Nemilovať ho? Nemožné. Dnes musí byť úspešný cyklista ako Sagan

Peter Sagan po triumfe na Paríž - Roubaix 2018.
Peter Sagan po triumfe na Paríž - Roubaix 2018. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|2. okt 2023 o 08:10

Je ťažké pochopiť, ako v slovenských podmienkach vyrástla taká osobnosť.

Priekopa bola na pohľad široká. Jej kraje boli od seba vzdialené niekoľko metrov. Nik si netrúfal riskovať. Pretekári preto z rešpektu pred ňou zosadli z bicykla.

Prebehli ju a do sedla vyskočili za ňou. Až kým sa k tejto nerovnosti nedostal mladý Žilinčan, ktorý prišiel s vlastným riešením.

Kým ostatní brzdili, aby zosadli, on nabral rýchlosť a priekopu jednoducho preskočil. Jednoduché a elegantné. 

Súperi tu strácali, jemu stačil zlomok sekundy a nechal ich ďaleko za sebou. Bol jedinečný. Od malička sa nesnažil robiť to, čo robia všetci.

Mal vlastnú hlavu a vlastné riešenia. 

Je to jeden z tisícok príbehov, ktorý napísal Peter Sagan počas kariéry. Mnohé rokmi naberajú na neuveriteľnosti. Rozprávači im pridávajú nové prívlastky a zveličujú ich. Ale tak to s príbehmi chodí.  

Nemohli ste ho nemilovať

Peter Sagan je zjav. Stal sa osobnosťou a jedným z najpopulárnejších pretekárov svetovej cyklistiky. Od začiatku kariéry bol iný ako jeho súperi.  

Preteky bral útokom a budoval svoj odkaz. Pri mene má 121 víťazstiev, tri tituly majstra sveta po sebe, víťazstvá na veľkých klasikách, sedem víťazstiev v bodovacej súťaži na Tour de France či titul majstra Európy. 

Úspech je podmienkou toho, aby sa športovec stal pre fanúšikov idolom, osobnosťou. Sagan by sa ním však stal aj bez toho. Minimálne aj pri menšom počte triumfov.

Pridal totiž niečo neslovenské. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nemilovať ho? Nemožné. Dnes musí byť úspešný cyklista ako Sagan