Taliansko
Taliansko
Majstrovstvá Európy
11.07.2021, Vyraďovacia fáza | Finále
2 - 1pp
1:1, 0:0
Po predĺžení
Pokutové kopy
3:2
Anglicko
Anglicko

Veľké leto čakal už pred EURO. No o trénerovi si myslel, že je blázon

(Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. júl 2021 o 14:41

Čo hovoria Giorgio Chiellini a Harry Kane pred finále ME vo futbale (EURO 2020 / 2021)?

LONDÝN. Taliansko alebo Anglicko. Jedna z týchto krajín napokon zdvihne nad hlavu po mesačnom boji na šampionáte trofej pre majstrov Európy.

Obe krajiny sa vyznačujú silnou defenzívou i kvalitnými zakončovateľmi. Dvaja favoriti EURO 2020 prišli do finále bez jediného zaváhania.

Zápas sa hrá v nedeľu o 21:00. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke, textový online prenos nájdete na Sportnet.sk.

Mysleli si, že Mancini je blázon

Tréner Roberto Mancini prišiel k talianskemu mužstvu pred troma rokmi, keď sa nekvalifikovalo ani na MS 2018. Na veľkom európskom podujatí siaha po zlate.

"Finále je sen, ktorý si nesieme so sebou tri roky. Tréner nám ho dával do hláv, až kým sa nestal realitou. Keď nám to povedal na začiatku, mysleli sme si, že je blázon, ale on za tie roky vytvoril tím, ktorý je teraz na pokraji triumfu," povedal pred zápasom pre uefa.com obranca Giorgio Chiellini.

Pre 36-ročného obrancu ide o poslednú šancu získať veľkú trofej. Ako priznáva, už vopred čakal, že šampionát môže byť pre Taliansko výnimočný.

"Ak si prečítam niektoré správy, ktoré som posielal pred EURO 2020 mojim priateľom, asi som mal pocit, že nás čaká leto plné emócii, radosti, magických nocí a dobrodružstiev. Bolo to v nás," priznáva s úsmevom.

Chiellini vs. Kane

Talianska defenzíva v skupinovej fáze neinkasovala ani raz, vo vyraďovacej fáze ale ani raz neudržala čisté konto. Vo štvrťfinále skóroval proti nim aj Belgičan Romelu Lukaku, v semifinále zase Álvaro Morata zo Španielska.

Vo finále bude musieť obávaná stopérska dvojica Giorgio Chiellini - Leonardo Bonucci čeliť štvorgólovému a aktuálne tretiemu najlepšiemu strelcovi turnaja Harrymu Kaneovi.

Chiellini hral aj pri debute kanoniera v anglickej reprezentácii. "Dodnes si to pamätám, už vtedy na mňa urobil veľký dojem. Vie hrať hlboko, tvoriť, rozdeľovať prihrávky a zároveň zakončovať hlavou, zdiaľky i zblízka. Anglicko však nie je len Kane, má úžasných hráčov na oboch krídlach aj náhradníkov," upozorňuje skúsený bek.

Kompliment vrátil talianskym stopérom aj Harry Kane: "Sú to skvelí obrancovia. Dobre čítajú hru a vždy vedia, kde majú stáť. Bude to veľká bitka. Ak však chcete byť najlepší útočník, musíte hrať proti najlepším. Teším sa na túto výzvu," povedal pre uefa.com.

Výhoda domáceho prostredia

Európsky šampionát sa špecificky hral až v jedenástich krajinách. Všetci štyria semifinalisti hrali počas základných skupín na domácom štadióne. Výhodu vo finále bude mať Anglicko, Wembley hostilo aj predchádzajúce dve stretnutia.

"Wembley robí z tejto udalosti ešte väčšiu a špeciálnejšiu. Energia bude vďaka fanúšikom úžasná. Nebude lepšie miesto na zisk druhej veľkej trofeje, ako opäť Wembley," povedal Kane, ktorý vyzdvihol aj silnú psychickú pripravenosť tímu, ktorú dokázalo aj semifinále, keď sa Angličania nezložili ani po prvom inkasovanom góle na turnaji.

Anglicko je síce kolískou futbalu, no na úspech na medzinárodnej úrovni krajina dlhodobo čaká. Zlaté medaily získala len raz - na MS 1966, tiež v domácom prostredí. Okrem toho skončila dvakrát tretia na ME - v roku 1968 v Taliansku a na EURO 1996 v Anglicku.

"Keď v roku 1966 Anglicko vyhralo majstrovstvá sveta, bol to úžasný úspech pre celú krajinu. Fanúšikovia sú vždy za nami a každý turnaj nás tlačia, aby sme sa dosali čo najďalej.

Teraz máme príležitosť písať históriu. Hrať pre našich rodičov a členov rodiny, ktorí nikdy predtým nevideli Anglicko vo finále. Budeme si to pamätať do konca života," povedal Kane pred nedeľňajším finále.

Viac o EURO 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Veľké leto čakal už pred EURO. No o trénerovi si myslel, že je blázon