Aj Saganovi by nadelil bezmála polhodinu. Toto som nečakal ani ja, vraví van der Poel

Mathieu van der Poel s trofejou po suverénnom  triumfe na Paríž-Roubaix 2024.
Mathieu van der Poel s trofejou po suverénnom triumfe na Paríž-Roubaix 2024. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. apr 2024 o 19:30

Holanďan vyhral klasiku Paríž-Roubaix s rekordnou rýchlosťou.

BRATISLAVA. Keď organizátori pred pár dňami predstavili šikanu pred vjazdom na obávaný úsek pavé cez Arenberský les, ako jeden z mála to kritizoval.

„To je snáď zlý vtip,“ napísal Mathieu van der Poel na umelo vytvorené zákruty, ktoré organizátori postavili priamo pred sektorom kamennej cesty. 

Obával sa, že pod tlakom tu môže dôjsť rovnako k pádom a chaosu. 

Našťastie sa mýlil. Cyklisti zvládli šikanu, ktorá pripomína riešenia z motoristických okruhov, bez jediného zaváhania. 

Všetko to sa však poradilo aj vďaka dominancii tímu Alpecin-Deceuninck. Ešte pred polovicou pretekov dokázal pelotón osekať na skupinu niečo vyše tridsiatky jazdcov. 

„Nebol to vyslovene náš plán. Lenže na treťom sektore pavé fúkal bočný vietor a zrazu ostala vpredu len malá skupina.

Povedal som chalanom, aby ďalej ťahali a od tej chvíle sme mali preteky pod kontrolou,“ opisoval v cieli šiesty Gianni Vermeersch. 

Víťazné sólo

Alpecin-Deceuninck súperov k ničomu nepustil, a keď 60 kilometrov pred cieľom zrýchlil van der Poel, bolo zrazu po pretekoch.

Teda v tej podobe, že by bola nejaká pochybnosť o tom, kto zvíťazí. Od momentu, keď majster sveta zrýchlil, rozdiel medzi jeho prenasledovateľmi a ním šiel iba jedným smerom. Rástol. 

Holanďan predviedol víťazné sólo, aké na kráľovnej klasík nebolo minimálne 30 rokov. Vyhral s takým náskokom, že ak by sa v Roubaix pred vjazdom na velodróm zastavil na kávičku, stihol by ju vypiť a aj tak by zvíťazil. 

Pred druhým v poradí, tímovým kolegom Jasperom Philipsenom mal v cieli náskok rovné 3 minúty.

VIDEO: Zostrih cyklistickej klasiky Paríž - Roubaix 2024

„Nebol to môj plán. V tom momente som len chcel urobiť preteky náročné. Vedel som, že v tom som silný. Cítil som sa dobre. A keď som mal zrazu náskok, vedel som, čo ma čaká. Ale musím povedať, že som mal veľmi dobrý deň,“ hovoril v prvom rozhovore. 

„Ťažko tomu uveriť. Lenže dokázali sme to s tímom, ktorý bol ešte silnejší ako vlani a som rád, že som to dotiahol do konca,“ doplnil. 

Z víťazstiev po dlhých únikoch sa stáva jeho podpis. Ukazuje akú veľkú prevahu má nad súpermi. Aj keď sa pokúšal zo skupiny prenasledovateľov v nedeľu niekto zaútočiť, nebolo to nič platné. Rozdiel neohrozene ďalej rástol.

„Každý z nás sa chcel udržať na jeho zadnom kolese, ale nedokázali sme to. Bol neuveriteľne silný. On sa s nami pohrával.

Ešte aj keď sme v skupine vzadu spolupracovali, tak jeho náskok rástol. My sme už bojovali len o druhé miesto. Musím mu pogratulovať," reagoval pre Sporza bývalý majster sveta Mads Pedersen.

Trojica najlepších Paríž-Roubaix 2024, zľava Jasper Philipsen, Mathieu van der Poel a Mads Pedersen.
Trojica najlepších Paríž-Roubaix 2024, zľava Jasper Philipsen, Mathieu van der Poel a Mads Pedersen. (Autor: TASR/AP)

Dúhový dres chce ukázať v najlepšom svetle

Majster sveta vstúpil do tejto sezóny s plánom, ktorý napĺňa do bodky. Z tejto sezóny chce urobiť absolútne jedinečnú, neopakovateľnú.

V drese majstra sveta chce povyhrávať tie najprestížnejšie preteky. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Aj Saganovi by nadelil bezmála polhodinu. Toto som nečakal ani ja, vraví van der Poel