Chile obhajuje titul Copa América. Turnaj oslávi storočnicu

Futbalisti Chile obhajujú titul Copa América 2015.
Futbalisti Chile obhajujú titul Copa América 2015. (Autor: SITA/AP)
SITA|1. jún 2016 o 21:51

Keďže Juhoamerická futbalová konfederácia združuje len desať členov, na Copa América sa tentoraz predstaví až šesť hosťujúcich reprezentácií zo zóny CONCACAF.

NEW YORK. Desať miest v Spojených štátoch amerických bude od 3. do 26. júna dejiskom 45. majstrovstiev Južnej Ameriky vo futbale známych ako Copa América. Tento turnaj je najstaršou kontinentálnou súťažou reprezentačných družstiev na svete.

Jej prvá edícia sa hrala už v roku 1916. Tohtoročný šampionát usporiadali pri príležitosti jubilejného 100. výročia, ponesie prívlastok Centanário, pričom pôjde o prvý turnaj Copa América, ktorý sa uskutoční mimo Južnej Ameriky.

Keďže Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) združuje len desať členov, na Copa América sa tentoraz predstaví až šesť hosťujúcich reprezentácií zo zóny CONCACAF - USA, Mexiko, Kostarika, Jamajka, Haiti a Panama.

Počas podujatia sa uskutoční dovedna 32 duelov. Majster Južnej Ameriky si nezabezpečí účasť na Pohári konfederácií FIFA v Rusku 2017. Toto privilégium patrí minuloročným víťazom z Čile.

Okrem nich patria k tradičným favoritom aj reprezentanti Brazílie, Argentíny či Uruguaja. Silný bude aj kolumbijský výber, ktorý na ostatných MS 2014 v Brazílii dokráčal do štvrťfinále.

Ekvádor a Venezuela sú jedinými krajinami spomedzi stálej juhoamerickej desiatky, ktoré v minulosti nikdy nesiahli na kontinentálny titul.

Lionel Messi bude najväčšou hviezdou Copa América.
Lionel Messi bude najväčšou hviezdou Copa América. (Autor: SITA/AP)

Historicky najúspešnejšou krajinou je Uruguaj: v doterajších 44 turnajoch Copa América triumfoval 15-krát a len deväťkrát sa neprebojoval medzi štyroch najlepších. O jednu trofej menej majú Argentínčania, tretí sú Brazílčania s ôsmimi prvenstvami.

Z každej zo štyroch štvorčlenných základných skupín postúpia do štvrťfinále dve najlepšie mužstvá, ďalej sa hrá klasickým vyraďovacím systémom.

Storočnicový futbalový turnaj Copa América sa bude hrať na štadiónoch v Orlande, Seattli, Santa Clare, East Rutherforde, Pasadene, Foxborough, Chicagu, Houstone, Philadelphii a Glendale.

O právo hostiť "Centenário" prejavilo záujem 24 metropolitných oblastí, z toho 13 miest ponúklo štadióny s kapacitou nad 50 000 divákov.

V niektorých prípadoch dostali prednosť väčšie štadióny pre americký futbal pred tými, na ktorých sa hráva futbalová MLS.

Lanskú Copa América vyhrala Chile

Zloženie základných skupín Copa América 2016 vo futbale:

A-skupina: USA, Kolumbia, Kostarika, Paraguaj

B-skupina: Brazília, Ekvádor, Haiti, Peru

C-skupina: Mexiko, Uruguaj, Jamajka, Venezuela

D-skupina: Argentína, Čile, Panama, Bolívia

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Chile obhajuje titul Copa América. Turnaj oslávi storočnicu