Raileanu, ale v špurte už nemal síl. Kubiš predviedol výborné zrýchlenie, zopár metrov pred páskou sa ešte obzrel za seba a potom už mohol zodvihnúť ruky.

Na pódiu bol v stredu celkovo päťkrát. Najskôr ako víťaz etapy a následne ako držiteľ štyroch dresov. Zaujímavosťou je, že napríklad v porovnaní s Tour de France sú dresy kategorizované trochu inak.

Žltý dres zostáva lídrovi, no podľa oficiálnych propozícii si bodkovaný dres oblieka líder bodovacej súťaže a zelený patrí najlepšiemu vrchárovi. Novinkou je oranžový dres, ktorý je skôr suvenírom pre víťaza etapy.

"V šprinte som si to postrážil a podarilo sa mi získať všetky dresy. Rozohrané to máme perfektne. Zajtra nás čaká kráľovská etapa. Držte palce," dodal Kubiš.

Majstra Slovenska čaká náročná skúška ubrániť žltý dres v cieľovom 9,7 km dlhom kopci Cabana Roua s priemerným sklonom 6 percent.

V cieli sa neudeľovali žiadne bonifikácie, takže s Kubišom majú rovnaký čas 3:51:13 h ešte dvaja jazdci. Dvadsaťštyriročný rodák zo Zvolena má šesť bodov vo vrchárskej súťaži a ďalších 29 v bodovačke.

Okrem Kubiša bol na štarte aj Matúš Štoček. Jazdec tímu ATT Investments prišiel do cieľa na 32. mieste so stratou 19 minút na svojho krajana.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Lepšie ani začať nemohol. Kubiš v cieli dvíhal ruky a získal hneď štyri cenné dresy