Mali nadviazať na Hantuchovú a Cibulkovú. Kam sa podeli tenisové nádeje?

Tereza Mihalíková vyhrala juniorské Australian Open 2015.
Tereza Mihalíková vyhrala juniorské Australian Open 2015. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|11. mar 2021 o 20:00

Úspešná juniorská kariéra neznamená automaticky sľubnú kariéru medzi ženami.

BRATISLAVA. Jedna zdolala Halepovú, Muguruzovú i Serenu Williamsovú, no sama vyššie ako na 50. mieste v rebríčku WTA nebola. Ďalšie Slovenky sú zasa dôkazom, že úspešná juniorská kariéra neznamená automaticky sľubnú kariéru medzi ženami.

Slovensko malo v posledných rokoch viacero tenistiek, ktoré mali predpoklady, aby nadviazali na úspechy Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej či Magdalény Rybárikovej. Svoj potenciál však nenaplnili.

Čo sa stalo so slovenskými hráčkami, ktoré dnes mali byť v najlepšej dvadsiatke, päťdesiatke, či aspoň prvej stovke?

Juniorská grandslamová víťazka

"Do dvoch rokov by som chcela byť v prvej svetovej stovke," hovorila šestnásťročná Tereza Mihalíková portálu spaziotennis.com v roku 2015. Po triumfe na juniorskom Australian Open mala byť jednou z najväčších slovenských nádejí do ďalších rokov.

Ako víťazka juniorského grandslamu mala o rok možnosť na voľnú kartu štartovať v kvalifikácii ženského Australian Open. Vypadla však v prvom kole kvalifikácie. Bola to jej doposiaľ jediná účasť na grandslame v kariére. 

Opäť teda štartovala medzi juniorkami. Aj v ďalšom roku prešla až do finále, kde prehrala. Pripísala si však triumf vo štvorhre, keď zvíťazila po boku Rusky Anny Kalinskej.

Medzi ženami však zatiaľ nedosiahla žiadny prenikavý výsledok. Dnes 22-ročná Mihalíková bola v rebríčku WTA najvyššie na 349. mieste ešte v roku 2018. V súčasnosti je 560. vo svetovom poradí.

Pohybuje sa na turnajoch s najnižšou dotáciou 15 a 25-tisíc amerických dolárov. Titul vo dvojhre v tejto kategórii získala naposledy v roku 2018.

Zdá sa, že sa v súčasnosti viac sústredí na štvorhru. Tam jej patrí 181. miesto a najvyššie bola o deväť stupienkov vyššie. Od roku 2016 na turnajoch nižších kategórií každoročne získava tituly.

"Tereza nezvládla najlepšie prechod medzi ženy a má dlhodobo rôzne zdravotné problémy," vysvetľoval pre Sportnet generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

Dala prednosť škole

Veľkou nádejou mala byť aj Kristína Schmiedlová, finalistka juniorského Wimbledonu 2014 a mladšia sestra Anny Karolíny Schmiedlovej. 

„Dá sa povedať, že na svoje vek má svetový servis. Takisto má výborný bekhand po čiare. Musí zlepšiť pohyb, čo si uvedomuje,“ citoval denník SME po finále Wimbledonu Schmiedlovej trénera Ľubomíra Kurhajca.

Víťazka juniorského Wimbledonu 2014 Jelena Ostapenková a finalistka Kristína Schmiedlová.
Víťazka juniorského Wimbledonu 2014 Jelena Ostapenková a finalistka Kristína Schmiedlová. (Zdroj: TASR/AP)

Tréneri ju považovali za oveľa väčší talent ako jej staršiu sestru Annu Karolínu. V ženskom rebríčku to však Kristína Schmiedlová dotiahla najvyššie na 412. miesto v roku 2015.

V roku 2018 nečakane oznámila, že s tenisom končí. Mala vtedy iba 21 rokov. Rozhodla sa študovať na lekárskej fakulte. Tenisu sa už v súčasnosti nevenuje.

Bývalá slovenská jednotka

Staršia sestra Kristíny Schmiedlovej Anna Karolína bola v minulosti slovenská jednotka. V roku 2015 jej vo svetovom rebríčku patrilo 26. miesto a vyhrala v jednom roku dva tituly WTA.

Ďalšia sezóna jej však vôbec nevyšla, prepadla sa až na 227. miesto. Za celý rok vyhrala len zopár zápasov. 

Obhajoby jej vôbec nevyšli, čo bolo dôvodom prepadu o dvesto miest. V ďalších rokoch sa síce jej forma zlepšila, ale vrátiť sa do najlepšej svetovej päťdesiatky už nikdy viac nedokázala. 

"Nedarilo sa mi od začiatku sezóny. Celkovo to bol zlý rok. Verím, že najhoršie je už za mnou," hodnotila Schmiedlová sezónu 2016 pre sport.sk.

