Conor McGregor - rozhovor

Vladimír Bilohuščin|31. okt 2015 o 01:00

Conor o zápase s Aldom, jeho mentálnej príprave a vzoroch.

Rozhovor McGregora, ktorý poskytol portálu ufc.com.

 

Strávil si veľa času s José Aldom od kedy začalo tlačové turné sveta v Rio de Janiero. Spozoroval si o ňom niečo nové?

Všimol som si, že sa bojí. Všimol som si, že je zastrašený tým, čo tento zápas prináša – čo znamená bojovať proti Mcgregorovi. Bojí sa toho.

Prečo si to myslíš?

Počujem to na jeho hlase. Je vysoko posadený. Vidím to na jeho očiach. Sú vodavé. Proste to vidím v jeho celkovom správaní a reči tela.

Zdá sa, že si prvý človek, ktorý naštval Josého. Vidíš to rád, že reaguje emocionálne?

Samozrejme. Emócie zahmlievajú reakcie. V boji nieje miesto pre emócie. Vybudoval si kariéru na porážaní malých wrestlerov, ktorí sa ho báli. Ja idem po ňom.

Aká dôležitá je táto mentálna vojna, ktorú vedieš na tomto tlačovom turné?

Je to pre mňa len další deň. Som len tým, kto som, pokračujem v tom, kto som. Ak to má efekt na môjho oponenta, výborne. Ak nie, tak by som ho aj tak porazil.

Nieje to niečo, čo si robil od začiatku?

Je to to, čo som robil vždy. Som kto som. Ale ak mi oponent ukáže rešpekt, ktorý si zaslúžim a neberie moje meno nadarmo, tak to je férová hra. Ale ak rozprávaš o mojom mene bez rešpektu, porazím ťa všade.

Spravil Aldo niečo konkrétne, čo ťa rozzúrilo?

Iba fakt, že ludia na jeho strane si myslia, že sú to len slová, propagovanie, že je to vtip.

Sin Nightclub v Dubline vytvoril nástennú maľbu teba s opaskom a odseknutou hlavou Josého Alda. Koľko billboardov McGregora je doma v Írsku?

Nie som si istý koľko, ale je ich zopár. Ale tento je môj obľúbený.

Vieš vymenovať nejakých iných írskych športovcov, ktorí majú podobnú podporu z vlasti?

Nie, neviem. Je to inšpirujúce a motivuje ma to vracať sa sem a ovládnuť tento rebríček. Sme bojujúci Íri. Je to to, za čo sme slávni. Sme známi za naše bojové zručnosti v minulosti. Takže je dobré, že sme na vrchole bojových športov. Je tu mnoho írskych športovcov naháňajúcich sny. Vidím deti, ako pozerajú tento šport v televízii. Dalšia vlna (atlétov) bude niečo špeciálne.

Nebolo to dávno, čo práve ty si bol jeden z mladých fanúšikov. Existuje úžasná fotka teba s Chuckom Liddellom na UFC 85 v Londýne keď si mal 16. Akú rolu zohrával tento moment pre teba pri nasmerovaní na tento šport?

Určite veľkú. Byť blízko tejto show, vidieť to na vlastné oči prvýkrát, vidieť hviezdy tohto športu a stretnúť ich – Práve vtedy som pochopil, že toto je to, čo chcem robiť. Predstavujem si, že deti, ktoré teraz sledujú šport robia to isté.

Aká bola úroveň tvojich skúseností v MMA, keď si stretol Liddella?

Trénoval som MMA a box. Nie som si istý koľko zápasov som mal za sebou v tom čase, ale aj v tom čase by som všetkých v divízii zničil. Zhodou náhod Denis Siver bol na jednej z kárt, na ktorú som bol v Dubline. Knock-outoval oponenta so spinning back kickom. Pamätám si ako som ho videl v hoteli a premeriaval som ho pohľadom už vtedy niekoľko rokov dozadu. Pamätám si ako som sa na neho pozeral a myslel si, že by som ho zničil.

Aký podiel rozhodovania si mal na fight week kite?

Dali mi nejaké možnosti a dizajny. Kontrakt bol iba teraz podpísaný, takže ešte sme nemali všetko pripravené do detailu a ešte sme skutočne na tom nepracovali. Teším sa na pokračovanie. Ale na 100 percent si chcem vytvoriť vlastnú značku – niečo, čo by som ja chcel nosiť a fanúšikom by sa to páčilo tiež.

Čo sa týka mentálnej stránky, je nejaký špecifický zápas, pri ktorom si si myslel, že si ho vyhral, už pred prvým zazvonením?

Takto sa cítim pred každým zápasom. Cítim sa byť silnejší ako pokračujem. Každý zápas je poučujúca skúsenosť, a ja budem stále rásť. Ale určite vždy cítim výhru.

