Cibulková titul v Linzi nezískala, vo finále prehrala s Kvitovou

Dominika Cibulková.
Dominika Cibulková. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|16. okt 2011 o 15:02

Slovenská tenisová jednotka čaká na svoj prvý turnajový triumf na okruhu WTA. Finále hrala tretí raz.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 19.44

LINEC, BRATISLAVA. Dominika Cibulková prehrala aj vo svojom treťom finále na turnaji WTA Tour, a tak na svoj prvý titul stále čaká. V nedeľu podľahla v rakúskom Linci svetovej štvorke Petre Kvitovej z Česka 4:6, 1:6.

„Aby som zdolala Peťu, muselo by mi fungovať prvé podanie,“ povzdychla si 22-ročná slovenská tenistka.„Aj ona je však poraziteľná a verím, že čoskoro sa mi to podarí.“

Wimbledonská víťazka Kvitová vyhrala šiesty turnaj v kariére, na konto si pripísala 37-tisíc dolárov.Cibulkovej pripadlo 19-tisíc USD.

Slovenská jednotka zdolala v sobotňajšom semifinále Luciu Šafářovú 6:1, 6:4 a vo finále narazila na ďalšiu českú ľaváčku.

O hlavu vyššia Kvitová však slovenskú tenistku držala pod neustálym tlakom, nedovolila jej dostať sa k typickému rýchlemu, agresívnemu tenisu.

Kvitová vedie už 4:0

„Škoda hneď prvého gemu, ktorý mi pri mojom podaní prekĺzol pomedzi prsty zo stavu 40:15.Súperka sa rýchlo dostala do vedenia,“ obzrela sa Dominika za finálovým stretnutím.

„V takýchto zápasoch rozhoduje každá maličkosť.Dobre som returnovala, v ôsmom geme som prelomila podanie Kvitovej.Ale vzápätí ma nepodržal servis.“

Cibulková prehrala s Kvitovou aj štvrtý vzájomný zápas.Na kurte s tvrdým povrchom jej zatiaľ nezobrala ani set.„Peťa je vysoká.Po výbornom podaní vie urobiť veľký tlak,“ vravela Cibulková.„Aby som mu mohla odolávať, musím riskovať.Dnes mi to však nešlo, ako som si predstavovala.“

Finále na dva mínus

Za bezchybný výkon v semifinále so Šafářovou by si Dominika dala jednotku, vo finále s Kvitovou by to bolo dva mínus.

„Nechytila som začiatok a nešiel mi servis,“ pomenovala svoje slabiny. Po sérii turnajov v Ázii dosiahla v Linci na jeseň najlepší výsledok. „Zrejme to bolo aj tým, že som cítila blízkosť domova,“ poznamenala. „Do hľadiska prišlo zo Slovenska veľa známych a priateľov, nechcela som ich sklamať.Škoda toho finále.“

Tento týždeň v Moskve

Cibulková začala túto sezónu na 31.mieste a po Linci by sa mala priblížiť k top 20.Za vydarenú druhú polovicu sezóny si to zaslúži.

Po semifinále na tráve v Hertogenboschi a štvrťfinále vo Wimbledone sa aj na tvrdom povrchu v americkom Stanforde dostala medzi najlepšie a hoci ju potom pribrzdilo zranenie brušného svalu, v Rakúsku dosiahla na finále.

„Príprava s chorvátskym trénerom Željkom Krajanom prináša ovocie,“ doplnila Cibulková. „Chcela by som sa vrátiť tam, kde som už raz bola.“ Rebríčkovým maximom Dominiky je 12.miesto z roku 2009.

Z Rakúska si včera nakrátko odskočila domov do Bratislavy a dnes letí do Moskvy na posledný turnaj sezóny.

ico

Dvojhra - finále:

Petra Kvitová (ČR-1) - Dominika Cibulková (SR-7) 6:4. 6:1

Cibulkovej nevyšiel úvod zápasu s Kvitovou, keď hned v úvodnom geme si prehrala podanie a Češka sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0. V ďalších minútach Kvitová stratila úderovú istotu, začala kopiť nevynútené chyby, čo bolo vodou na mlyn Cibulkovej.

Slovenka začala mať navrch v dlhších výmenách od základnej čiary a podarilo sa jej yrovnať na 4:4. V ďalšom geme však po dvojchybe stratila podanie a Kvitová následne spečatila zisk prvého setu čistou hrou.

V druhom dejstve si Kvitová po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:1 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V siedmom geme premenila pri podaní súperky v poradí tretí mečbal a nadviazala na víťazstvá nad Cibulkovou z 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC i z turnajov v Brisbane a Madride.

TASR

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková titul v Linzi nezískala, vo finále prehrala s Kvitovou