Quick-Step ovládol etapu, až keď prišiel jeho šéf. Išli si svoje, uznal najlepší Slovák

Víťaz etapy Julian Alaphilippe spolu so šéfom tímu Soudal Quick-Step Patrickom Lefeverom.
Fotogaléria (27)
Víťaz etapy Julian Alaphilippe spolu so šéfom tímu Soudal Quick-Step Patrickom Lefeverom. (Autor: Ján Melicher, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|28. jún 2024 o 20:00

Julian Alaphilippe po šiestich rokoch vyhral etapu na Okolo Slovenska.

DUBNICA NAD VÁHOM. Nevyhrali tímovú časovku a aj v etape do Hlohovca sa museli skloniť pred silou austrálskeho World Tour tímu Jayco AlUla. 

Po prvých dvoch etapách pretekov Okolo Slovenska sa tak jazdci Soudalu Quick-Step mohli tešiť len z bieleho dresu a tiež z toho pre najlepšieho Slováka.

"V piatok je na programe rovinatá etapa. Máme výborného šprintéra a urobíme všetko preto, aby sme konečne zvíťazili," povedal Martin Svrček. 

Jeho slová sa napokon naplnili, pričom treba povedať, že Quick-Step ukázal svoju silu a v záverečných kilometroch prevalcoval konkurenciu. 

Z druhého víťazstva v sezóne sa tešil Julian Alaphilippe. 

"Bol som veľmi motivovaný. Pre nás sú to dôležité preteky, keďže máme slovenského sponzora janom. Je veľmi pekné vidieť, ako mladí chlapci pracovali a som veľmi šťastný, že sa nám podarilo zvíťaziť," povedal Francúz. 

Hektický záver odštartoval Svrček

Keď naposledy finišovala etapa Okolo Slovenska v Dubnici, bol pri tom aj Alaphilippe. Vtedy sa však končilo na futbalovom štadióne a Quick-Stepu vykradol víťazstvo Rüdiger Selig z tímu Bora-Hansgrohe.

Tentokrát však elitný belgický tím nenechal nič na náhodu. Približne štyri kilometre pred cieľom začal ťahať Martin Svrček a do záverečného kilometra prichádzali jazdci Quick-Stepu štyria na čele.

Fotogaléria z 3. etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska 2024

Prvá polovica záverečného kilometra mierne stúpala a práve tu dokázali ešte viac vystupňovať tempo. Keď sa stúpanie zlomilo 500 metrov pred cieľom, Alaphilippe mal už náskok, ktorý si udržal do cieľa. 

Veľkú radosť urobil aj šéfovi tímu Patrickovi Lefeverovi. S trochou zveličenia možno povedať, že pretekári v modrých dresoch sa chceli predviesť pred svojim šéfom až sa radovali z etapového triumfu.

"Vždy je to o taktike a dobrej znalosti trate. Opäť sme potvrdili, prečo sme Wolfpack (vlčia svorka, prezývka). Boli sme hladní po víťazstve a som rád, že to Julianovi vyšlo," povedal Lefevere.

Alaphilippe sa vďaka víťazstvu posunul na druhé miesto celkového poradia a obliekol si aj zelený dres lídra bodovačky. Na Dána Andersa Foldagera stráca pred poslednými dvoma etapami desať sekúnd.

"O víťazstvo sa snažíme v každej etape. Vyhrať celkové poradie však bude možno príliš náročné, pretože záver svedčí vrchárom. Ale nikdy nehovor nikdy," dodal 69-ročný rodák z Moorslede. 

Výborná pozícia, no početné oslabenie

Ďalším výborným umiestnením sa blysol Lukáš Kubiš. Tentokrát mu pódium ušlo, no piate miesto je jeho druhý najlepší výsledok na Okolo Slovenska.

"Záver bol hektický, ale Quick-Step to urobil výborne. My sme s Michaelom Borošom išli za nimi, takže som mal super pozíciu, ale oni mali početnú prevahu. V kopci si to rozpojili a napokon z toho bolo piate miesto.

Dnes boli najlepší, v tom závere si išli svoje. Bolo na nich vidno, že boli veľmi motivovaní, keďže predošlé etapy im nevyšli," povedal Kubiš.

Lukáš Kubiš v drese pre najlepšieho domáceho jazdca pretekov Okolo Slovenska 2024.
Lukáš Kubiš v drese pre najlepšieho domáceho jazdca pretekov Okolo Slovenska 2024. (Autor: Soňa Niková, okoloslovenska.com)

V Dubnici sa obliekol do dresu pre najlepšieho Slováka, keďže pred Svrčekom má momentálne k dispozícii 10-sekundový náskok. 

"Martin musí pomáhať tímu, ktorý chce získať žltý dres. V tom je moja veľká výhoda, keďže na mňa pracuje celý tím. Martin je však skvelý športovec a cyklista," povedal Kubiš, ktorý ho zdolal aj na národnom šampionáte. 

Sobotnú etapu z Partizánskeho do Ružomberka pozná takmer celú. Až na stúpanie Kalvária (1,8 km, sklon 6 %), ktoré sa pôjde v posledných 13 kilometroch dvakrát. Zrejme tu príde k dôležitým útokom.

"Bude to kľúčové miesto etapy, a tak treba byť na vrchole stúpania na dobrej pozícii. Potom je to zjazd do cieľa a šprint," dodal 24-ročný cyklista.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Quick-Step ovládol etapu, až keď prišiel jeho šéf. Išli si svoje, uznal najlepší Slovák