Ekvádorčan berie Giro útokom. Nie náhodou je prvý

Primož Roglič po páde v 15. etape na Giro d´Italia.
Primož Roglič po páde v 15. etape na Giro d´Italia. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|27. máj 2019 o 16:13

Nečakaným lídrom Gira je Richard Carapaz.

BRATISLAVA. Problémom cyklistiky v posledných rokoch bolo, že na veľkých pretekoch silné tímy nedovolili žiadne prekvapenia. S malými odchýlkami prebehli podľa predpokladov. Táto poučka však neplatí o Giro d´Italia.

Krása prvej cyklistickej Grand Tour v kalendári spočíva v nepredvídateľnosti. Ak ste favoritom, ešte to zďaleka nič neznamená.

Giro je živelné, miestami až bláznivé. V nedeľu sa o tom presvedčil Primož Roglič, ktorý mal preteky rozbehnuté skvele.

Vo dvoch časovkách dokázal pred najväčšími rivalmi získať viac ako minútový náskok. Zdalo sa, že mu bude stačiť tento náskok rozumne brániť. Lenže o jeho veľkú časť prišiel za groteskných okolností.

Cik pauza v najhoršej chvíli

Dvadsať kilometrov pred cieľom sa mu odtrhla predná prehadzovačka. Bicykel ostal nepojazdný. Roglič zastavuje pri krajnici a do vysielačky volá: „Potrebujem nový bicykel.“

Ide o banalitu, ktorú zvládnu mechanici zo sprievodného auta zabezpečiť za pár sekúnd. Lenže auto tímu Jumbo-Visma je ďaleko a športového riaditeľa Addyho Engelsa zachváti panika.

„Krátko predtým sme dali cyklistom jedlo aj pitie. Zdalo sa, že je všetko v poriadku a máme čas zastaviť, aby sme si mohli odskočiť,“ opisoval pre cyclingnews Engels. Lenže bol to ten najhorší moment na cik pauzu. Roglič stojí. Súperi naňho nečakajú.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ekvádorčan berie Giro útokom. Nie náhodou je prvý