11.07.2021 | Finále
11.07.2021 | Finále
2 - 1 pp
(1:1, 0:0)
Pokutové kopy
3:2

Taliani majú najlepšiu skladačku, Angličania hráča s X-faktorom

Kapitán Anglicka Harry Kane na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Kapitán Anglicka Harry Kane na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: TASR/AP)

Redaktori Sportnetu hovoria o finále EURO.

BRATISLAVA. Do finále majstrovstiev Európy vo futbale sa prebojovalo Taliansko a Anglicko.

Redaktori Sportnetu v ankete rozoberajú ich silné a slabé stránky. Tipujú, kto zvíťazí vo finále a kto sa stane najlepším hráčom turnaja.

Anketa k finále EURO

1. Čím vás na turnaji upútali Taliani?

2. Čo sa vám najviac páči na Angličanoch?

3. Aký zápas očakávate a kto vo finále zvíťazí?

4. Kto je najlepším hráčom na šampionáte?

Pavol Spál (redaktor Sportnetu)

1. Zomknutosťou, pôsobia ako najlepší tím. Je tam evidentná chémia, aj keď nemajú lepšie individuality ako trebárs Španielsko, či Anglicko. Je to najlepšia skladačka. Je z nich cítiť obrovskú vieru a tiež pohodu.

Trebárs kapitán Chiellini pôsobil absolútne uvoľnene a bez stresu, usmieval sa aj pred penaltovým rozstrelom. Kto poznal pred ME Spinazzolu, ktorý bol až do svojho zranenie zrejme najvýraznejším zjavom?

 2. Majú veľa osobností a hráčov, ktorí vedia rozhodnúť. Kapitán Harry Kane v základnej skupine strelecky mlčal, ale od osemfinále ukazuje svoj X-faktor. Strieľa extrémne dôležité góly.

Výborné veci predvádza Sterling. Je rýchly a ťažko je ho zastaviť, na druhej strane aj dosť filmuje. Dlho sa tradovalo, že Angličania doplácajú na zlých brankárov. Jordan Pickford dostal na ME iba jeden gól, aj on pritom nemal vždy najlepšiu povesť.

Veľkým lídrom je tiež stopér Harry Maguire, ktorý sa nebojí vyvážať loptu a útočiť. V Manchestri United sa mi často nepáčil, ale v národnom tíme ma presvedčil.

Tréner Gareth Southgate má k dispozícii aj famóznych náhradníkov. Trebárs Jack Grealish je trieda, vždy niečo vymyslí.

3. Tipujem, že vyhrá Anglicko, lebo Juraj Berzedi drukuje Talianom.

4. Najlepší hráč turnaja? Ak rozhodne finále, tak Harry Kane.

 Juraj Berzedi (redaktor Sportnetu)

1. Už počas talianskej hymny má človek zimomriavky. Ich emócie sú obrovské. Nielen pri strelení gólu, ale aj pri zabránení gólu. Cítiť, že z futbalu majú radosť. Vyzdvihujem ich súdržnosť a chémiu. Sú ako jeden muž.

Angličania majú na turnaji najlepšie individuality. Ich najväčšia sila je v šírke kádra. Do zápasu môže zasiahnuť ktorýkoľvek náhradník a úroveň ich hry sa nezníži, skôr naopak.


Juraj Berzedi

Na šampionáte ma upútali vysokým pressingom, rýchlymi protiútokmi a skvelým prechodom do útoku. Majú vyváženú defenzívu s ofenzívou.

Prototypom talianskeho štýlu bol ľavý obranca Leonardo Spinazzola. Hráčom budúcnosti je Federico Chiesa, ktorý je rýchly, dynamický a často volí nečakané riešenia.

2. Angličania majú na turnaji najlepšie individuality. Ich najväčšia sila je v šírke kádra. Do zápasu môže zasiahnuť ktorýkoľvek náhradník a úroveň ich hry sa nezníži, skôr naopak.

Hrajú pragmatický futbal, v defenzíve sú organizovaní a zodpovední. Ich najväčšou slabinou je zrejme brankár Jordan Pickford, hoci na turnaji dostal jediný gól.

Je úžasné sledovať fyzický fond Kylea Walkera, rýchlosť a dravosť Raheema Sterlinga. V útoku majú rozdielového Harryho Kanea, ktorý dokáže streliť gól, aj ho pripraviť.