Ktorých športovcov považuješ za tvoje vplyvy?

Vyrastal som pozeraním Muhammada Aliho a Bruca Leeho. Obaja sú ikonický ľudia. Obľubujem ich prístup ku bojovým umeniam, ich zručnosti a mám rád ich filozofie. Myslím si, že zručnosti a filizofia idú ruka v ruke. Rickson Gracie je další kvôli jeho ovládaniu tela a jeho zameraniu na dýchacie techniky. Dýchanie je zanedbaný aspekt bojovania. Ak viete kontrolovať dýchanie, viete kontrolovať hocičo. A Rickson bol v tomto priekupník.

Ako ťa ovplivnil Bruce Lee?

Jeho filozofia, jeho názor, že neexistujú žiadne štýly. Ak sa špecializujete na jeden štýl, ste začiatočník v ďalších desiatich. Bol „beztvarý“. Adaptoval sa na všetko. Nemal žiaden vzor pohybu, žiadnu rutinu. Bol ďaleko pred všetkými.

Práve sme s tebou nafotili obálku inšpirovanú Alim. Čo pre teba u neho vyniká?

Obdivoval som jeho uhýbacie schopnosti. Bol najlepší defenzívny bojovník. Nedokázali ho trafiť. Pridajťe to k jeho sebavedomiu, jeho viere, všetkému, čo cítil, že je správne. Obdivujem niekoho, kto verí v seba a verí v svoje schopnosti a aj to všetkým dokáže.

Kopírovanie Aliho fotky pritiahne ohováračov. Čo im povieš?

Ak je táto fotka niečo, tak je to pocta Muhammadovi. Ľudia nás v minulosti porovnávali. Nemôžem toto porovnanie úplne prijať, lebo ja som sebou, ale určite som hrdý na to, že nás ľudia porovnávajú, pretože tento muž je legenda – žijúca legenda. Zabavil som sa keď sme to fotili a som rád, že som to mohol spraviť. Myslím si, že to tiež bude ikonická fotka.

Kedy si sa začal zameriavať na mentálnu stranu vecí a budovaniu tvojej vlastnej filozofie pre bojovanie?

Po mojej druhej prehre som sa rozhodol, že myseľ musí byť plne angažovaná, 24/7. Buď naplno alebo vôbec.

Čo tým myslíš?

Bolo to pre mňa posadnutie, ale bol som v tom iba na 50 percent. Nebol som seriózny. Neplánoval som. Iba som súťažil a trénoval, iba som chodil do posilky, upadal som do rutiny. Mal som iné aktivity ako hranie futbalu, robil som toto, tamto, chodil som von. Bojoval so posadnutiu. Potom som sa rozhodol aby sa ma to zmocnilo – a vykašľal som sa na všetko ostatné. Nechcem nič iné. Chcem len toto.

Ako ťa ovplivnil tvoj tréner John Kavanagh pri tomto rozhodnutí?

Mal na to obrovský vpliv. Stále som sa strácal. Keby ma vždy nenasmeroval naspäť na správnu cestu, alebo mi nedovolil sa vrátiť späť, tak by som tu nebol. Väčšina ľudí by ma pravdepodobne nepustilo naspäť do posilky, ale John by ma stále privítal. Hral v tomto veľkú, veľkú rolu.

Tá druhá prehra bola proti Josephovi Duffymu, ktorý mal jeho UFC debut v Dallase. Sledoval si ho zápasiť?

Áno. Myslím, že bol OK. Nemyslím, že je ešte tam kde má byť, ale rešpektujem ho. Je to dobrý chlap, je pokorný. Mám pocit, že ho budujú ako môj tieň. Uvidíme ako sa to odohrá. Ak vylezie po rebríčkoch, znova na to pôjdeme.

Spomínal si, že cítiš strach oponentov. Dúfaš, že sa to bude manifestovať v tvojich protivníkoch alebo to hovoríš len aby si sa motivoval?

Vôbec natom nezáleží. Nezáleží na tom koľko zápasov mali, ani ako dlho boli na vrchole. Nezáleží aká bola predtým ich kariéra, teraz je nová doba. A je to moja doba.

Rozprávali sme sa skoro pred rokom, keď si ešťe neprelomil top 10. Čo si sa od vtedy naučil o balancovaní bojových umení a predávaní zápasov?

Hlavne hľadať komfort v nepohodlnom. Teraz som schopný to robiť za chodu. Veľa ľudí sa rozpadá pod svetlami.

V minulosti si spomínal silu slov. Kotrý citát má pre teba význam?

Výhra. Hovorím to dookola. Šampión sveta. Hovorím to dookola.

 

 

 

 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Conor McGregor - rozhovor