Pôjde Vingegaard na Tour? Len ak bude na sto percent pripravený, vraví manažér

Jonas Vingegaard.
Jonas Vingegaard. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. apr 2024 o 11:15

Tím Visma ráta straty a musí meniť plány.

BRATISLAVA. K veľkým úspechom úspechom kráčali postupne a trvalo im roky, kým postavili najsilnejší tím v cyklistike. Vlani tím Jumbo-Visma dokázal vyhrať v jednej sezóne všetky tri veľké etapové preteky. Vo vyše storočnej histórii sa to nikomu nepodarilo. 

Na Vuelte dokonca obsadili jazdci v žltých dresoch kompletné pódium. 

V tomto roku sa chceli zamerať aj na nové úspechy a od začiatku sezóny sa im darí. V úvode apríla má tím 18 víťazstiev a má nakročené k ďalšej úspešnej sezóne. 

Pády a zranenia prichádzajú v rýchlom slede

V posledných týždňoch sa však tím šampiónov po každých pretekoch mení na družstvo pacientov. Zoznam zranených a chorých pretekárov sa neustále rozrastá. 

Na Paríž - Nice si Wilco Kelderman zlomil kľúčnu kosť.

Pred Miláno – San Remo ochorel majster Európy Christophe Laporte, následne si na klasike E3 Saxo Classic Per Strand Hagenes zlomil nos a Tiesj Benoot si narazil rebrá.

O dva dni na to si na ďalších pretekoch Jan Tratnik pri páde poranil koleno, ktoré mal vlani zlomené. Fraktúra sa neobnovila, no má bolesti a nemôže jazdiť. 

Veľkú smolu mal na klasike Dwars door Vlaanderen Wout van Aert. Po páde vo veľkej rýchlosti si zlomil sedem rebier, kľúčnu i hrudnú kosť. Také vážne zranenie ho vyradí na niekoľko týždňov. Už toto bola obrovská strata.

To však stále nebol koniec problémom tímu Visma Lease a Bike. Vo 4. etape pretekov Okolo Baskicka sa vážne zranil aj líder tímu pre etapové preteky Jonas Vingegaard. 

Bol to desivý pohľad na víťaza Tour, ktorý po páde ostal nehybne ležať. Do sanitky ho nakladali s krčným golierom a kyslíkovou maskou.

Zlomil si kľúčnu kosť, niekoľkých rebier, poranil si pľúca a utrpel pneumotorax (kolaps pľúc v dôsledku nahromadenia vzduchu v pleurálnej dutine - pozn). Toto je pre tím najväčšia strata.

Je však až nečakáné, v akom rýchlom slede prichádzajú pády a zranenia pretekárov holadnského tímu.

Iba z cyklistov, ktorí sa zranili, či ochoreli za posledné dni, by ste dokázali postaviť silný a ambiciózny tím na ktorékoľvek preteky. 

Van Aert sa vráti, keď bude pripravený na 100 percent

Visma teraz ráta straty a musí prepisovať plány. Všetko, čo platilo doteraz, už neplatí. 

Napríklad Wout van Aert mal štartovať v máji na Giro d‘Italia. Jeho štart nie je úplne vylúčený. Lenže ani istý. 

„Základom je, že na súťaž pôjde až keď bude stopercentne pripravený. Je to jeden z našich lídrov a prináša nám úspechy. Nemôže ísť na Giro len s tým, že ho nejako absolvuje. Veríme, že v najbližších týždňoch budeme mať v tom jasnejšie,“ reagoval manažér tímu Merijn Zeeman pre Het Nieuwsblad. 

Práve on má teraz so športovými riaditeľmi najviac práce. Pripravuje novú stratégiu a viacero alternatív na súťaže. 

Visma musí mať pripravený plán A aj plán B. Manžér musí hľadať odpovede na rôzne otázky.

„Bude Wout štartovať na Gire? Ak nie, čo potom? Bude Jonas štartovať na Tour? Ak nie, čo potom? Musíme sa pripraviť na všetky možnosti. Čakajú nás náročné týždne,“ tvrdí Zeeman. 

Hlavným cieľom celej sezóny pre Belgičana sú olympijské hry. Štart na nich by nemal byť ohrozený. Van Aert vśak chcel vynechať Tour v záujme toho, aby v Paríži mohol bojovať o zlatú medailu.

Vingegaard má viac času na zotavenie

Zranenia Vingegaarda sú vážnejšie ako v príprade van Aerta. 

Vingegaard je stále v nemocnici. Podľa vedenia tímu sa jeho stav zlepšuje. Vzhľadom na zranenia dĺžka rekonvalescencie nebude kratšia ako 7 – 9 týždňov.

Lenže Tour tento rok vzhľadom na olympijské hry štartuje už o 12 týždňov – 29. júna. 

„Jonas má o niečo viac času ako Wout, pretože sa sústreďuje na Tour. Vieme, že naplánovaný vysokohorský kemp v Sierra Nevade od 6. mája nestihne. Musíme hľadať inú cestu. Ak to však nebude fungovať, pripravíme preňho iný program. Na Tour pôjde len, ak bude aj na pripravený na sto percent,“ vysvetlil Zeeman.

Nie je teda vylúčené, že v lete nebude svoje víťazstvo obhajovať.

Jeho stav sa každý deň zlepšuje, ale stále leží v nemocnici. To hovorí za všetko. Plánovať niečo teraz je naozaj náročné. Verím, že o také dva týždne budeme múdrejší.“

Vingegaard v utorok úspešne absolvoval operáciu kľúčnej kosti. "Cíti sa dobre a ďakujem všetkým, čo mu adresovali slová podpory," napísal tím Visma na sociálnej sieti.

Otvára sa šanca pre ďalších

Pre Vismu bude náročnejšie nájsť prípadnú náhradu za Vingegaarda, keďže Primož Roglič od začiatku sezóny jazdí v Bora-Hansgrohe. 

Otvárala by sa cesta pre jazdcov, ktorí o šanci byť lídrom na Tour mohli len snívať. Prvým je vlaňajší víťaz Vuelty Sepp Kuss. Hovorí sa o ňom, že lepšieho domestika pre lídra si nemôžete priať.

Je výborný v stúpaniach. Jeho veľkou slabinou zostáva časovka, v ktorej na súperov veľmi strácal. Vlani však výborne zvládol aj tlak v rámci tímu a prekvapivo vyhral Vueltu.

Ako ďalší sa ponúka Matteo Jorgenson. Dvadsaťštyriročný Američan je prekvapením tohto roku. V silnej konkurencii dokázal vyhrať preteky Paríž - Nice. Na dlhých etapových pretekoch však zatiaľ nevynikal. Jeho maximom je 20. priečka z Tour spred dvoch rokov.. 

Visma má v tíme aj ďalšie talenty ako maďarského cyklistu Attilu Valtera či víťaza Tour pre mladých cyklistov – Ciana Uijtdebroeksa. Oni by však zatiaľ zrejme takú osobnosť ako Vingegaard ešte nedokázali plnohodnotne nahradiť. 

Preto nie je vylúčené, že Visma nakoniec pôjde na Tour s inými cieľmi ako pokúsiť sa vyhrať žltý dres. Všetko záleží od toho, ako rýchlo sa zo zranení zotaví víťaz posledných dvoch ročníkov. 

Jeho neúčasť by bola pre Tour veľkou stratou. Od začiaktu roku bol v skvelej forme. Vybojoval 7 víťazstiev.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pôjde Vingegaard na Tour? Len ak bude na sto percent pripravený, vraví manažér