Cibulková viedla 6:4 a 5:4 a skrečovala, Slovensko-Srbsko 1:1

(Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|9. feb 2013 o 15:45

Matej Lipták sa až v nedeľu predpoludním dozvie, s ktorými hráčkami môže rátať do zvyšných dvojhier a záverečnej štvorhry.

NIŠ. Po prvom dni zápasu 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie Srbsko - Slovensko je stav 1:1. Najprv slovenská dvojka Daniela Hantuchová zdolala jednotku domáceho tímu Bojanu Jovanovskú 7:5, 6:2 a potom Dominika Cibulková pre bolesti nôh skrečovala súboj s Vesnou Doloncovou za stavu 6:4, 5:4 a 0:15.

Slovenskú tenistku delili od víťazstva v stretnutí štyri loptičky. Cibulkovú vyniesli z kurtu na nosidlách a odviezli na vyšetrenie do nemocnice.

V nedeľu sa hrajú zvyšné dvojhry a záverečná štvorhra. Nie je isté, či sa Cibulková v zápase so Srbskom ešte vráti na dvorec.

Hantuchová výborne returnovala

V prvom dueli Jovanovská držala s Hantuchovou vyrovnaný krok do stavu 5:4 vo svoj prospech v prvom sete.

Potom skúsená slovenská hráčka získala sedem gemov za sebou. Vyhrala tak prvý set a v druhom viedla už 4:0. S prehľadom ho doviedla k víťazstvu.

"Snažila som sa presadiť svojou hrou a keď sa mi to podarilo, narástlo mi sebavedomie - mohla som sa spoľahnúť na svoj servis," vravela Hantuchová.

"Hrala som pokojne, nepanikárila som, ani keď mi niečo nevyšlo. Bol to dobrý výkon."

Jovanovská sa sťažovala na pretrvávajúce bolesti chrbta, v niektorých úsekoch hry vraj nemohla podať plnohodnotný výkon.

"Vedeli sme, že Jovanovská obľubuje dlhé výmeny a tenis v rytme," priblížil prvý zápas kapitán Slovenska Matej Lipták. "Preto Daniela kládla dôraz na servis a return, aby od začiatku výmeny mohla robiť tlak na súperku. To rozhodlo."

Cibulkovej chýbalo päť minút

Víťazstvo Hantuchovej prinieslo pohodu na slovenskú lavičku. Cibulková išla na kurt s tým, že v súboji so srbskou fedcupovou debutantkou zvýši vedenie Slovenska na 2:0.

Všetko prebiehalo podľa očakávania až do záveru druhého setu. V zápase dlhých, prudkých výmien od základnej čiary slovenská tenistka lepšie zvládla záver prvého setu.

Prehrávala v ňom 1:3, ale obrátila na 5:3 a vyhrala ho 6:4. V druhom za stavu 4:3 pre Cibulkovú najprv ošetrovali Doloncovú. "Mala som problém s dýchaním, potom sa to zlepšilo," vysvetľovala rodáčka z Moskvy, ktorá má otca Srba a mamu Rusku.

Zdalo sa, že slovenská tenistka už ľahko dovedie zápas do víťazného konca. Doloncová po dvojchybe prehrávala už 3:5.

Na začiatku deviateho gemu odohrali súperky prvú výmenu, Srbka viedla 15:0. Keď zrazu za základnou čiarou Cibulková spadla na kurt a s boľavým výrazom v tvári si chytila ľavú nohu. Dostala kŕč do lýtka.

Podľa pravidiel sa toto zranenie nesmie ošetrovať na dvorci. Cibulková prakticky na jednej nohe dohrala gem, bez toho, aby odolávala Doloncovej.

Po krátkej prestávke Cibulková chcela pokračovať, ale stav sa jej zopakoval na druhej strane kurtu. Po prvej výmene v desiatom geme zostala ležať na zemi a kapitán tímu Lipták oznámil rozhodcom skreč, koniec zápasu.

Srbsko tak vyrovnalo po prvom dni na 1:1.

"Už v priebehu ôsmeho gemu druhého setu prišla Dominika k našej lavičke, že rýchlo potrebuje magnézium. Asi cítila, že s jej telom sa niečo deje. Mala to aj v minulosti. A v nasledujúcom geme dostala kŕč do ľavého lýtka," vrátil sa ku kritickému momentu Matej Lipták. "Po krátkom ošetrení chcela Dominika pokračovať, ale už sa nedalo. Bolesti prešli aj do druhej nohy, do chrbta, do rúk. Nevedela sa ani pohnúť."

Cibulkovú odviezli do nemocnice na vyšetrenie. "Dominika nebola dehydrovaná, dovtedy sa pri výmenách strán na lavičke na nič nesťažovala," doplnil kapitán. "Boli to zrejme emočné kŕče z veľkého napätia, z dôležitosti stretnutia."

Ak by Cibulková mohla hrať o päť minút dlhšie, zrejme by bolo už po zápase. K víťaznému ukončeniu jej chýbal posledný gem.

Nedeľňajšia zostava je s otáznikmi

"Žiaľ, aj takéto veci sa v tenise stávajú," povedal Lipták. V sobotu večer nechcel špekulovať, v akej zostave nastúpi Slovensko na nedeľňajšie stretnutia.

"Najdôležitejšie je, aby bola Dominika zdravá. Ak bude v poriadku a bude chcieť hrať, tak môžeme zvažovať jej nasadenie do zápasu. K ničomu ju však nebudeme nútiť. Máme ďalšie dve hráčky - Rybárikovú a Čepelovú - ktoré môžu hrať."

Kapitán Srbska Dejan Vraneš priznal, že v jeho zostave je v nedeľu pre zdravotné ťažkosti neistá Jovanovská.

1. kolo svetovej skupiny Pohára federácie:

Srbsko - SLOVENSKO 1:1

Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová 5:7, 2:6

Vesna Doloncová - Dominika Cibulková 4:6, 4:5 - Cibulková skreč

nedeľa 12.00:

Jovanovská - Cibulková

Doloncová - Hantuchová

Doloncová, Aleksandra Kruničová - Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková viedla 6:4 a 5:4 a skrečovala, Slovensko-Srbsko 1:1