11.07.2021 | Finále
11.07.2021 | Finále
2 - 1 pp
(1:1, 0:0)
Pokutové kopy
3:2

Nový hrdina? Punkáči mu vulgárne naložili, v Anglicku bolo desivé ticho

Útočník Harry Kane a tréner Gareth Southgate po zápase Anglicka vo štvrťfinále EURO 2020 / 2021.
Útočník Harry Kane a tréner Gareth Southgate po zápase Anglicka vo štvrťfinále EURO 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|9. júl 2021 o 15:58

Taliansko vo finále ME vyzve domáce Anglicko.

BRATISLAVA. Punková skupina The Business naspievala o ňom štipľavú pieseň "Southgate". V texte mu škaredo až vulgárne naložila.

Firma Pizza Hut využila nešťastníka v reklame. Smutný Gareth Southgate vystupuje s papierovým vrecúškom na hlave. A narazí do múru. 

V roku 1996 sa výnimočná generácia Anglicka prebojovala až do semifinále majstrovstiev Európy vo futbale. Prišiel však okamih, ktorý súčasného kouča Albionu možno dodnes traumatizuje. Penaltový rozstrel. 

Päť anglických strelcov penaltu premenilo: Shearer, Platt, Pearce, Gascoigne i Sheringham. Hľadal sa šiesty. Vtedy dvadsaťpäťročný Southgate sa odhodlal. 

A vystrelil extrémne zle. Po zemi, pomaly, takmer do stredu brány. Nezvládol to. A do finále postúpili Nemci. Na vypredanom Wembley nastalo desivé ticho. 

Zatratený Southgate je hrdina

Na Anglicko znova padlo temno. Nevyhralo turnaj, ktorý organizovalo. Southgate bol hlavným vinníkom. Najradšej by sa zahrabal pod zem, nikoho nechcel vidieť. Cítil, že sklamal národ.

Zlaté medaily získali Angličania na veľkom turnaji len raz - na domácich majstrovstvách sveta v roku 1966.

A v nedeľu (o 21.00 vysiela RTVS) si proti Taliansku zahrajú iba druhé veľké finále. Opäť doma v Anglicku. Na posvätnom štadióne vo Wembley. 

Southgate je opäť pritom. Má hlavnú zodpovednosť. Anglicko vedie ako tréner. 

"Toto sme nezažili. Máme za sebou toľko bolesti, toľko hrôz a toľko sklamaní. A teraz sme vo finále. Tí chlapci sa musia ešte na pár dní koncentrovať, ale my nemusíme. Celá krajina je na nohách, oslavujeme," vyhlásil bývalý reprezentant Gary Neville, dnes televízny expert na stanici ITV. 

Štatistiky pred zápasom Taliansko - Anglicko.
Štatistiky pred zápasom Taliansko - Anglicko. (Autor: SofaScore)

Petícia za štátny sviatok

"Konečne je to tu. Pochyboval som, že sa toho dožijem," dodal prostredníctvom sociálnej siete legendárny útočník a glosátor Gary Lineker.

V Anglicku už vznikla petícia za vyhlásenie štátneho sviatku na pondelok 12. júna. Má to však podmienku. Anglicko to musí dotiahnuť až na vrchol.

„Myslím si, že je to výzva osudu,“ reagoval britský premiér Boris Johnson. 

Je to tak trošku súboj Anglicko verzus Európa. Zdá sa, že viac priaznivcov má Taliansko. Zato Angličania stratili čas sympatií. 

Aj preto, že ich fanúšikovia bučali a pískali pri hymne Dánov. Aj preto, že im k postupu do finále pomohla kontroverzná penalta.  A jeden z fanúšikov pred pokutovým kopom oslňoval laserom brankára Kaspera Schmeichela. 

Angličanom nahrával aj formát turnaja. Zatiaľ, čo väčšina tímov pendlovala po Európe, oni hrali doma.

Štatistiky brankárov pred zápasom Taliansko - Anglicko.
Štatistiky brankárov pred zápasom Taliansko - Anglicko. (Autor: SofaScore)

Najdrahší káder majú Angličania

Anglicko je podľa stávkových kancelárii miernym favoritom. Podľa serveru transfermarkt má najdrahší káder na turnaji, ktorého hodnota presahuje 1,2 miliardy eur. Taliansko: 751 miliónov. 

„Šokoval ma postoj, obetavý duch, absencia sebectva,“ opisoval pred denník Corriere dello Sport legendárny taliansky tréner Fabio Capello. 

„Tréner Roberto Mancini odviedol mimoriadnu prácu pri výbere hráčov. Je to tréner, ktorý si na rozdiel od mnohých svojich kolegov rozumie s futbalistami,“ dodal Capello. 

Taliani pôsobia ako najlepší tím, najlepšia skladačka. Je tam evidentná chémia, aj keď nemajú lepšie individuality ako trebárs Španielsko, či Anglicko. 

Dva zápasy od svetového rekordu

„Anglicko je fyzický a agresívny tím, ale Taliansko to dokáže,“ verí Capello. Po Španielsku vyslali Taliani na ME najviac striel, pritom ich zdobí hlavne pevná defenzíva.

Neprehrali už 33 zápasov po sebe. Od septembra 2018. Prekonali národný rekord z tridsiatych rokov minulého storočia.

Ciro Immobile vs. Harry Kane.
Ciro Immobile vs. Harry Kane. (Autor: SofaScore)

A len dva zápasy ich delia od vyrovnania svetového rekordu Brazílie a Španielov. Juhoameričania to dokázali v rokoch 1993-1996, Španieli v období 2007-2009.

Zásadný podiel na sérii Talianska má práve brankár Gianluigi Donnarumma. 

„Taliansko má tiež najlepšieho brankára na svete, zatiaľ čo Anglicko to povedať nemôže,“ myslí si Capello. Angličan Pickford však zatiaľ na turnaji inkasoval iba raz, Donnarumma trikrát. 

Mysleli si, že sa tréner zbláznil

Z Talianov je cítiť obrovskú vieru a pohodu. Aj kapitán Giorgio Chiellini pôsobil absolútne uvoľnene a bez stresu, usmieval sa aj pred penaltovým rozstrelom. 

„Keď nám tréner Mancini pred začiatkom povedal, že chce ME vyhrať, mysleli sme si, že sa zbláznil. Teraz sme centimetre od trofeje. Je to sen, ktorý nám tréner vtĺkal do hlavy tak dlho, až sa z neho stala realita. Chceme si ho splniť."

Podľa kapitána Talianov pôsobia Angličania nesmierne organizovane. „Nedíva sa na nich až tak dobre, ale veľmi ťažko sa zdolávajú," doplnil Chiellini.

Čaká ho veľká výzva. Musí ustrážiť Harryho Kanea. Obávaný útočník bol s 23 gólmi najlepším strelcom Premier League a štyri góly strelil aj na majstrovstvách Európy.

„Chiellini a Bonucci sú dve príšery. Vedia, čo majú robiť proti najväčšej anglickej hviezde,“ vyhlásil v rozhovore pre denník La Gazzetta dello Sport bývalý reprezentant Andrea Barzagli. 

Tréner Talianov Roberto Mancini v Anglicku trénoval, štyri roky (2009 – 2013 viedol Manchester City. Získal s ním titul.

Zápas vo Wembley bude sledovať 60-tisíc fanúšikov, sedem aj pol tisíca z nich sa predalo Talianom s bydliskom vo Veľkej Británii a Írsku.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Nový hrdina? Punkáči mu vulgárne naložili, v Anglicku bolo desivé ticho