Slováci už nie sú pre Chorvátov súpermi. Nič to pre nás neznamená, tvrdí Modrič

Luka Modrič.
Luka Modrič. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|10. okt 2021 o 18:18

Chorváti varujú aj pred slovenskými náhradníkmi.

OSIJEK. V septembri pristupoval tréner Zlatko Dalič k reprezentácii Slovenska s veľkým rešpektom a pokorou.

Pred septembrovým vzájomným zápasom podali Slováci v Slovinsku (1:1) kvalitný výkon, zatiaľ čo favorit z Chorvátska tiež len remizoval v Rusku.

"Máme málo času na prípravu a Slováci sa naposledy ukázali vo výbornom svetle," povedal chorvátsky kouč pred mesiacom, po prílete z Ruska do Bratislavy deň pred zápasom.

Priamo z Osijeku

píše reportér Sportnet.sk Michal Šášky.

"Slováci boli lepší, viac behali a vytvárali si aj príležitosti. Ich tréner pozmenil taktiku, slovenský prejav je viac útočnejší a živší, no doplatili na nepremieňanie šancí. Inak by zrejme zvíťazili," komentoval vtedy zápas Slovenska v Slovinsku.

A rovnaké slová mohol použiť aj teraz. 

Slováci pred tromi dňami v Rusku prevýšili svojho súpera, prestrieľali ho 26:10, držali loptu 70 percent času. No prehrali. Jediný gól si dali vlastný.

Dnes už nie sú súperom

V októbri je tabuľka kvalifikačnej skupiny úplne iná, než v septembri. Slováci už nie sú pre Chorvátov súperom.

Zverenci trénera Štefana Tarkoviča klesli na štvrtú priečku za Slovinsko, na vedúce duo Chorvátsko a Rusko strácajú sedem bodov a majú horšie skóre. 

Šanca na Katar je minimálna. Podľa Tarkoviča by sa rovnala zázraku.

"Uvedomujeme si to, ale situácia Slovenska pre nás nič neznamená, máme pred nimi stále veľký rešpekt. Majú kvalitný tím, dobrých hráčov.

Musíme sa pozerať na našu hru. K cieľu, ktorý máme, nás priblížia len tri body," povedal na tlačovej konferencii Luka Modrič.

Nie je vylúčené, že v zostave Slovenska nastanú zmeny. Nastúpiť by mohol nováčik Ladislav Almási, na debut čaká aj Vernon de Marco. Svojou formou klope na dvere základnej zostavy aj Albert Rusnák.

"Nezaťažujem sa tým, ktorých hráčov Slováci postavia. Môže to byť klamlivé, pretože tie menej známe mená môžu byť v konečnom dôsledku ešte nebezpečnejšie ako tradiční lídri," povedal Zlatko Dalič a dodal:

"Hráči ako Škriniar, Kucka či Hamšík vzbudzujú rešpekt. Aj Boženík je veľmi nebezpečný. Musíme si však dať pozor aj na nových, mladých hráčov."

Najdôležitejší zápas pre Chorvátov

Slováci majú problémy so strieľaním gólov. Neskórovali v septembri proti Chorvátom, ani v októbri v Rusku. V siedmich zápasoch kvalifikácie zaznamenali sedem gólov, menej dali len Malta (6) a Cyprus (1).

Naopak, Chorváti neinkasovali už šesť zápasov po sebe, séria bez inkasovania trvá vyše 600 minút. V kvalifikácii majú vynikajúce skóre 11:1. Sú na najlepšej ceste za prvenstvom v skupine.

"Náš cieľ a stratégia sú jednoznačné. Chceme získať tri body, na nič iné nemyslíme. Bude to pre nás možno aj najdôležitejší zápas, pretože hráme doma, pred našimi fanúšikmi," dodal Dalič.

Podľa neho by na priamy postup z prvého miesta H-skupiny malo stačiť 21 alebo 22 bodov. Tri zápasy pred koncom kvalifikácie ich majú šestnásť.

Ďalší debakel nehrozí

Chorváti v predchádzajúcej kvalifikácii na EURO 2020 Slovákov dvakrát hladko zdolali. V Rijeke triumfovali 3:1, v Trnave ich deklasovali 4:0.

"Nemali by sme spomínať na to, čo bolo. Dva roky dozadu sme hrali dobre, ale dnes je situácia úplne iná," pousmial sa ešte pred mesiacom Dalič. 

"Máme svoje problémy a náš súper sa zlepšil. Slovensko nachádza svoju hernú tvár a my to budeme mať ťažké," dodal.

Chorváti v Bratislave vyhrali 1:0. Jediný gól dal Marcelo Brožovič, štyri minúty pred koncom.

"Dokázali sme sa Chorvátom vyrovnať v rýchlosti, v osobných súbojoch, aj herne," smútil po smolnej prehre Marek Hamšík. Slovákov držali v hre najmä Lobotka so Škriniarom. Dobré momenty v útoku mali Weiss i Mak. 

V pondelok z nich nastúpi len obranca Škriniar, najlepší strelec Slovenska v kvalifikácii. Ostatní sú zranení.

Chorvátom chýbajú Mislav Oršič pre problémy s členkom a Mateo Kovačič pre trest za žlté karty. Tentoraz však môžu rátať s hviezdnym Modričom.

"V Bratislave to bol ťažký zápas, ktorý sme zlomili až fantastickým gólom," povedal líder Chorvátov. Debakel ani teraz nehrozí.

"Očakávam rovnako náročný a vyrovnaný zápas. Slováci ukázali svoju kvalitu a budú ťažkým súperom aj teraz. Musíme byť kompaktní a podať dobrý výkon, aby sme uspeli.

Slovensko je rozhodne kvalitnejší protivník ako Cyprus. Ale s podporou publika verím, že zvíťazíme," uzavrel Modrič.

Zápas na 17-tisícovom štadióne Gradski Vrt v Osijeku má úvodný výkop v pondelok o 20.45 h. Hlavným rozhodcom bude Rumun Ovidiu Hategan, jeho asistentmi Radu Ghinguleac a Mircea Mihail Grigoriu.

Priamy prenos odvysiela RTVS na Jednotke, textový online prenos nájdete na webe Sportnet.sk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Slováci už nie sú pre Chorvátov súpermi. Nič to pre nás neznamená, tvrdí Modrič