Charfreitag získa olympijskú medailu, tvrdí Pribilinec

Libor Charfreitag
Libor Charfreitag (Autor: SITA)
SITA|29. júl 2010 o 14:22

Olympijský víťaz v chôdzi na 20 km na OH 1988 v Soule Jozef Pribilinec verí Liborovi Charfreitagovi a predpovedá mu medailu na londýnskej olympiáde.

BRATISLAVA. Olympijský víťaz v chôdzi na 20 km na OH 1988 v Soule Jozef Pribilinec, ktorý patrí aj do poltucta Slovákov s titulom majstra Európy v atletike, víťazný hod Libora Charfreitaga na jubilejných 20. majstrovstvách Európy v Barcelone (27. júla - 1. augusta) nevidel.

Do štvrtka bol pre neodkladné povinnosti "totálne odrezaný" od slovenských médií a tak až po otázke agentúry SITA pochopil, že Slovensko na ME 2010 v Barcelone získalo zlatú medailu.

"To je fantastický úspech. Byť v súčasnej mimoriadne silnej konkurencii najlepší v Európe je veľký výsledok. Titul majstra Európy ide do sveta. Jeho hodnota je vysoká nie iba v kruhu odborníkov, ale aj laikov a športových fanúšikov. Preto som rád, že takúto veľkú poctu získal ďalší Slovák. Libora ako skvelého športovca veľmi uznávam a k jeho víťazstvu mu zo srdca gratulujem," povedal 50-ročný rodák z Kopernice na margo Charfreitagovho čerstvého triumfu.

"Jeho súťaž som v televízii naživo nevidel, ale teraz si ju rád pozriem aj zo záznamu. Aspoň pri nej nebudem mať nervy, keď už viem, ako to dopadlo... Je to krásne, že je majstrom Európy," pokračoval Jozef Pribilinec, ktorý sa z rovnakej pocty ako Libor Charfreitag tešil v roku 1986 v Stuttgarte, kde vyhral preteky mužov v chôdzi na 20 km.

Bývalý dlhoročný československý reprezentant a pretekár Dukly Banská Bystrica však nezostal iba pri strohej gratulácii čerstvému majstrovi Európy v hode kladivom, ale okamžite pridal aj niečo typicky pribilincovské: "Ja tomu chlapovi (Liborovi, pozn.) veľmi verím. Som pevne presvedčený, že keď mu vydrží zdravie a chuť bojovať ďalej, tak o dva roky v Londýne bude mať olympijskú medailu. Je to bojovník na pohľadanie. Podľa mňa práve Libor bude prvým slovenským atlétom v ére našej samostatnosti, ktorý bude mať z olympiády medailu."

Charfreitagova cena po titule stúpne o 50 percent

Ak by bol barcelonský šampionát namiesto európskeho svetový, kladivár Libor Charfreitag by získal k zlatej medaile aj prémiu 60 000 dolárov. Európska atletická asociácia (European Athletics) však už roky trvá striktne na svojom zásadovom postoji - nijaké peniaze pre najlepších na ME.

Titul však slovenskému rekordérovi predsa len niečo prinesie. "Predpokladám, že jeho cena na atletickom trhu stúpne približne o päťdesiat percent," uviedol Charfreitagov manažér Alfons Juck. Premenené na drobné: za štarty na komerčných mítingoch môže pýtať dvakrát viac ako doteraz.

Manažér však verí, že sa mu pre svojho klienta podarí zohnať aj nejakého sponzora. "Okrem firmy Mizuno, ktorá sa Liborovi stará o výstroj, zatiaľ nemá nijakého vážneho partnera. Dúfam, že po tomto historickom úspechu sa to zmení," nádejal sa Alfons Juck.

Libor Charfreitag: "Získať titul majstra Európy je predsa len úspech a predpokladám, že tak to budú vnímať aj organizátori mítingov. Som presvedčený, že zlato mi určite pomôže."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Charfreitag získa olympijskú medailu, tvrdí Pribilinec