Cyklisti musia jesť aj za troch. Sagan si dáva víťazné cukríky

Jedia pred etapou, počas nej aj po nej.
Jedia pred etapou, počas nej aj po nej. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|8. júl 2016 o 18:41

Ak by bolo na nich, chceli by hamburger každý deň, vraví kuchárka bývalého cyklistického tímu Tinkoff.

BRATISLAVA. Ráno i večer sú stoly, ku ktorým si sadajú pretekári počas Tour de France, plné jedla. Počas trojtýždňových pretekov sú z cyklistov stroje, ktoré premieňajú potravu na energiu. Jedia ráno, počas pretekov aj večer.

Dopĺňanie energie je jedným z faktorov, ktorý rozhoduje o výsledku, a tímy si najímajú odborníkov, výživových poradcov a michelinských kuchárov.

„Že cyklisti jedia iba cestoviny a kuracie mäso, je už prežitok. Strava musí byť pestrá a vyvážená. Jedlo musí vo vás prebudiť apetít. Ak vyzerá dobre a je aj rovnako chutné, je to len dobre. Ak vám nechutí a nejete, ostanete bez energie,“ vraví kuchárka bývalého tímu Tinkoff Hannah Grantová.

Vydala aj knihu receptov Kuchárka Grand Tour.

Velits sa cestovín na Tour de France prejedol

Základom stravy sú v každom tíme sacharidy – ovocie, zelenina, zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie.

„Keď som sa vrátil v minulosti z Tour, väčšinou som sa nemohol na ryžu a na cestoviny ani len pozrieť. Je to bežná súčasť jedál od raňajok až po večeru. No je to asi to najlepšie, čo môžu cyklisti dostávať,“ hovorí bývalý pretekár Peter Velits.

Na Tour de France štartoval počas kariéry šesťkrát.

Cyklisti potrebujú jesť aj počas etáp.
Cyklisti potrebujú jesť aj počas etáp. (Autor: SITA/AP)

Denne v závislosti od etapy môže pretekár spotrebovať aj päťtisíc až sedemtisíc kalórií. Bežný človek spotrebuje za celý deň 2- až 2,5-tisíc.

Populárne sú ryžové koláče

Na raňajky majú cyklisti ovocie, cereálie, vločky, rôzne kaše, pečivo, džúsy, omelety. Viaceré tímy ponúkajú aj bezlepkovú a bezlaktózovú stravu.

V priebehu etapy pretekári jedia najmä špeciálnu športovú stravu. Tyčinky a gély, ktoré sa im zmestia do vreciek na dresoch.

Každý tím však má aj niečo navyše.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Cyklisti musia jesť aj za troch. Sagan si dáva víťazné cukríky