Nechceli sme ho držať nasilu, vraví o odchode Gaviriu šéf Quick-Stepu

Fernando Gaviria zdolal Petra Sagana na Tour de France vo dvoch šprintoch.
Fernando Gaviria zdolal Petra Sagana na Tour de France vo dvoch šprintoch. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. okt 2018 o 11:38

Fernando Gaviria bude jazdiť v novom tíme.

BRATISLAVA. Vo futbale je to bežné, v cyklistike skôr rarita. Ak má futbalista platný kontrakt s klubom, ten ho môže predať konkurentom. Najdrahší futbalisti sú cenení na stovky miliónov.

V cyklistike je niečo také nemožné. Kontrakt, ktorý má cyklista, platí až do jeho skončenia. Teda až na pár výnimiek. Jednou z nich je Fernando Gaviria.

Hviezdny šprintér a veľký rival Petra Sagana má platný kontrakt s tímom Quick-Step Floors aj na budúci rok, lenže v nasledujúcej sezóne už bude jazdiť v tíme UEA Emirates.

Kolumbijčan už je dokonca s novými kolegami v tréningovom kempe.

Nasilu Gaviriu nechceli držať

"Neskrývam, že s novým tímom chcem dosiahnuť najväčšie víťazstvá. Som šťastný, že budem jazdiť spolu s krajanmi Henaom, Muňozom a Molanom. Ďakujem UAE Team Emirates, že mi veríte," vyhlásil Gaviria.

S novým tímom podpísal trojročný kontrakt.

Kolumbijčan prestúpil ku konkurentom, pretože situácia v Quick-Stepe dlho nevyzerala najlepšie.

Belgický tím dlho nemal hlavného sponzora na rok 2019. A preto šéf Quick-Stepu Patrick Lefevere niektorým cyklistom povolil, aby rokovali o možnom prestupe.

Medzi nimi bol aj Gaviria. A hoci v októbri nakoniec Lefevere našiel nového hlavného sponzora Deceuninck a má dostatok financií na to, aby Kolumbijčana udržal, aj tak sa rozhodli zmluvu ukončiť.

"Nechcem tu držať pretekárov proti ich vôli. Tým nevravím, že Fernando tu nechcel zostať, ale keď je tím prinútený k najhoršiemu scenáru, zrazu sa ľuďom otvoria ústa. Ja nemôžem plánovať dlhodobo, a preto niektorí jazdci rokovali s konkurenciou," povedal Lefevere pre cyclingnews.

Podľa talianskeho denníka Gazzetta dello Sport by mal 24-ročný šprintér v novom tíme dostávať plat dva milióny eur.

Pre Quick-Step Floors to je pred novou sezónou ďalšia strata, keďže v tíme skončili aj klasikár Niki Terpstra, šprintér Max Schachman, Laurens De Plus a talentovaný Jhonatan Narvaez.

Vakoč: Na Sagana nemá

Gaviriu mnohí odborníci porovnávajú s Petrom Saganom pre jeho rýchlosť, výbornú techniku jazdenia aj univerzálnosť.

"Je to neskutočný pretekár, pretože je veľmi rýchly, výborne sa pohybuje v balíku, je cieľavedomý a technicky výborný. Na bicykli robí divy. Ale na Sagana ešte nemá," hovoril český cyklista Petr Vakoč.

"Ale ak by som si mal vybrať cyklistu, ktorý je Saganovi najbližšie, bol by to Fernando," dodal Vakoč.

"Jeho by som skôr označil za šprintéra ako Sagana. Má viac rýchlostných predpokladov ako Peter, ale je slabší do kopca. Veľmi sa mu približuje a myslím, že by sa mu v budúcnosti mohol vyrovnať," hovoril pre SME bývalý skvelý šprintér Ján Svorada.

Prestup bude pre Gaviriu výzvou

Gaviria je v porovnaní so Saganom v rovinatom šprinte o niečo rýchlejší a v závere etáp má podporu tímu. Kolegovia mu rozbiehajú šprint.

V tejto sezóne vybojoval deväť víťazstiev, z toho dve na Tour de France. V budúcej sezóne však môže mať v niektorých pretekoch problémy a nemusí byť až taký nebezpečný, pretože v belgickom tíme mal skvelý servis.

Mal istotu, že kolegovia mu vytvoria najlepšiu pozíciu pred finišom. Navyše Gaviria bol skvele zohraný s Maximilianom Richezem, ktorý bol vždy v posledných metroch pred ním a bol jeho kľúčovým pomocníkom.

Lenže do nového tímu s Gaviriom nikto z týchto jazdcov neprešiel a v UAE Team Emirates taká skupina nie je. Aj šprintér Alexander Kristoff si v tejto sezóne v dojazdoch často musel poradiť sám. Pre Gaviriu to môže byť nová výzva.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nechceli sme ho držať nasilu, vraví o odchode Gaviriu šéf Quick-Stepu