Českých futbalistov povedie Straka, zväz Uhrína odmietol

Nový tréner českej repre.
Nový tréner českej repre. (Autor: ČTK)
Ladislav Harsányi, SITA|12. máj 2009 o 20:10

Výkonný výbor Českomoravského futbalového zväzu nedal na skupinu expertov, ktorú požiadal o pomoc pri hľadaní nového trénera reprezentácie. Namiesto odporúčaného Dušana Uhrina staršieho dal dôveru Františkovi Strakovi.

BRATISLAVA. Členovia expertnej skupiny dali zväzu jednoznačné a jednohlasné odporúčanie - nech taktovku po Petrovi Radovi prevezme Dušan Uhrin. Na veľké prekvapenie, z dvanástich členov výkonného výboru sedem nezahlasovalo za neho, ale za Františka Straku.

„Teraz vôbec nechápem, prečo sme sa ako experti vôbec schádzali. Bola to len strata času," povedal pre server idnes.cz jeden z členov komisie Karel Poborský.

František Straka (50) má za sebou bohatú hráčsku i trénerskú kariéru. Bývalý hráč Sparty a účastník MS 1990 hral v nemeckých kluboch (Mönchengladbach, Rostock, Wuppertal) a v Nemecku odštartoval aj trénerskú kariéru. Doma trénoval napríklad Teplice i Spartu.

Pri vyhodení zo Sparty sa v médiách objavili špekulácie, že požíval kokaín. Podstúpil odber vzorky vlasov, pričom znalecký posudok nepreukázal požívanie tejto látky.

Vlani trénoval OFI Kréta, no vydržal tam iba pol roka. Straka je známy svojím temperamentom a uznávajú ho ako dobrého hráčskeho motivátora.

Dokáže svojich zverencov zdravo poblázniť. Navyše sa teší veľkej obľube medzi fanúšikmi. Hoci so žiadnym klubom nezískal titul, osvedčil sa pri „záchranárskych prácach" v Plzni, Českých Budějoviciach i Ahlene.

Straka bol rozhodnutím výkonného výboru prekvapený. „Je to splnený sen, no v tejto chvíli nejde o mňa. Podstatné je, aby sa národný tím dostal z nepríjemnej situácie, v ktorej sa ocitol v kvalifikácii," povedal Straka pre ČTK.

Zatiaľ je isté iba to, že českú reprezentáciu povedie v prípravnom zápase proti Malte. Hoci by mal dostať zmluvu na čas neurčitý, o tom, či povedie mužstvo aj v kvalifikácii na MS 2010, bude rozhodovať nový výkonný výbor ČMFS.

Nachádzate sa tu:
Domov