3. Talianom drukujem od roku 1994. Vždy sa mi páčil ich štýl, ktorý na tomto šampionáte posunuli na absolútny vrchol. Vo finále ich totálny futbal môžu Angličania zastaviť.

Majú výhodu domáceho prostredia, ale budú pod obrovským tlakom. Od roku 1966 čakajú na veľký úspech. A keď ho nezískajú teraz, tak už možno „nikdy“. Srdce tipuje Talianov, ale rozum mi navráva, že vyhrajú Angličania. Možno až po penaltách.

4. Ak by sa nezranil, titul najlepšieho hráča šampionátu by som udelil Leonardovi Spinazzolovi. Je prototypom moderného krajného obrancu či útočníka.

Ak vyhrajú Taliani, tento honor získa taliansky kapitán a vodca Chielini. Ak vo finále uspejú Angličania, bude to Kane alebo Sterling.

Michal Šášky (redaktor Sportnetu)

1. Na Talianov bola radosť pozerať sa už od hymny. Ich oduševnenie pokračovalo až do poslednej sekundy zápasu.

Prešpikovanú defenzívnu taktiku vystriedala energickosť a futbalová moderna, doplnená skvelými individuálnymi výkonmi Spinazzolu, Insigneho či Jorginha. Vidno, že hráči si rozumejú, rozmýšľajú rýchlo a konajú okamžite, vďaka čomu súpera vedia prekvapiť.

V skupine však mali za súperov jednookých (aj keď Švajčiari sa neskôr rozbehli) so slepými, v osemfinále Rakúšanov, ktorí ani sami nečakali, že postúpia zo skupiny, polovicu zápasov vyhrali len najtesnejším rozdielom.

Prvýkrát čelili vyrovnanejšiemu súperovi až vo štvrťfinále a semifinále, pričom sa natrápili rozhodne viac, než by sa na favorita ME patrilo.

Angličania skórovali v skupinovej fáze dvakrát, oba góly dal Raheem Sterling.
Angličania skórovali v skupinovej fáze dvakrát, oba góly dal Raheem Sterling. (Autor: TASR/AP)

2. Aj Angličania sa na EURO veľmi dobre pripravili. Nedá sa povedať, že by mali jasný herný koncept ako Taliani, taktiku prispôsobujú každým zápasom na súpera a aj vďaka skúsenostiam doteraz suverénne zvládli všetko.

Nezaskočí ich nič, po prvom inkasovanom góle v semifinále môžeme povedať, že nepomôže ani to, ak proti Anglicku skórujete ako prvý.

Angličania majú veľa osobností a na každom poste hráča, ktorý klope na jedenástku turnaja. Kane sa môže stať najlepším strelcom, Pickford bude najlepším brankárom, Walkera by na turnaji predbehol azda len Sterling, ak by nehrali za jeden tím.

Ich výhodou bude domáce prostredie. Nie je náhoda, že všetci semifinalisti odohrali celú skupinu vo svojej krajine.

Domáce prostredie a skúsenosti sú na strane Angličanov, preto si myslím, že Taliani v nedeľu skompletizujú po rokoch 2000 a 2012 čistý hetrik finálových prehier na EURO.


Michal Šášky


Pre Anglicko je futbal náboženstvom, 90-percentný televízny podiel je v kombinácii plných barov a námestí neuveriteľné číslo, futbalom žije celá krajina. Angličania si na Wembley zvykli a aj semifinále ukázalo, že tlak zvládajú famózne.

3. Bude to vyrovnané, ale na to sme si pri Talianoch na ME zvykli. Finále určite iné nebude.

Domáce prostredie a skúsenosti sú na strane Angličanov, preto si myslím, že Taliani v nedeľu skompletizujú po rokoch 2000 a 2012 čistý hetrik finálových prehier na EURO.

4. Ak opomeniem zraneného Spinazzolu, najviac ma zaujal Sterling. Nečakal som od neho takú individuálnu formu a produktivitu, ktorú mu závidí aj Kane.

Je rýchly, technicky vyspelý a kondične extrémne pripravený – v predĺžení proti Dánom, keď niektorí už od kŕčov odpadávali, on sa preštrikoval v individuálnej akcii medzi celú obranu Dánska. Môže to byť on, kto napokon rozhodne finále.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Taliani majú najlepšiu skladačku, Angličania hráča s X-faktorom