Cibulková vo Wimbledone dohrala

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: SITA/AP)
TASR|28. jún 2011 o 17:05

Štvrťfinálový súboj slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej s wimbledonskou víťazkou z roku 2004 Mariou Šarapovovou sa skončil jednoznačným víťazstvom Rusky v pomere 6:1, 6:1.

LONDÝN. Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Ako nasadená dvadsaťštvorka prehrala na centri pod zatiahnutou strechou s päťkou "pavúka" Ruskou Mariou Šarapovovou za 57 minút nečakane hladko v dvoch setoch 1:6 a 1:6.

Cibulková nenašla účinnú protizbraň na agresívnu hru wimbledonskej šampiónky z roku 2004, ktorá jej odplatila prehru zo štvrťfinále Roland Garros z roku 2009 a upravila vzájomnú bilanciu na 3:2. V semifinále sa Šarapovová vo štvrtok stretne s nenasadenou Nemkou Sabine Lisickou.

Cibulková si napriek utorňajšej prehre vďaka postupu mezi najlepšiu osmičku výrazne vylepšila svoje wimledonské maximum.

V osemfinále získala cenný skalp svetovej jednotky Dánky Caroline Wozniackej. Z trávnatých dvorcov All England Clubu si odnáša prémiu 137.500 libier a 500 bodov do svetového rebríčka WTA.

Po Wimbledone sa opäť stane slovenskou jednotkou, keď predstihne Danielu Hantuchovou a s najväčšou pradepodobnosťou sa vráti do najlepšej svetovej dvadsiatky. Jej grandslamovým maximom zostáva semifinále Roland Garros z roku 2009.

Som sklamaná, hovorí Cibulková

"Dnešný zápas mi nevyšiel podľa mojich predstáv. Po osemfinálovom dueli s Wozniackou, v ktorom som išla nadoraz, som cítila únavu. Nedokázala som Šarapovovú dostať pod tlak, práve naopak, ona dostávala pod tlak mňa, čo bolo rozhodujúce."

"Čakala som, že bude hrať agresívne a nedovolí mi, aby som jej to zabíjala. Hrala veľmi rýchlo, rozhadzovala ma z každej loptičky. Dnes mala navrch a zvíťazila zaslúžene," povedala pre TASR Cibulková, ktorá na margo celkového vystúpenia na tohtoročnom Wimbledone poznamenala.

"Teraz som sklamaná, pretože je krátko po štvrťfinálovom zápase a všetko je to ešte čerstvé. O pár hodín a o pár dní sa však na všetko budem pozerať ináč a postup do wimbledonského štvrťfinále budem určite považovať za pekný úspech."

"Cením si najmä víťazstvo nad Wozniackou v zápase, v ktorom som podala super výkon. Ešte raz škoda nevydareného štvrťfinále," dodala Cibulková, ktorá zatiaľ nevie, či bude po Wimbledone štartovať na antukových turnajoch v Budapešti a Bad Gasteine. "Musíme sa o najbližšom programe ešte porozprávať s trénerom. Rozhodnem sa v priebehu pár dní aj podľa toho, ako sa budem cítiť po Wimbledone."

sarapova.jpg

Maria Šarapovová. Foto - SITA/AP

Slovenka uhrala len dva gemy

Šarapovová od úvodných minút duelu s Cbulkovou na dvorci dominovala. Ruske kvalitne podávala, bola agresívna na returne a dokázala Slovenku pretlačiť pri dlhých krosových prestrelkách od základnej čiary.

Cibulkovej nevychádzalo podľa predstáv prvé podanie a po druhom servise ju Šarapovová neustále tlačila do defenzívy. Za stavu 1:4 mala zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana k dispozícii dva brejkbaly, no Šarapovová následne získala štyri fiftíny za sebou a prvý set získala za 27 minút jasne vo svoj prospech.

Na začiatku druhého dejstva si Šarapovová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Cibulková síce kontrovala rebrjekom, no vo štvrtom geme po sérii nevynútených chýb opäť stratila svoje podanie a Ruska už zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca.