Anna Karolína Schmiedlová po výhre v Bukurešti 2015 nad Sarou Erraniovou.
Anna Karolína Schmiedlová po výhre v Bukurešti 2015 nad Sarou Erraniovou. (Zdroj: TASR/AP)

Veľké trápenie na okruhu WTA prerušila až v roku 2018. Na turnaji v Bogote vyhrala svoj prvý zápas na okruhu po viac ako jeden a pol roku. Nakoniec turnaj senzačne vyhrala.

"Pred začiatkom turnaja som si nedávala vysoké ciele. Chcela som konečne prejsť cez prvé kolo," hovorila po víťazstve.

Na Roland Garros 2020 vyrovnala svoje grandslamové maximum, keď prešla do tretieho kola. V súčasnosti jej v rebríčku WTA patrí 117. miesto. 

Začala stagnovať

Len o niečo vyššie ako Schmiedlová je v rebríčku Viktória Kužmová, momentálne slovenská jednotka na 104. mieste svetového rebríčka. Najvyššie však bola na 43. mieste v roku 2019. Zdalo sa, že pôjde ešte vyššie.

"V sezóne 2020 musela obhajovať veľa bodov, čo nezvládla najlepšie. Do toho sa pridalo niekoľko zranení," hodnotil pre Sportnet Igor Moška. 

Vo štvorhre je na tom lepšie. V rebríčku jej patrí 27. miesto, získala tri turnajové tituly. Naposledy túto sezónu v Lyone.

Kužmová v určitom momente začala výkonnostne stagnovať. "Súperky ju spoznali a Viktória sa nezlepšila. Predtým bola nová a nebezpečná s moderným štýlom hry. Teraz ju majú prečítanú a vedia sa na ňu pripraviť," hodnotil Kužmovú fedcupový kapitán Matej Lipták pre sport.sk.

Zastavila sa na 111. mieste

Jedným z najväčších prísľubov pre slovenský tenis bola aj Rebecca Šramková. Zaujala najmä vo fedcupovom stretnutí v roku 2017. Ako dvadsaťročná nastúpila na dve stretnutia proti Taliansku. Zdolala Saru Erraniovú aj Francescu Schiavoneovú - bývalé hráčky prvej päťky.

Krátko potom sa dostala na 111. miesto rebríčka WTA a jej plánom bolo ísť ešte vyššie. To sa však doposiaľ nepodarilo. Momentálne je v rebríčku na 197. mieste. 

Rebecca Šramková v roku 2017 po výhre nad Francescou Schiavoneovou vo Fed Cupe.
Rebecca Šramková v roku 2017 po výhre nad Francescou Schiavoneovou vo Fed Cupe. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Jej dlhoročný tréner bol otec Jozef Šramka. Ten bol v pozícii trénera známy ako veľký kritik pomerov v slovenskom tenise aj ako prísny tenisový otec. V prelomovej sezóne 2017 s ním však ukončila spoluprácu.

"My sme už spolu celý ten kolotoč nezvládali, a tak som musela urobiť nejakú zmenu. Odvtedy až do dnešného dňa nie sme spolu s otcom v kontakte a uvidíme, ako sa náš vzťah bude vyvíjať ďalej," vravela krátko po ukončení spolupráce pre Tablet.TV.

V súčasnosti na výraznejšie výsledky čaká. "Bola blízko stovky, len mala ťažké zranenie chrbta, ktoré ju na pol roka vyradilo. Má záblesky, tri či štyri turnaje zvykne zahrať veľmi dobré," hodnotil tenistku Igor Moška.

Zdolala Serenu, Halepovú i Muguruzovú

Zdolať Serenu Williamsovú je pre mnoho tenistiek iba snom. Slovenke Jane Čepelovej sa to v roku 2014 na turnaji v Charlestone podarilo. Mala vtedy iba dvadsať rokov.

V rebríčku bola na 78. mieste, Serena Williamsová bola svetová jednotka.

Čepelová sa dostala najvyššie na 50. miesto rebríčka. Okrem slávnej výhry nad americkou rekordérkou v počte grandslamových titulov dosiahla víťazstvá nad viacerými veľkými hviezdami. Bola tiež stabilnou oporou vo Fed Cupe.

Vo Wimbledone 2015 zdolala hráčku najlepšej desiatky a budúcu svetovú jednotku Simonu Halepovú. O rok neskôr na tom istom turnaji senzačne vyradila Garbine Muguruzovú, ktorá turnaj o rok neskôr Wimbledon vyhrala a bola svetová jednotka.

V súčasnosti 27-ročná Čepelová je v rebríčku WTA na 175. mieste. Trápia ju zranenia, pre ktoré hrala v posledných rokoch menej zápasov.

"Janku Čepelovú trápia dlhodobé zranenia, vyzerá to, že bude musieť ukončiť aktívnu kariéru," priznal pre Sportnet Igor Moška.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mali nadviazať na Hantuchovú a Cibulkovú. Kam sa podeli tenisové nádeje?