Talian zaskočil favoritov drvivým finišom, Cavendish doplatil na pád

Taliansky cyklista Jonathan Milan vyhráva etapu na Giro d'Italia.
Taliansky cyklista Jonathan Milan vyhráva etapu na Giro d'Italia. (Autor: Reuters)
Sportnet, TASR|7. máj 2023 o 17:40 (aktualizované 7. máj 2023 o 18:25)

Milan dosiahol štvrté profesionálne víťazstvo.

Giro d'Italia 2023

2. etapa (Teramo - San Salvo, 204 km)

1.

Jonathan Milan

Taliansko

Bahrain - Victorious

4:55:11 h

2.

David Dekker

Holandsko

Arkéa Samsic

+ 0 s

3.

Kaden Groves

Austrália

Alpecin-Deceuninck

+ 0 s

4.

Arne Marit

Belgicko

Intermarché - Circus - Wanty

+ 0 s

5.

Marius Mayrhofer

Nemecko

Team DSM

+ 0 s

6.

Pascal Ackermann

Nemecko

UAE Emirates

+ 0 s

SAN SALVO. Víťazom druhej etapy cyklistických pretekov Giro d'Italia 2023 sa stal Talian Jonathan Milan z tímu Bahrain - Victorious.

V špurte rovinatej etapy sa 194 cm vysoký cyklista presadil v konkurencii favoritov, akými boli Kaden Groves, Fernando Gaviria či Pascal Ackermann.

Zaznamenal svoje štvrté profesionálne víťazstvo, pričom pre Milana je tohtoročné Giro vôbec prvou Grand Tour, ktorú v kariére absolvuje.

Na druhom mieste napokon skončil Holanďan David Dekker z tímu Arkéa Samsic a poradie na stupňoch víťazov doplnil spomenutý Groves.

Záver etapy poznačil hromadný pád v pelotóne, tesne pred trojkilometrovou ochrannou zónou. Na zemi skončil aj britský cyklista Mark Cavendish.

Priebeh 2. etapy pretekov Giro d'Italia 2023

Druhá, 204 km dlhá etapa, mala rovinatý profil a bola určená pre šprintérov. Do prvého úniku na tohtoročnom Gire vyrazila pätica Paul Lapeira, Thomas Champion, Alessandro Verre, Stefano Gandin a Mattia Bais.

Prvú vrchársku prémiu vyhral Lapeira, šprintérsku Gandin. Z čelnej skupinky potom vystúpil Verre, ktorý si chcel pošetriť sily na ďalšie dni.

Hlavný balík, vedený tímami Trek - Segafredo a Alpecin-Deceuninck kontroloval dianie a nedovolil utečencom vytvoriť si viac ako dvojminútový náskok.

VIDEO: Špurt 2. etapy a víťazstvo Jonathana Milana

Druhú šprintérsku prémiu taktiež ukoristil Gandin, na druhej vrchárskej zvládol boj o modrý dres Lapeira pred Championom a následne sa stiahol do balíka.

Tridsaťosem kilometrov pred cieľom sa do pelotónu vrátila aj zvyšná trojica a bolo tak jasné, že sa rozhodne v hromadnom dojazde.

Štyri kilometre pred páskou prišlo k hromadnému pádu, keď piati pretekári narazili do bariéry na pravej strane. Na zemi sa ocitol aj Mark Cavendish, ktorý tak prišiel o možnosť špurtovať o víťazstvo.

Záverečný šprint výborne rozbehli jazdci Alpecinu, no Groves nedokázal sľubnú pozíciu využiť a napokon prekvapujúco triumfoval drvivým finišom Milan.

Ružový dres pre priebežného lídra pretekov si udržal Belgičan Remco Evenepoel z tímu Soudal - Quick Step, víťaz úvodnej časovky.

Hlasy po etape:

/zdroj: cyclingnews.com/

Jonathan Milan, víťaz etapy: "Nemôžem tomu uveriť. Je to niečo neuveriteľné. Moje prvé Giro, druhá etapa... nemám slov. V sobotu som absolvoval vydarenú časovku, bol som celkom spokojný, no nikdy by som ani nepomyslel, že môžem dnes zvíťaziť. V závere etapy ma tím priviedol do perfektnej pozície. Som jednoducho šťastný.

Remco Evenepoel, líder pretekov: "Všetko bolo dnes v poriadku, vyhli sme sa problémom, no bol to škaredý pád. Vieme, koho zaň môžeme viniť (myslel Ackermanna, pozn.). To je šport, no nebol to pekný manéver."

Priebežné celkové poradie po 2. etape

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal - Quick Step

5:16:29 h

2.

Filippo Ganna

Taliansko

Ineos Grenadiers

+ 22 s

3.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+ 29 s

4.

Stefan Küng

Švajčiarsko

Groupama - FDJ

+ 43 s

5.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma 

+ 43 s

6.

Geraint Thomas

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 55 s

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Talian zaskočil favoritov drvivým finišom, Cavendish doplatil na pád