V šiestom geme vďaka kanonáde winnerov z forhendu i bekhendu opäť prelomila podanie Cibulkovej a pri vlastnom servise následne premenila hneď prvý mečbal, keď loptička z rakety Slovenky skončila ďaleko za základnou čiarou.

Ruska spokojná

Šarapovová po vynikajúcom výkone a hladkom postupe medzi elitné kvarteto žiarila spokojnosťou. "Je to pre mňa obrovská česť byť opäť vo wimbledonskom semifinále. V predchádzajúcich rokoch som sa nemohla prehrýzť cez osemfinále, teraz som to konečne prelomila.

Podala som naozaj kvalitný výkon. Je super, že po zranení ramena som opäť späť a dokážem hrať svoj najlepší tenis. V semifinále proti Lisickej to bude ťažké."

"Sabine hrá s veľkým sebavedomím, forsíruje skvelý trávový tenis. Ja sa však nechcem uspokojiť so semifinálovou účasťou a určite urobím všetko pre to, aby som postúpila do finále," povedala Šarapovová v prvom interview priamo na kurte.

Wimbledon, štvrťfinále dvojhry žien:

DOMINIKA CIBULKOVÁ (SVK, 24.) - Maria Šarapovová (RUS, 5.) 1:6, 1:6 za 60 minút

Štatistiky:

Šarapovová - Cibulková

1. podanie (úspešnosť v %): 31 zo 41 = 76 % - 35 z 51 = 69 %

využitie 1. podania: 23 z 31 = 74 % - 14 z 35 = 40 %

využitie 2. podania: 5 z 10 = 50 % - 5 zo 16 = 31 %

esá: 5 - 0

dvojchyby: 1 - 3

víťazné údery: 23 - 3

nevynútené chyby: 10 - 11

body na príjme: 32 z 51 = 63 % - 13 zo 41 = 32 %

body získané pri sieti: 5 zo 6 = 83 % - 0 z 1 = 0 %

využitie brejkbalov: 6 z 10 = 60 % - 1 zo 4 = 25 %

najrýchlejšie podanie: 177 km/h - 169 km/h

priemerná rýchlosť 1. podania: 163 km/h - 161 km/h

priemerná rýchlosť 2. podania: 143 km/h - 137 km/h

Najväčšie míľniky v kariére slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej:

  • v auguste 2005 vyhrala prvý turnaj ITF v portugalskom Amarante
  • v októbri 2006 vyhrala turnaj ITF Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC
  • 11. júna 2007 sa prvýkrát v kariére dostala do elitnej stovky svetového rebríčka WTA, vďaka postupu do 3. kola na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži poskočila zo 131. na 86. priečku
  • 1. októbra 2007 prvýkrát prenikla do najlepšej svetovej päťdesiatky, vďaka postupu do semifinále turnaja v Kantone poskočila na 47. priečku
  • 13. apríla 2008 sa prvýkrát prebojovala do finále turnaja WTA, v boji o titul v Amelia Island prehrala s Mariou Šarapovovou
  • 3. augusta 2008 postúpila do finále turnaja WTA v Montreale a prvýkrát sa dostala do Top 20
  • 10. novembra 2008 sa stala prvýkrát slovenskou ženskou jednotkou. Na tróne vystriedala Danielu Hantuchovú, ktorá bola rebríčkovo najvyššie postavenou Slovenkou od 11. januára 2002
  • 9. januára 2009 triumfovala spoločne s Dominikom Hrbatým na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe
  • 24. januára 2009 postúpila do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne
  • 2. júna 2009 postúpila do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži
  • 6. júna 2009 sa v rebríčku WTA vyšplhala na 12. miesto, čo je jej doterajšie maximum
  • 6. septembra 2010 postúpila do štvrťfinále dvojhry na gradslamovom turnaji US Open
  • 27. júna 2011 postúpila do štvrťfinále na grandslamovom turnaji vo Wimbledon
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková vo Wimbledone dohrala